Regestenlijst der oorkonden van de Benediktinessenabdij te Nonnemielen bij Sint-Truiden
Gegeven inden jaeren der gheboirten ons liefs heren Jhesu Christi doemen screef duysent vierhondert achtende veirtich des twintichste daichs van loymaent. De schout en de schepenen van Nonnemielen bekrachtigen het recht van de kellerije van dit klooster op een erfcijns van een mud koren, op een huis en hof, gelegen bij de EngeIbamt. dat vroeger behoorde aan Henrick vander Haenborch en nu aan Aert Vleminx. Schout: Dangil vander Borch. Schepenen: Dyeric Gruytere; jan Cruyere; Herman van Mettencove; Bartolomeeus Geraerts; Reyner van Bommershoven. Getuigen: Aert Vleminx, zijn vrouw Hillen vander Haenborch en Margriet vander Haenborch, zuster van zijn vrouw. 1448, 20 januari.
Inventarisnummer 172 bevat 2cans .
Inden jaer der gheburten ons leyfs heren Jhesu Christi domen screef dusent vijrhondert ende neghen enveyrtich des twede daechs in luemaent. De meier en de laten van het Hof vander Motten te Walsbets konden dat Abraen Berwouts, wonende te Hoegaarden aan de pitantie van Nonnemielen een zille akkergrond heeft verkocht, gelegen te Weseren, op de kouter, bij de weg, die van Wezeren naar Gingelom loopt. Meier: Henric van Raetshoven. Laten: Jan Verhoeven; Jan Neeten; Gheert Cole; Wijerart van Beetzee. 1449, 2 januari.
Inventarisnummer 173 /BIS bevat 2cans .
Int jair ons heeren Christi duysent vierhondert ende achtenviertich in julio VII daghe. De meier en de laten van de Sint-Truidense cijnshoven van Herman van Mettecoven en Lambrecht van Staple, oorkonden dat Herman van Mettecoven aan Robijn Beelen anderhalve bunder verkocht heeft, ten dele akkerland en ten dele eussel en 1/2 bunder eussel, beide stukken grond liggende op de "Rode", op Slinckersroet, voor 2 mudden rogge jaarlijks en erfelijk. Bekrachttigd door de schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. Meier van de twee cijnshoven: Jan van Halbeke. Laten hof van Mettecoven: Henrick Alaert; Tielman Pextert de Langhe; Jan Claes vander Biest; Willem vander Kempenen. Laten van Herman van Staple: Alaert en Pextert bovengenoemd; Claes Reyners, Willem Haenborchs; Art Peters. Schout van de abt: Daengel van Hamele. Schepenen van Sint-Truiden: Henrick int Scep; Lambrecht van Entbroeck; Dyerick Gruytere; Reyner van Bommershoven. 1448, 7 juli.
Inventarisnummer 173 bevat 2cans .
Ind jaer der gheboirten ons liefs heren Jhesu Christi doemen screef M CCCC ende XLIX des XV daechs in februario. De meier en de laten van ridder Hendrick van Eigen, op zijn cijnshof te Gingelom, oorkonden dat Beatrijs Scellens, weduwe vanGoetscalc Roberts, afziet van haar recht op vruchtgebruik op 8 roeden akkerland, gelegen op de kouter van Gingelom, ten voordele van Peter Smeyers, echtgenoot van haar dochter, die de 8 roeden opdraagt aan het O. L. V. -Vrouwaltaar van Nonnemielen. Meier: Peter Vischer. Laten: Ghelis van Eigen; Liebrecht Toelen; Lauwerijs Peters; Marten Spruten. 1449, 15 februari.
Inventarisnummer 174 bevat 2cans .
Ind jare ons heeren XIIIlc ende L dis deerde daechs in die merte. De schout en de schepenen van de prinsbisschoppelijke bank te Duras, oorkonden dat Robijn van de Velde 11 roeden beemd, gelegen aan de beek, met het hoofdeind grenzend aan de monlenstrate, verkocht heeft, in de handen van Jan Roelens, momber van het klooster van Nonnemielen, aan Mechtelt van Noulant, priores van dit klooster. Schout: Henrick metten Erve. Schepenen: Willem van Minsinghen, anders vanden Lare vanden Weden; Joris van Minsinghen, anders vanden Lare; Willem Hillaten; Jan van Heysselt; Henric van Beckevoert. 1450, 3 maart.
Inventarisnummer 175 bevat 2cans .
Int jair ons heren Xllllc eenenvijftich in mey acht daghe. Johannes vanden Steynenhuyse, meier in den hof van Merwele, toebehorend aan Herman van Mettecoven, Henrick Maerscalx, Willem vanden Kempenen; Tielman Pexstert de Lange en Robijn Beelen, laten; Lambrecht van Staple, meier in zijn eigen hof, Bertholomeeus Geraerts; Daengel van Missen; Thaye van Ordinghen en Tielman Pexsterst, bovengenoemd; eigengenoten, beide cijnshoven gesitueerd te Sint-Truiden, oorkonden dat Herman van Mettecoven in de handen van heer Jan Roelants, 2 mudden rogge erfelijk heeft opgedragen ten voordele van het klooster van Nonnemielen. Bekrachtigd en bezegeld door Art vanden Bossche, prinsbisschoppelijke schout van Sint-Truiden, en door Dyerick Gruyter; Reyner van Bommershoven; Jan Cruyere en Bertholomeeus Geraerts schepenen van dezelfde stad. 1451, 8 mei.
Inventarisnummer 177 bevat 2cans .
Ghegeven int jaer ons heeren Xllllc ende een en vijftich in augusto des deerde daechs. De meier van jonker Willem van Ordingen en de schepenen van Gingelom, oorkonden zij Willem van Waelhoven, schepen van Sint-Truiden in het bezit hebben gesteld van 11 roeden land, gelegen te Gingelom, die door Willem daarna werden overgedragen aan Jan Ruelens, priester, ten voordele van het konvent van Mielen. Meier: Jannes vanden Steynenhuyse. Schepenen: Jan Schellens; Jacob vanden Rode; Ghielis Jans; Gheert Gheerts. 1451, 3 augustus.
Inventarisnummer 178 bevat 2cans .
Int jair der gheboirten ons heren Christi duysent vierhondert eenenvijftich In novembri des XX daichs. De schout van priores Marie Pollaert en de schepenen van de bank te Nonnemielen, oorkonden dat de priores aan Nijs vanden Schelve, alias Backhuys, het pachthof van Rummen verhuurd heeft voor 12 jaren, met huizen, landerijen en cijnzen, tegen een aantal pacht verplichtingen in speciën en natura in geld: 31 gulden per jaar, de gulden gerekend voor 12 boddreghere, de boddreghere voor 8, 5 lichte groten. in natura: jaarlijks 47 mudden rogge, 41 mudden gersten en 3 vaten raepsaet. Verder o. a. met 4 paarden elk jaar 2 voeder kolen halen te Luik, waarvoor Nonnemielen de laadkosten zal betalen; op vastenavond 100 eieren leveren, met Pasen 600 - en van Pasen tot aan de feestdag van Maria Magdalena, 100 eieren per week. Daarbij dient Nijs Backhuys elk jaar 27 ganzen te leveren, en naar behoefte van het klooster ganzen te zetten en minstens 3 weken lang te mesten en dan geplukt aan het klooster te leveren. Schout: Bertholomeeus Geraerts. Schepenen: Reyner van Bommershoven; Jan Cruyere; Herman van Mettecoven; Daengel van Hamele; Flips Copij. Borgen voor de pachter: Henric van Beckevoort; Jan van Mosmale; Willem Moens; Wouter Kempenere. 1451, 20 november.
Inventarisnummer 179 bevat 3cans .
Datum anno domini M° CC° XL° tertio, mense januario. Johannes, deken van het kapittel van Saint-Lambert te Luik bekrachtigt de overdracht van het patronaat over de parochiekerk van Mielen door de abt van Brogne aan de priores en de kloostergemeenschap van Sint-Catherina te Nonnemielen. 1244, januari (n.s ) -.
Inventarisnummer 17 bevat 2cans .
In jare ons heren doemen screeff duysent vierhondert ende drijenvifftich in sporkel tweentwintich dage. De meier en de schepenen van Herk-de-Stad oorkonden dat zij in de persoon van Rogier Lichtenborch, voorganger van Nonnemielen, het klooster in rechte hersteld hebben op het land, in bezit genomen door Jan Affelissen en Lutzen Vreven. Meier: Heynric Custers. Schepenen: Jannes Custers; Jannes Mertens; Willem Custers; Jan van Halbeec; Gielis Nijs; Wouter Wilsens; Aert Creyten. 1453, 22 februari.
Inventarisnummer 180 bevat 2cans .
Gegeven inden jare der gheboirten ons heeren Jhesu Christi duysent vierhondert drijenvijftich in April des sestheenste daichs. De schout van jonker Daem van Guigoven en de schepenen van de bank van Gorsem, oorkonden dat Willem 's Greve als bruidschat aan zijn dochter Katherine, echtgenote van Matheeus vander Eyken, alias Liebrechs der Jonghe, 9 1/2 roede beemd schenkt en 22 roeden lants, gelegen bij het land van Willem van Stapel. Beide stukken grond zijn gelegen te Gorsem. Schout: Willem Becker. Schepenen: Henric metten Erve; Henric int Scep; Lambrecht Bollis; Joris vanden Lare, Wenne te Minsinghen; Wouter vander Molen; Bauwijn Weede; Henric van Gorssenmaroel. 1453, 16 april.
Inventarisnummer 181 bevat 2cans .
Inden jaere ons heren dusent vier hondert ende drienvijftich vier daghe in die rosselmaent. De meier en de schepenen van Attenhoven oorkonden dat Katherine van Lare, alias vande Bonne, begijn te Sint-Truiden, 11 grote roeden scoulants gelegen int collee heeft opgedragen in de handen van Rogier van Liechtenborch der Bastaert, ten voordele van het Sint-Jansaltaar in de kerk van Nonnemielen. 1453, 4 september.
Inventarisnummer 182 bevat 2cans .
1453, 8 november. - Gheschiedt int jaer ons heren geboerte Jhesu Cristi doen men screeff dusent vierhondert ende drijenvijftoch in novembri acht daghe. De schout en de schepenen van de beide heren van Brustem oorkonden dat Willem, gezegd Fijen aan Johan Ruelens, voorganger van het klooster van Nonnemielen, een bunder weimersland verkocht heeft, gelegen in het Ruckelvelt te Brustem.
Inventarisnummer 183 bevat 2cans .
Fait et donneit lan mille quattre cens et chinquante quattre le vinteysme jours de mois de marches. De meier en de schepenen van Oleye oorkonden dat Jan van Osse, burger van Sint-Truiden, aan Wilhem delle Fontene en Johan, zijn broer, optredend voor en in naam van Johan en Ydelet, kinderen van wijlen Robijert delle Fontene, in leven apoteker te Luik, een erfrente van 12 mudden spelt heeft opgedragen. Meier: Ornald Doley. Schepenen: Libijert de Gro, wonend te Lantremenque (Lantremange) Connar de Hartaingue; Johan Odar van Blarey; Baduwin de Lonchamp; Symon Lowy van Hartenge; Wilhem Noiel van Bethincourt; Close Moes van Oleye. 1454, 20 maart.
Inventarisnummer 184 bevat 2cans .
L'an delle nativiteit nostre signeur Jhesucris t milhe quatrecens et chincquante quatre le dyesyeme jour de may. De meier en de gezworenen van het allodiaal hof van Chies Dieu (Chaise-Dieu) te Luik, konden dat Yenkin Dinha van Walshoutem verschillende erfrenten overgedragen heeft aan Wouter Tutulaer van Montengnis le Tiexhe (Montenaken), op gronden gelegen te Walshoutem, waarin Otto Coemans, priester, op 24 mei daaropvolgend gegicht werd ten voordele van de pitancie van Nonnemielen. 1454, 10 mei.
Inventarisnummer 185 bevat 2cans .
Fait et donneit lan mille quattre eens et chinquante chinque en mois de marche quinzième jour. De meier en de schepenen van Oleye oorkonden dat Johan Puchey van Boekhout momber van Kathilin de Tis, religieuze te Mielen, de rechten heeft doen erkennen, die het klooster bezit op een rente van 12 mudden spelt, door Johan van Osse van Sint-Truiden overgedragen aan Wilhem delle Fontene en zijn broer Johan, ten voordele van Johan en Ydelet, kinderen van wijlen Robert delle Fontene, apoteker en burger van Luik. Meier: Ornald Doley. Schepenen: Lybyert de Gro van Lantremange, Connar de Hairtaingue; Johans Odar van Bleret; Baduwin de Lonchamp; Symon Lu wij van Hartenge; Close Moes van Oleye; Wilhem Noye van Betincourt. 1455, 15 maart.
Inventarisnummer 186 bevat 2cans .
Inden jare der gheboirten ons heren duysent vierhondert ses en vijftich inder vierder indictien... des sesde daechs in maert. Notaris Otto Comansoorkondt dat Marie Pollaert, priores van Nonnemielen aan Ardt Nijs van Gingelom verpacht heeft voor twaalf jaren, de winning, hof Van Camerrick, groot 66 bunders, 11 grote- en 6, 5 kleine roeden, tegen dezelfde voorwaarden en verplichtingen als zijn voorganger, zoals door enige oude joffrouwen wordt bevestigd. Getuigen: Ghielis Reyners; Roeben van Nere; Henrick vander Meren; Daneel vanden Wijeweghen. 1456, 6 maart.
Inventarisnummer 187 bevat 2cans .
Inden jare dusent virhondert achtende vijftich in descempbry sessetien daghe. De meier en laten van het laathof dat te Duras toebehoort aan de vrouwe van Coelym, oorkonden dat Andrijs Keemerlinck, priester, als gevolmachtigde van het godshuis van Nonnemielen, met zijn lekemomber Baudewijn Weden, van Kristiaen Alarts de achterstallige betaling geëist heeft van een erfrente van 1/2 vat raapzaad en 1/ 2 mud koren op het goed den Vierijc, gelegen te Duras. Meier: Henrick metten Erve. Laten: Jorijs vanden Lare, wenne te Minsingen; Jan van Hesscelt; Henrick van Beckevort; Wijnant vanden Lare; Jan van Meewen; Jan Bogaerts. 1458, 16 december.
Inventarisnummer 188 bevat 2cans .
Int jaer onss heeren duysent vierhondert LIX XXX dage der maent van November. De schout en de schepenen van de bank van Nonnemielen getuigen dat Stasse Stas, anders gezegd vande Beeck, voorzijn paanhuis Het Gulden Hoet gelegen binnen de heerlijkheid Mielen, belooft te betalen aan Marie van Hoelene, priores, 6 quarten bier op elk brouwsel. Schout: Bertholomeeus Geraerts. Schepenen: Jan Cruyers; Aert vanden Bossche; Philips Copis; Deniel van Hamel; Johannes Geersten. 1459, 30 november.
Inventarisnummer 189 bevat 2cans .
Datum anno domini M° CC° quadragesimo tertio, mense januario. Robertus, bisschop van Luik, bekrachtigt op aanvraag van het klooster van Sint-Catherina te Nonnemielen, de overdracht van het patronaat over de parochiekerk te Mielen door de abt van Brogne aan hetzelfde klooster. 1244, januari (n.s.).
Inventarisnummer 18 bevat 2cans .
327 gevonden, 81 t/m 100 getoond, pagina 5 van 17