Regestenlijst der oorkonden van de Benediktinessenabdij te Nonnemielen bij Sint-Truiden
Ghegeven inden jare der gheboerten ons heren doen men screef duysent vierhondert ende sevenentseventich in november acht daghe. De schout en de schepenen van ridder Raes van Guigoven in zijn schepenbank en heerlijkheid van Gorsem oorkonden dat Henrick de Zalighe door bemiddeling van Coenraet Zanders alias van Criekenbeeck, van het konvent van Mielen de watermolen ten Eeckhout. met alle toebehoren, en daarbij een beemd, in de nabijheid gelegen, heeft bekomen in ruil voor 45 grote roeden land bij het goed van de pastoor van Gorsem, en 16 grote roeden met 15 korte roeden, gelegen opden Eselspat, bij de bezittingen van Pauwels Mensen. Schout: Pouwels Mensen. Schepenen: Wouter vanden Leene. Jan Menten; Jan van Hamme; Gervaes Scats; Lambrecht van Stapele; Jorijs vanden Lare; Jan vander Panbrugghen. 1477, 8 november.
Inventarisnummer 208 bevat 2cans .
Gegeven int jaer der geborten Christi duysent vierhondert achtenseventich in. De meier en de laten van het cijnshof van Wesemale te Sint-Truiden oorkonden dat Claes Tielens vanden Roye, drie jaar vroeger aan wijlen Willem vander Kempenen de Alde een jaarlijkse erfcijns van een mud koren verkocht heeft op ongeveer 17 roeden eussels, gelegen ten Rode. bij de bezittingen van de abt van Sïnt-Truiden. Op verzoek van Claes Zebouts, momber van zijn vrouw, optredend in de naam vanzijn mede-erfgenamen, wettige kinderen van Willem vander Kempenen, wordt deze akte nu bekrachtigd en bezegeld door de prinsbisschoppelijke schout en de schepenen van Sint-Truiden. Hof van Wesemale: Meier: Reyner Oliviers. Laten: Roeben Tsgroets; Mathews van Gutsenhoeven; Henrick Zebouts; Henrick van Hoye. Schepenbank: Schout: Art vanden Bossche. Schepenen: Jan van Sprolatten; Flips Copi; Art Vos; Robrecht van Hinnensdale. 1478,.
Inventarisnummer 209 bevat 2cans .
Datum apud Alke, iij mensis novembris anno domini M° CC° XL° VIII. Henricus, elekt van Luik, oorkondt dat het klooster van Sint-Catherina te Nonnemielen niet meer dan 40 nonnen mag herbergen en niet meer dan 20 verblij venden, tenzij het klooster uitbreiding neemt. 1248, 3 november.
Inventarisnummer 20 bevat 2cans .
Gegheven int jaer ons heren Jhesu Christi XIlllc neghentseventich inder maent van merte des sevenentwintichste daichs. De meier en de laten van het cijnshof van de kellerij van Nonnemielen te Sint-Truiden oorkonden dat Gheert Warniers van Liebrecht Bouten, wegens het in gebreke blijven bij het betalen van een jaarlijkse erfcijns van 2 Rg., zijn rechten op een hof met toebehoren eist, gelegen buiten de Stapelporte op de weg naar HaImaal. Deze akte werd voorgelegd aan en bezegeld door de schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. Cijnshof van de kellerij: Meier: Conraet Zanders. Laten: Philips Copij; Rygaut van Stapele; Pauwels Meenzen; Jan Menten, wen te Mielen; Jan Vrijman; Johannes van Beesde. Schepenbank: Schout: Willem Roderbosch; Schepenen: Philips Copij; Henrick Zelichs; Rygaut van Stapele; Vasterart van Verssen. 1479, 27 maart.
Inventarisnummer 210 bevat 2cans .
Gheschiet inden jare ons lieffs heren Jhese Christi doen men screeff dusent vierhondert neghen ende tseventich in die maent van octobre den eelffden dach. De schout en de schepenen van de bank van Liek oorkonden dat Rigault van Tille; als man en voogd van Oude van Boellen, aan Jan Boyen, optredend in naam van Katherine van Schoenbeeck, priores van Nonnemielen, 5 mudden spelt jaarlijks en erfelijk verkocht heeft op 30 roeden land, aan de weg van Liek naar Rukkelingen. Schout: Ghilis Cleynen; Schepenen: Jaquennen vander Novilhen; Jan van Lycke; Jan Claes; Gerijt der Vleeshouwer; Gerard vander Tomben; Sander van Worme. 1479, 11 oktober.
Inventarisnummer 211 bevat 2cans .
Ghegeven inden jare der saligher gheboerten ons Jhesu Christi doen men screef duysent vierhondert ende tachentich in appril sessentwintich daghe. De meier en de laten van het cijnshof te Metsteren, toebehorend aan het klooster van Nonnemielen, oorkonden dat Willem van Hasselt aan Jan Stas jaarlijks en erfelijk 3 grijpen, lopende koers van Sint-Truiden, schuldig is op huis en hof, met toebehoren, gelegen te Metsteren. Van deze 3 grijpen moet Willem binnen dezes jaren er 2 1/2 afkopen tegen 20 Rg. Deze overeenkomst werd bezegeld door de schout en de schepenen van de bank van Nonnemielen. Laathof; Meier: Coenraet Zanders. Laten: Jan Menten, wen en schepen te Mielen; Aert der Raemekere; Henrick van Hasselt; Jan Cole. Schepenbank: Schout: Coenraet Zanders. Schepenen: Jan Menten; Pauwels Mensen; Jan van Hamme; Jacob Ruysgart. 1480, 26 april.
Inventarisnummer 212 bevat 2cans .
Geschiet intiaer der geborten ons liefs heren Jhesu Christi doemen screeff duysent vierhondert tachentich inder maent van november des thiende daigs. De meier en de laten van het cijnshof van Henrick van Herkenraide te Sint-Truiden bevestigen het recht van Nonnemielen, door Conrart Sanders opgeëist wegens het in gebreke blijven van cijnsbetalingen, op een hoefken, eigendom van Beate Wagemans, en gelegen tussen haar bakhuis en de steegnaast de hof van de Derde Orde. Deze akte werd bezegeld door de prinsbisschoppelijke schout en de schepenen van Sint-Truiden. Cijnshof: Meier: Jannes Gilsen. Laten: Laureis Tsgroets; Mathews van Gutsenhoeven; Laureis van Horne; Jannes van Biest. Schepenbank: Schout: Art vanden Bossche. Schepenen: Flips Copij; Rigoult van Stapele; Art Vos; Willem vander Kempenen. 1480, 10 november.
Inventarisnummer 213 bevat 2cans .
Ghegheven ende verlient int jaer van enentachtentich des veertijende dachte van meert. De meier en de laten van het cijnshof van Guylick, gelegen in de heerlijkheid Hoepertingen en toebehorend aan Jan van Alst en Henrick van Meersnyel, oorkonden dat bovengenoemde Jan en Hendrik afzien van hun rechten op een paardskeure. die gehecht was aan een pand, toebehorend aan het godshuis Nonnemielen. Meier: Dieric Stas. Laten: Jan Biestervelt; Maes Coelen; Gherid Borhelijnc; Dieric Stas; Herman Bertholeyns; Ghert Obrechts; Jannes van Fleymael. A. Origineel: Perkament. Geen zegels. Vijf horizontale gleuven in de plica. Vroeger horizontaal dubbel en vertikaal in vieren gevouwen. H: 132 mm. B: 255 mm. H plica 28 mm. 1481, 14 maart.
Inventarisnummer 214 bevat 2cans .
Ghegeven inden jare der saligher gheboerten Jhesu Christi doen men screef duysent vierhondert ende enentachtentich in oext maent dertheen daghe. De schout en de schepenen van de bank van Nonnemielen oorkonden dat zij Anthonis, Katherine, Cristine en Barbara; kinderen van Jan vanden Wyer gegicht hebben in een bunder land, gelegen te Nonnemielen. Deze bunder werd door Anthonis verkocht aan Ozielie van Tylle die Auwe, ten voordele van de kosterij van Nonnemielen. Hiervoor moest Anthonis afstand doen van zijn kindsgedeelte op deze bunder, waarna hij en zijn vader beloofden dat de drie meisjes hetzelfde zouden doen bij hun meerderjarigheid. Schout: Coenraet Zanders. Schepenen: Aert vanden Bossche; Flips Copij; Jan Menten; Pouwels Mensen; Rykaut van Stapele; Jan van Hamme; Jacob Ruysgaert. 1481, 13 augustus.
Inventarisnummer 215 bevat 2cans .
Sour lan de gransce mille quattrecens quattrevings et ung de mois de septembre le vinte quattrieme jour. De meier en de schepenen van Herstal oorkonden dat op 4 mei 1481 Johan de Chayne, le machon (metselaar), 3 bunders en 2 roeden gelegen in le grand Foxhalle en een bunder gelegen in "le petit Foxhalle", heeft opgedragen aan Rigaul de Thys, schepen van Herstal. Meier: Willemine de Dalem. Schepenen: Johan delle Boverie; Johan en Pollen van Waroux; Willemine Martral van Boicbaix; Willemme Russelet; Gerarde Sclachin. 1481, 24 september.
Inventarisnummer 216 bevat 2cans .
Ghegeven inden jare der gheboerten ons heren doen men screef duysent vierhondert ende tweentachtentich in loemanet vijf daghe. De schout en de schepenen van ridder Raes van Guigoven in zijn heerlijkheid Gorsem, oorkonden dat Jannes Ghilsen een jaarlijkse erfcijns van 1/2 mud koren verkocht heeft aan Coenraet Zanders, gevolmachtigde van Marie Pollens van Hoelen, religieuze te Mielen, geldend op een huis en hof met toebehoren, gelegen te Gorsem bij de straat naar Duras. Schout: Pouwels Mensen. Schepenen: Wouter vanden Leene; Jan Menten; Jan van Hamme; Lambrecht van Stapele; Jan vander Panbrugghe; Jan Bollis; Coenraet Zanders. 1482, 5 januari.
Inventarisnummer 217 bevat 2cans .
Inden jare ons heren doen men screef duysent vierhondert ende drijentachtentich in julio acht daghe. Katherine van Schoenbeeck, priores en het konvent van Nonnemielen, oorkonden dat zij omwille van de lasten veroorzaakt door de oorlog tussen Maximiliaan van Oostenrijk en Luik, aan Margriet Raymekers een jaarlijkse erfcijns van 3 1/2 mudden koren verkocht hebben op een stuk land, geheten Mielevelt, gelegen tussen Sint-Truiden en Gorsem. Koopster bestemt deze cijns voor de kosterij van Mielen om missen te lezen en te verdelen onder de armen. Ondertekenaars zijn de priores en de oudste joffrouwen: Eva Haex; Marie Pollens; Ozielie van Tylle; Johanna Squaden; Catherine Roesmont; Gheertrut Hesbeens. 1483, 8 juli.
Inventarisnummer 218 bevat 2cans .
Le VIe jour du mois de febirier lan XIIIIc LXXX et cincq. Conrart Sanders vraagt in naam van het klooster van Nonnemielen aan Jehan de Cortenbach, luitenant (bij de leenzaal van Kuringen) de verheffing van een erfrente van 3 Luikse marken op de tol van Tongeren, die het klooster toekomt volgens een oorkonde van 1272. feria quarta ante Pentecostes. (1272, 8 juni). Getuigen: Rigalo de Stapel; Jehan Gilson; Johan Dordingen; Conrad Sanders en verscheidene anderen. 1485, 6 februari.
Inventarisnummer 219 bevat 2cans .
Datum, anno domini M° CC° quinquagesimo, in festo Barnabe Apostoli. Aleidis, gravin van Clermont en Auvergne keurt de verkoop goed door Arnoldus, ridder van Ruilingen (Roelingen), aan het klooster van Sint-Catherina te Nonnemielen van 7 bunder landbouwgrond en weidegrond, die hij van de gravin in leen hield, tegen een lijfrente van 4 d.; Luikse munt, per bunder en per jaar. Bij een eventueel vergrijp van de ridder jegens de gravin zou deze grond zonder verdere betaling aan het voornoemde klooster toekomen. 1250, 11 juni.
Inventarisnummer 21 bevat 2cans .
Sour lan de graesce mil quattrecens quattrevingts et syes de moix de jenvier le vingt quattreyme jour. De meier en de schepenen van Herstal oorkonden dat hun kollega Johan Gulardin op 17 februari 1485 een erfrente van 2 vaten spelt heeft opgedragen ten voordele van Rigaul de This, schepen te Luik en te Herstal. Meier: Johan le Poulain van Waroux; Johan delle Boverie; Willemme Martral van Boubaix; Johan Gulardin van Herstal. 1486, 24 januari.
Inventarisnummer 220 bevat 2cans .
Ghegheven inden jare der gheboerten ons heren doemen screef duysent vierhondert ende sevenentachtentich in december dertich daghe. De meier en de laten van het Sint-Truidens cijnshof, geheten "Hoff van Merwele", toebehorend aan de erfgenamen van Herman van Mettecoven, oorkonden dat Clemente van Mettecoven aan Peter van Hamme anderhalve bunder land, gelegen omtrent den Roye op Stinckersroet, verkocht heeft tegen 5 grijpen en 5 st. als lijfrente, die na haar dood zullen gaan naar het klooster van Nonnemielen. Hof van merwele: Meier: Dierick van Ordinghen. Laten en Schepenen: Roebeert vanden Roekout; Henrich van Lechi; Jannes Ghilsen; Laat: Jannes Wiemen. Schepenbank: Schout: Jan Ghisbrechs, schout van abt Anthoenis van Berghe. Schepenen: Rijkout van Stapel; Robeert van de Roekout; Henrick van Lechi; Jannes Ghilsen. 1486, 30 december (n. s. ).
Inventarisnummer 221 bevat 2cans .
Gegheven inden jare der ghebuerten ons heren doen men screef duysent vierhondert ende achtentachtentich in sprockille sestheen daghe. De meier en de laten van het laathof te Metsteren, toebehorend aan de priores van Nonnemielen oorkonden dat Katherine van Schoenbeeck een hof met toebehoren liggend te Zypinghen, in erfcijns heeft gegeven voor 28 st., koers van Sint-Truiden, jaarlijks, aan Katherine vanden Bosche. Deze overdracht werd bezegeld door de schout en de schepenen van de bank van Nonnemielen. Laathof: Meier: Coenraet Zanders. Laten: Jan Menten; Aert der Raemeker; Stas Stas; Jan der Slachmoler; Jacob Zanders; Schepenbank: Schout: Zanders. Schepenen: Menten, bovenvermeld; Jan van Hamme; Anthoenis vanden Lare; Henrick Zelims. 1488, 16 februari.
Inventarisnummer 222 bevat 2cans .
Gegeven int jaer der geboerten Jeshu Christi duysent vierhondert negenentachtentich en decembris des vijfde daigs. De meier en de laten van het cijnshof van proost Gowart vander Borch te Sint-Truiden, oorkonden dat broeder Art Kellere, pater van Sint-Jeronymusdal een huis en hof met toebehoren, gelegen te Sint-Truiden opten Borchgracht geruild heeft met Henrick van Lechi tegen 2 bunders akkerland, gelegen inden gulden boedern, 6 roeden akkerland, gelegen tussen Zepperen en Ordingen, en 6 vaten koren erfelijk. Deze ruil werd bezegeld door de proost, de schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. Proosthof: Meier: Dierick Vasterarts alias van Ordingen. Laten: Pouwels Abertijns; Jan Ghisebrechts; Jannes van Reick; Robeert vanden Rouckout; Carle Oebrechts; Jannes vanden Steynenhuis; Laureis van Horne; Jannes Wyemen; Franciscus Zurinx. Schepenbank: Proost: Gowart vander Borch. Schout: Jan Ghisebrechts. Schepenen: Rigault van Stapele; Jannes van Reich; Robeert vanden Rouchout; Carle Oebrechs. 1489, 5 december.
Inventarisnummer 223 bevat 2cans .
Ghegeven inde jare der heylighe ende saligher gheboerten ons heren Jhesu Christi doen men screef duysent vierhondert ende neghentich in junio sessentwintich daghe. De meier en de laten van het Sint-Truidens laathof, toebehorend aan het kapittel van de O.-L. Vrouwkerk, geheten der vijf altaer hoff, oorkonden dat jonker Lauwereys van Hamele aan Coenraet Zanders, voorganger van Katherina van Schoenbeeck, priores van Nonnemielen, een beemd verkocht heeft, gelegen bij de molen te Metsteren, aan de Molenbeek. Deze verkoop werd bekrachtigd door de schout van abt Anthoenis van Berghe en de schepenen van Sint-Truiden. Laathof: Meier: Aert Greven. Laten: Henrick Moenen; Jan van Hamme; Aert van Rummen; Jan Pulinx; Willem Corduaens. Schepenbank: Schout: Jan Ghijsbrechts. Schepenen: Rykaut van Stapele; Henrick van Lechij; Willem Zeylinx; Jan Copijs; zoon van Henrick Copijs. 1490, 26 juni.
Inventarisnummer 224 bevat 2cans .
Dit geciede int jaer ons heren dusent vierhondert endeeen en neghentich des achtentwintochtsten dach van meye. De meier en de schepenen van het prinsbisschoppelijk laathof te Muizen oorkonden dat Coenraet Zanders, in naam van het klooster van Nonnemielen de verheffing verzoekt, na de dood van joffrouw Christine Cruyders, in leven religieuze te Mielen, van 12 roeden land, gelegen aan de weg naar Aalst, die haar toekwamen na de dood van haar vader Jan Cruyders, gestorven in het jaar van deze akte. Meier: Jan van Loen alias van Cuttekoven. Schepenen: Stas Robijns; Ghert van Bruxhen; Art van Elderen; Lembrecht van Stapel; Reyner van Hercke; Symon Wanten. 1491, 28 mei.
Inventarisnummer 225 bevat 3cans .
327 gevonden, 121 t/m 140 getoond, pagina 7 van 17