Regestenlijst der oorkonden van de Benediktinessenabdij te Nonnemielen bij Sint-Truiden
Inden jaere onss heeren duysent vijffhondert negenentwintich den achden daghe in Aprili. De schepenen van de Loonsebuitenbank van Lummen, die vonnist voor landsvrouwe Myrgriet van Ronchi, bevestigen dat op 11 oktober 1525 Lisbeth van Steyvoirt, weduwe van Jan Wijnand, met haar voogd Wouter vanden Berghe, afstand deed van het vruchtgebruik op een beemd, gelegen te Schulen, geheten den Oiyendonck bampt ten voordele van haar dochter, Lucie, religieuze te Nonnemielen. Hierna werd Joseph vanden Steeweghe gegicht in de genoemde beemd in de naam van Lucie en ten voordele van het konvent van Nonnemielen. Schepenen: Peter Neeven; Lenaert van Gelmen; Henrick Gooyens; Herman Borghelins; Willem Thijs; Jan van Niedercosen. 1529, 8 april.
Inventarisnummer 262 bevat 2cans .
Gescheit inde gedaen int jaer ons liefs heren duysent vijfhondert neghenentwinticht in novembri XVlll daghe. De schout en de schepenen van de bank te Zepperen, toebehorend aan de deken van Sint-Servaas te Maastricht, oorkonden dat Lucas Santermans een gouden gulden erfelijk op 1 1/2 bunder en 5 roeden grond, gelegen op die Stuyckt en op 1/2 bunder en een hof van 5 roeden op het Stertim velt opdraagt aan Walterus Vandenputte, die ze op zijn beurt overdraagt aan meester Jan Puytzeyts, optredend in de naam van het klooster van Nonnemielen. Schout: Herman van Wijlrade. Schepenen: Lambrecht Neiven, Jan Marien; Willem Aengenheyde; Cloes der Zelige; Gielis van Schoen; Meerten Bolgrij. 1529, 18 november.
Inventarisnummer 263 bevat 2cans .
Inden jare der zaliger geboerten ons heeren Jhesu Crhisti alsmen screeff duisent vijfhondert ende dertich in aprili sess dagen. De schout en de schepenen van Mielen oorkonden dat Jacob Coele der Auwe een goudgulden in jaarlijkse erfcijns verkocht heeft aan Marie vanden Wijere, priores van Nonnemielen op huis en hof, gelegen op de"Bornendries". Schout: Jan Menten. Schepenen: Augustijn Gherinx; Ghielis van Herckenroede; meester Marten van Arthum; Willem van Stapele; Jheronimus Gherinx; Art Menten; Jannes Rauscarts. 1530, 6 april.
Inventarisnummer 264 bevat 2cans .
Notariële akte van Anthonius Jacobus de Itten. Onleesbaar. Inkt verbleekt. 1531, april.
Inventarisnummer 265 bevat 3cans .
Int jaer ons heren dusent vijfhondert enendertich inder maent van decembri vijff dage. De meier - bezitter en de laten van het Sint-Truidens cijnshof Sprueten Hoff, oorkonden dat Cloes Pijels, priester, de helft van 3 Rg. en 15 st. jaarlijks, en 30 Rg. kontant, ruilt met Joseph vanden Steeweghe, gemachtigde van Marie vanden Wijer, priores van Nonnemielen, tegen 4 Rg. erfelijk, die wijlen Karstijne van Biest, alias Cruyers, religieuse te Mielen, jaarlijks liet gelden op een huis met hof, gelegen te Sint-Truiden, in de Hamelstraete, tussen het huis van Agnese van Horion en dat van Willem Kakelaerts. Bekrachtigd door de schout van het abt en de schepenen van Sint-Truiden. Cijnshof: eigenaar en meier: Gherdt van Houthem. Laten: Jheroninimus Gherinx; Walterus vanden Putte; meester Jan Putseys; Jan Wenne. Schepenbank: Schout: Gerdt Warnijers. Schepenen: meester Merten van Artum; meester Jheronimus Gherinx; Ghielis van Herkenroede; Jan Menten. 1531, 5 december.
Inventarisnummer 266 bevat 2cans .
Gheschiet indt jaer ons liefs heren Jhesu Chisti duysent fijffhondert ende drijendertich in junio den sevenden dach. De meier en de laten van het Sint-Truidens proosthof oorkonden dat Everart Bastijns aan zijn zwager Merten van Putsys 6 st. erfelijk heeft opgedragen, gehecht aan zijn huis en hof, gelegen op de Bornendries, met als reengenoten Merten van Putseys en Thewus van Putseys, dit omdat Bastijns bij de verdeling van de erfenis meer heeft ontvangen dan zijn zwager. Daarop heeft Merten van Putseys deze 6 st. verkocht aan Joseph vanden Steenweghe. Deze dubbele overdracht werd bezegeld door de proost, de plaatsvervangende prinsbisschoppelijke schout en de schepenen van Sint-Truiden. Proosthof: proost: Ruth Vrancken. Meier: Jan Vrancken. Laten: Willem Alaerts; Jannes Houmes; Jan Stiermans; Jannes Poelmans. Schepenbank: Schout: Liebrecht van Heyre; vervanger: Jannes JUN...; Schepenen: meester Merten van Arthum; Willem van Stapel; Ghielis van Herckenroede; Jannes Rausscharts. 1533, 7 juni.
Inventarisnummer 267 bevat 2cans .
Int jaer ons heeren duysent vijfhondert ende vijffendertich den negentiensten dach in mert. De meier en de laten van het kommandeurshof van Bernissem te Schelf-Heide, oorkonden dat Jan Snyers, wonende op de Rauysbeeck aan Henrick Buckinx, inwoner van Sint-Truiden, een jaarlijks erfrente van 2 Rg. verkocht heeft op een huis te Scelve, toebehorende aan Liebrecht vander Suyten, voor een som van 40 Rg., koers van Sint-Truiden. Meier: Reyner Hollans. Kommandeur: Gerard van Strijthagen. Laten: Bartels Otten; Jannes van Laurens; Gielis vanden Laer; Jan Weghen. 1535, 19 maart.
Inventarisnummer 268 bevat 2cans .
Inden jare dusent vijfhondert ende vijfendertich den achden dach der maent vande mey. De schout en de schepenen van Guigoven bevestigen dat Johanna van Diest, weduwe van jonker Willem van Hoern, op 25 juni 1522 van Barttel Bonarts een mud rogge erfelijk heeft ontvangen op zijn huis en hof, gelegen te Guigoven aan de ghemeyn straet. Op 17 maart 1525 heeft jonker Jacob van Duffel, meier te Leuven, tweede echtgenoot van Johanna van Diest, dit mud rogge geschonken aan Michiel Wessens van Kortessem, die optrad in naam van het klooster van Nonnemielen. Schout: Sebastiaen Copmans. Schepenen: Lambrecht Conen; Herman Vreven; Michiel Wessens; Moes Berden; Willem Motmaans; Wouter Moers. 1535, 8 mei.
Inventarisnummer 269 bevat 2cans .
Datum in Milen in die Beati Vincentii martiris, anno domini M°CC°LX° primo. De priores en de kloostergemeenschap van Sint-Catherina te Nonnemielen verklaren dat zij op 13 juli 1249, in het bijzijn van H., schout van de bisschop van Luik te Sint-Truiden, de heren Godescalcus en Choholaus, ridders, Robertus Dives, Robertus Proet, Willemus Camerarius, Jordanus Scoffel: schepenen van Sint-Truiden; van Beatrix, weduwe van Egidius Dives van Sint- Truiden, ter nagedachtenis van haar overleden echtgenoot 2 huizen, gelegen op de markt te Sint-Truiden, ten geschenke gekregen hebben, evenals 2 bijbehorende huizen en hof gelegen tussen Sint-Truiden en Brustem, 4 1/2 bunder groot, die aan de bisschop van Luik 3 d., Luikse munt, opbrachten. 1262, 22 januari (n.s.).
Inventarisnummer 26 bevat 2cans .
Int jaer duesent vijfhondert sessendertich inder maent aprilis acht daghe. De meier en de laten van het proosthof te Sint-Truiden oorkonden dat Mertten van Putzeys aan Joseph vande Steeweghe voor 17 Rg., de Hornsgulden gerekend voor 18 st. en de Brabantse stuiver voor 1 1/2 st. een kwijtrente verkocht heeft van een Rijnsgulden op zijn huis en hof met toebehoren, gelegen op de Bornendries, grenzend aan weerszijden aan Everard Bastijns en Marie van Scoenbeeck. Dit werd bekrachtigd door de proost, Rutcherus Vrancken, de schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. Proosthof: meier: Jan Vrancken. Laten: Balduwijn Zuerinx; Gherdt van Houthem; Herman van Hennensdaele; Reyner Brans. Schepenbank: schout: Gherdt Warnijers. Schepenen: meester Mertten van Arthum; Adreaan van Geet; Bauduwijn Zuerinx; Jannes Rausscharts. 1536, 8 april.
Inventarisnummer 270 bevat 2cans .
Int jaire der zaligher geboirten Jhesu Christi doe men screeff duysent vijfhondert ende negenendertich opden XXVll dach februarii. De schout en de schepenen van de Luikse bank te Rummen bevestigen dat jonker Herman van Horion, stadhouder en drossaard van het land van Loon, op 17 oktober 1538 een erfrente van 30 st. op een laatgoed, toebehorend aan Baltus van Dalenbrouck, gelegen te Rummen, heeft opgedragen aan Marie vande Wijer, abdis van Nonnemielen, door bemiddeling van Joseph vanden Steenwege, gevolmachtigde van het klooster. Schout: Aert Muglairts. Schepenen: Odto Odten; Peertseffail van Horion; Jacob Liebairts; Willem van Horion; Petrus Joes; Willem Pouwels; Airt Cluteneers. 1530, 17 februari.
Inventarisnummer 271 bevat 2cans .
Int jaer ons heren Jhesu Christi Doemen screeff duesent vijffhondert ende vertich inder maent septembri XVlll daghe. De meier en de laten van het Sint-Truidens proosthof oorkonden dat Joes van Stapel 6 grote - en 6 kleine roeden land, gelegen achter den bos van Durass, tussen het goed van Jan van Heelen en dat van Jan Kakelarts verkocht heeft aan Gherdt vander Moeien, Peterszoon, voor 32 Rg., brabants gelts. Dit werd bekrachtigd door de proost, de prinsbisschoppelijke schout en de schepenen van Sint-Truiden. Proosthof: Proost: Rutcherus Vrancken. Meier: Reyner Brans. Laten: Peter vander Moeien; Liebrecht van Heer; Jannes Rausscarts; Thomas van Alken; Jan van Miesschen; Machiel Brans. Schepenbank: Schout: Liebrecht van Heer. Schepenen: Adriaen van Gheet; Willem van Stapel; Baltus van Wezeren; Jannes Raussaarts. 1540, 18 september.
Inventarisnummer 272 bevat 2cans .
Gesciet int jaer ons heren duysent vijfhondert ende enenvertich den sesentwintichsten dach van februario. De meier en de schepenen van het laathof dat ridder Willem van Coelhem, heer van Duras enz. bezit op het kerkhof te Runkelen, oorkonden dat Art vanden Daufhuyse met toestemming van Berbe van Horten, zijn echtgenote, voor 60 Rg., Sint-Truidens geld aan Joseph vanden Steenwege een jaarlijkse erfrente verkocht heeft van 4 Rg. op een bunder land, gelegen te Runkeren aan die wech die van Runckeren loept nae den ossen wech, tussen het goed van Joris Vischers en Jan vander Hofstaet. Meier: Willem van Coelhem. Laten: Peter Winculers; Adam van Verssen; Jan Vollen; Peter Menten; Jan van Cuelen; Gherit van Houthum. 1541, 26 februari.
Inventarisnummer 273 bevat 2cans .
Datum anno a nativitate domini millesimo quincentesimo quadragesimo tertio mensis aprilis die decimanona. De officiaal van Luik doet uitspraak in een geschil over een grondbetwisting tussen Mathias Motmans en de priores van Mielen. 1543, 19 april.
Inventarisnummer 274 bevat 2cans .
Int jair ons heren Jesu Christi doemen screef duysent vijffhondert ende drijenvertoch den twintochsten dach der maent van Junio. De meier en de laten van het cijnshof dat het kapittel van Sint-Odulphus (Borgloon) bezit te Booienhoven oorkonden dat Gielis vander Hoeven aan Katherine Dans, abdis van Nonnemielen, voor 100 Rg. Br., te betalen in twee termijnen, aan Hendrick vander Eycken, gevolmachtigde van het klooster, een boomgaard verkocht heeft te Laer onder Rummen. Meier: Ameli s Commers. Laten: Peter van Hellensfort; Peter van Kelsbeeck; Jan Vollen; Willem van Coelhem Natuurlick; Gielis Marien; Gheert Wiers. 1543, 20 juni.
Inventarisnummer 275 bevat 2cans .
Geschiet ende gedaen inden jaere ons heeren Jesu Christi doemen screeff duysent vijffhondert vierenveertich opden neeghenthiensten dach der maendt januari nae stijll van Ludych. De meier en de laten van het hof van Cameryck te Gingelom, toebehorend aan Nonnemielen, konden dat Joseph Vereist, inwoner van (Nieuwenrode in Brabant, voor 60 Rg. Br. een jaarlijkse erfcijns van twee mudden koren verkocht heeft aan Marten Muntten van Gingelom, op een graeshoeff te Gingelom. Meier: Jan Nijs. Laten: Jan der Heere; Aerdt Conckus; Claes Begarts. 1544, 19 januari.
Inventarisnummer 276 bevat 2cans .
Dezelfden oorkonden dat Joseph Vereist voor twee mudden koren aan Marten Muntten een "graeshoeff" verkocht heeft, liggende de Gingelkm "int convent". 1544, 19 januari.
Inventarisnummer 277 bevat 2cans .
Gesciet int jaer ons liefs heeren Jesu Christi doemen screeff duysent vijffhondert ende vierenvertoch den vierden dach vander maent februarii. De meier en de schepenen van het cijnshof dat ridder Willem vanOyenbruggen alias Coelhem bezit op het kerkhof van Runkelen, genaamd den hof van Coelhem, oorkonden dat Jan en Art Strauven, gebroeders, aan Jozef vanden Steenweghe, als gevolmachtigde van het klooster van Nonnemielen voor 28 Rg. Br., een zille akkergrond verkocht hebben, gelegen opt panis Veldeken. Meier: Willem van Oyenbruggen alias Coelhem Naturlijck. Schepenen: Peter Winculers alias van Kelsbeeck; Adam van Verssen; Jan Vollen; Peter Menten; Jan van Cuelen; Gherit van Houthum. 1544, 4 februari.
Inventarisnummer 278 bevat 2cans .
Inden jaire ons heeren doemen screeff duysent vijffhondert ende vierenvertich in ffebruario achtien daghe. De meier en de schepenen van Attehoven oorkonden dat Willem Brueselere voor 30 Rg. Br. aan Peter Moddairts, optredend in naam van Geertruyt Moddairts van Gingelom, een kwijtrente verkocht heeft van 2 Rg. Br. op 1/2 zille grond op de Velmse Berg; op 3 roeden, gelegen boven die Wielchens en op 1/2 bunder, gelegen inden Nederlanschewech. 1544, 18 februari. I.
Inventarisnummer 279 bevat 2cans .
Datum Viterbii, II nonas julii, pontificatus nostri anno primo. (1). Paus Urbanus [IV] (1) bevestigt de bezittingen van de priores en het klooster van Sint-Catherina te Nonnemielen. [1262], 6 juli.
Inventarisnummer 27 bevat 2cans .
327 gevonden, 181 t/m 200 getoond, pagina 10 van 17