Regestenlijst der oorkonden van de Benediktinessenabdij te Nonnemielen bij Sint-Truiden
- 81 Anno nativitatis domini millesimo CCC° tricentesimo septimo indictione quinta, mensis julii die penultima. Notaris Arnoldus de Bomershoven getuigt dat Theodoricus, wolscheerder te Sint-Truiden, in aanwezigheid van de meier en de laten van het cijnshof te Heusden aan Katherina de Lovania, celleraria en pitanciaria van Mielen, vertegenwoordigd door Johannes de Peelc, een jaarlijkse erfrente verkocht heeft van een mud koren op 14 roeden grond te Velm. Getuigen: Arnoldus de Nyel; Johannes, rector van de kerk te Guvelingen; Johannes de Runkelen Senior; Henricus Lutslach. Cijnshof: Meier: Gerardus de Beringhen. Laten; Otto Neve van Aelst; Henricus Harenwouters van St.-Truiden; Willelmus de Tsinghen; Lambertus de Bruke van Velm. 1337, 30 juli.
- 82 Datum anno nativitatis domini millesimo CCC mo tricesimo octavo decima octava die mensis junii. De meier en de laten van het cijnshof van Elisabeth de Printhagen, priores van Nonnemielen, oorkonden dat Oliverus Canhusin de Parchevalius, zoon van Conrardus de Rotariis, Lombard, een huis met toebehoren gekocht heeft, gelegen te Sint-Truiden, bij de Cloeppempoort; huis dat Parchevalius op zijn beurt gekocht had van Willelmus Slippe de Novisdomibus (Nieuwenhuizen)..Bekrachtigd en bezegeld door Willelmus de Buussoven en Willelmus de Kunincsem, schepenen van St.-Truiden. Meier: Walterus Duefhues. Laten: Willelmus de Buussoven; Willelmus de Kunincsem; Arnoldus de Kerkim; Arnoldus Kruke. 1338, 18 juni.
- 83 Datum anno a nativitate domini millesimo CCCmo tricesimo octavo mensis novembris die quinta. De meier en de laten van het proosthof te Sint-Truiden oorkonden dat Raso de Printhagen ridder en zijn gemalin Jutta, door bemiddeling van Johannes de Peelc, voorganger, aan Katherina de Lovanio, meesteres van dekellerije en de pitantie, 32 grote roeden land verkocht hebben, gelegen op het Kelsbruc, hij het land van het klooster Terbeek en de goederen van Arnoldus de Woude. Bekrachtigd en bezegeld door Johannes de Mirle, proost van Sïnt-Truiden en Lambertus Scoutyte en Waltgherus de Sancta Katherina, schepenen van dezelfde stad. Meier: Hermannus Nepos. Laten: Arnoldus Petri de Sancto Johanne; Nycholaus de Alken, kleersnijder; Amicus, geheten Vrint, barbier; Lambertus de Campo, brouwer. 1338, 5 november.
- 84 Datum anno anativitate domini millesimo tricentesimo tricesimonono mensis marcii die decimanona. Elisabeth de Printhagen en het gehele konvent van Mielen getuigen dat Katherina de Lovanio 32 grote roeden land, gelegen te Kelsbruc hij het goed van het konvent Terbeek en dat van Arnoldus de Woude, die zij gekocht had van ridder Raso de Printhagen, aan het klooster en de pitantie schenkt, op voorwaarde, dat zij en haar nichten Katherina en Maria levenslang het vruchtgebruik ervan mogen genieten. 1339, 19 maart.
- 85 Datum et declaratum anno a nativitate domini Millesimo trecentesimo.... gesimo penultima die mensis aprilis. De meier en de laten van het proosthof te Sint-Truiden oorkonden dat Johannes Ade en zijn echtgenote Natula aan Damina de Goethem, pitanciaria, en Woltgherus de Sancta Katherina, voogd van het klooster van Nonnemielen, een jaarlijkse erfcijns verkocht hebben van 5 oude groten Toernoois, op een huis, gelegen te Sïnt-Truiden op de markt, tussen de bezittingen van wijlen Egidius de Roest en die van Natula Hessels. Bezegeld door Renerus de Leeuwis in Brabantia (Zoutleeuw) en Walterus de Repe, schepen van St.-Truiden. Meier: Godefridus de Es. Laten, tevens schepenen van St. -Truiden: Walterus de Repe, Hermannus (Nepos).. Laten: Gheymarus de Speculo; Eustacius de Nisem; Johannes Zabel; Conrardus Silken en Willelmus, neven. 1340, 29 april.
- 86 Sub anno anativitate domini M° CCC° XLlll indictione undecima mensis octobris die vicesimaseptima scilicet in vigilia beatorum Symonis et Jude apostolorum. Testament van Willem van Duras, opgemaakt voor notaris Johannes de Sancto Trudone. Verdeling van goederen enz. onder zijn echtgenote Ida [van Ordingen] en zijn drie zonen, Johannes, Arnoldus, Willelmus. Legaten voor jaargetijden aan de parochiekerk te Wilderen, de kapelaan van Duras, en 3 ponden zwarten Toernoois en 30 oude groten aan de pitancie van Nonnemielen. Legaten ten aan Margareta Ridders, moeder van zijn onwettig kind, en aan Isabella, dochter van Metta Nicholai, eveneens zijn onwettig kind; aan Eistacius de Duras, zijn oom; aan Mathyas, Walterus en Johannes, schrijnwerker, zijn dienaren. Getuigen: Henricus, rector van de kerk te Budingen, Jacobus Scemmelpenninc. Voogden over zijn kinderen: Arnoldus de Vivariis; Franco Proijt; Gerardus de Berle, ridders; Arnoldus de Score, krijgsman. 1343, 27 oktober.
- 87 Datum anno nativitatis domini M° tricentesimo quadragesimosexto sabbato post oculi videlicet vicesimaquinta die mensis martii. Heer Raso de Printhagen koopt 25 roeden akkergrond, leenrechtelijk van hem afhankelijk, van Arnoldus Louc van Kortessem, en verkoopt ze aan Johannes de Pelce, monnik te Mielen voor 1 1/2 mud rogge per jaar, met behoud van zijn feodale rechten. Getuigen: Johannes de Lumerdinghen; Johannes de Scoenwinckele; Renerus Lovere; Johannes de Winckenrode, ridder; Otto de Curtessem en Henricus zijn broer; Nicholaus de Fabrica; Johannes geheten Megghelinam; Hugo, bakker te Kortessem. 1346, 25 maart.
- 88 Datum sub sigillo nostro anno a nativitate domini M° CCC° quadragesimo sexto mensis septembris die vicesima. Elisabeth de Printhagen, priores en het hele konvent van Mielen verklaren in erfpacht uitgegeven te hebben 14 grote roeden akkerland, gelegen te Gingelom op de plaats genaamd Ophem, aan Johannes Wilde van Gingelom voor 7 vaten graan, St. -Truiden maat per jaar. 1346, 20 september.
- 89 Datum anno a nativitate domini millesimo trecentesimo octavo mensis julii die sexta. De meier en de laten van het allodiaal hof van Wezeren oorkonden dat Jacobus de Mes aan Gerardus Huiveir van Wamais en zijn echtgenote Aleide ongeveer een bunder akkergrond verkocht heeft, zijnde 124 van 4 stukken grond, gelegen te Wezeren, aan de weg van Wezeren naar Niel. Meier: Johannes Gilcoy van Houtem. Laten: Adam de Palude, priester; Petrus de Motta van Walsbets; Johannes de Palanen; Johannes Vosken; Gerardus Mette van Walsbets. 1348, 6 juli.
- 90 Datum vicecimatertia die mensis maij anno a nativitate domini millesimo CCC° quadragesimonono. Notaris Anselmus de Ysier, gezworen clericus van Hoei getuigt dat Bartholomeus de Sancto Vitto afziet van alle aanspraken op 2 bunders akkergrond, uit de erfenis van zijn vrouw Maria, dochter van wijlen Cono de Sancto Vitto, en Agnes, diens vrouw, die gezegde Cono geschonken had aan het klooster van Nonnemielen, waar zijn dochter Yda kloosterlinge was.. 1349, 23 mei.
- 91 Vicesimasecunda die mensis januarii anno a nativitate domini millesimo CCC° quinquagesimo. Katherina de Fontaines, abdis, en heel de kloostergemeenschap van vallis beatae Mariae prope Hoyensis (Val-Notre-Dame, Hoei) zien af van hun aanspraken op 2 bunders land, uit de erfenis van hun medezuster Eufenna, dochter van wijlen Cono de Saint Vis en diens echtgenote Agnes, ten voordele van Bartholomeus de Saint Vis, vermits gezegde Cono deze 2 bunders afgestaan had aan het klooster van Nonnemielen, ten voordele van Yda, kloosterzuster aldaar en dochter van Cono en Agnes. 1350, 22 januari.
- 92 Datum anno a nativitate domini m° CCC° quinquagesimo in die beati Martini Hyemalis. De meier en de laten van het proosthof te St. -Truiden oorkonden dat Agnes de Dufhus, begijn, aan Elisabeth de Muiken, kloosterlinge, en broeder Johannes de Pelc, voorganger van het klooster van Nonnemielen, ten voordele van het altaar van Johannes Baptista te Mielen, in erfcijns geschonken heeft, 12 oude esterlingen die haar jaarlijks toekwamen op het huis van Adam Telders, en 9 oude groten met een esterling, die haar toekwamen op het huis van Yvan de Mettecoven, gelegen nabij Vissegat. Bekrachtigd door de proost en twee schepenen van St. -Truiden. Proost: Johannes de Merle. Meier: Henricus de Hautijn. Laat en schepen: Otto de Sparnay. Schepen: Walterus de Gorsem. Laten: Andreas der Nonnen van Stratem (Aalter, bij St.-Truiden), Arnoldus Severijn; Johannes van der Borch van Stratem; Arnoldus Sirken; Willelmus Coman; Reynerus de Alken; Johannes de Porta van Stratem. 1350, 15 november.
- 93 Datum anno a nativitate domini M° CCC° quinquagesimo primo mensis may die quarta. De schepenen van Nonnemielen oorkonden dat Damina de Gothem, keldermeesteresse, van Willelmus Bredeken, schepen te Mielen en zijn echtgenote Katherina de Dufhus, een erfcijns van een mud koren ontvangen heeft, die Katherina de Landrijs, kloosterlinge te Mielen, had gekocht van Walterus de Dufhus, vader van bovenvernoemde Katherina. Schepenen: Wautgherus Smoers; Lambertus Scultetus; Walterus de Palude; Herbordus Seat; Philippus de Merwele; Henricus de Palude, zoon van wijlen Johannes de Palude. 1351, 4 mei.
- 94 Datum anno a nativitate domini millesimo CCC° LVl to mensis may die penultima. De meier en de zeven gezworenen van het allodiaal hof te Loon oorkonden dat Johannes de Curia van Schalkhoven, als man en momber van Margaretha de Pepinghen aan Johannes Barbitonsor, voogd van de pitantie van Nonnemielen, opdraagt: 21 grote roeden te Egoven; 25 grote roeden nabij hetzelfde stuk, waarop het klooster van Mielen een erfrente heeft van een mud koren, die levenslang toekomt aan Aleydis de Pepingen en na haar dood bestemd is tot eeuwigdurend jaargetijde voor Walterus de Pepinghen; en een stuk grond, gelegen in dezelfde gemeente, waarop het klooster van Mielen eveneens een erfrente van een mud trekt, die na dedood van Aleydis zal besteed worden tot eeuwigdurend jaargetijde van haar broer Fastrardus, op voorwaarde dat Johannes de Curia erfelijk de twee laatstgenoemde stukken mag bewerken. 1356, 20 mei.
- 95 Datum anno a nativitate domini M° CCC0 L septimo mensis octobris die decimasepta. De meier en de zeven gezworenen van het allodiaal hof van Loon konden dat Hermannus de Eldris door bemiddeling van Johannes Barbitonsor, voogd van Nonnemielen, aan de pitancie 4 Sint-Truidense mudden jaarlijks betaalt op gehypotekeerde gronden te Loon, Hombroec (bij Hoeselt), op de Herinxebergh bij Loon en te Kuttekoven. 1357, 16 oktober.
- 96 Datum anno dominice nativitatis trecentesimo quinquagesimo octavo mensis februarii die quarta. De meier aangesteld door de pastoor van Mettekoven en de laten van het prins-bisschoppelijk cijnshof te Sint-Truiden oorkonden dat Petrus Ackerman, poorter van Sint-Truiden, aan Johannes de Hoyo, kloosterling in de abdij van deze stad een jaarlijkse erfrente verkocht heeft van een mud graan op een huis gelegen tussen de Judenstrate en de Zistrate. Na zijn overlijden zal de rente toekomen aan Maria de Hoyo, religieuze te Mielen, en na haar dood aan de pitantie van dit klooster voor het opdragen van een jaargetijde. Bekrachtigd door Otto Ridders en Arnoldus de Dike, schepenen van Sint-Truiden. Pastoor: Johannes Ekele. Meier: Wernerus Magnus, dictus Ekele. Laten: Otto, zoon van wijlen Wilhelmus de Sparney; Thilmannus de Ghenc; Henricus Bukaro; Arnoldus Zijrken. 1358, 4 februari.
- 97 Datum anno nativitatis domini M° trecentesimo quinquagesimo octavo mensis junii die decimaquinta. Hermannus de Uden en Otto Militis (Ridders), schepenen van Sïnt-Truiden, doen kond dat Arnoldus Coghelhouuft en Sophia, weduwe van Servaes Wuythuuft aan Elisabeth de Muiken, religieuze te Mielen, ten voordele van het Sint-Jansaltaar, een jaarlijkse erfrente verkocht hebben van 2 gouden Florentijnse obolen, op een huis met toebehoren, gelegen in de parochie van het H. Graf, in de Tquerstrate bij het goed van Lambertus de Stapele, dictus de Minsswinghen en van Johannes Borssijrs, onder de jurisdiktie van het hof Vurgoet. 1358, 15 juni.
- 98 /A Anno nativitatis dominice millesimo trecentesimo octavo indictione undecima mensis septembris die vicesima tertia. Notaris Theodoricus de Havert, sekretaris van de Prins-Bisschop geeft akte van een tussenkomend vonnis van Engelbert de la Marck: er is een geschil gerezen tussen abt Robertus [de Craenwinc] van Sint-Truiden, met het stadsbestuur aan zijn zijde, en priores Maria [de Brus ] van Nonnemielen, met betrekking tot de jurisdiktie over een doodslag, gepleegd door Johannes Amelii op Egidius Opdbrouke, bij de oude molen, aan de brug naar Mielen. Om klaarheid te brengen in deze netelige kwestie, belast de Prins-Bisschop kanunnik Elbertus de Bettincourt met een onderzoek en schort hij zijn uitspraak op, tot hij over meer gegevens zal beschikken. Opgesteld in het huis van Renerus de Goure, proost van Sint-Dyonisius te Luik. Getuigen: Helmia de Molane en Rasso de Langdris, kanunniken; Engelbert de Marka, heer van Loverval; Willem, kastelein van Montenaken en heer van Einderveld, Godefridus Pincart, heer van Tongrenelles, ridders. 1358, 23 september.
- 98 /B Anno domini millesimo trecentesimo quinquagesimo octavo indictione undecima, die septadecima mensis octobris. De abt, schepenen en raad van Sint-Truiden verklaren akkoord te gaan met de beslissing van de Prins-Bisschop en zullen zich aan zijn uitspraak te onderwerpen. Schepenen: Hermannus de Uden; Walterus de Gorssem; Mathias Voertgaet; Egidius de Speculo; Philippus de Marvelle; Otto Spernay; Walterus de Repen; Cristianus van der Biest; Arnoldus van den Dike; Johannes de Truydlinghen; Eustacius de Halmale. Raadsleden: Gerardus de Gorssum; Adam de Evemale; Gheymarus Herenhughe; Magnus Warnerus; Nicolaus Herbollen; Henricus Goetan; Lambertus Sculteti, geheten met de baard; Arnouldus Timmerman; Amelius delle Schut; Otto van Eyke. 1358, 17 oktober.
- 98 /C Engelbert de la Marck laat de voorgaande akten noteren door notaris Georgius de Catena, en bezegelt ze in aanwezigheid van een reeks getuigen. Getuigen: Renerus de Goure; Zegher, kloosterling te St. -Truiden; Hermannus de Adene, deken van St. Truiden; Jacobus de Langdris, kanunnik van Sint-Jan te Luik; Warnus Pege, kanunnik van Sint-Monegondis te Chimay; Engelbertus de Marka, heer van Loverval, oom van de Prins-Bisschop; Willelmus Oist, schepen van Luik; Borchardus de Kukelse, kamerheer; Willelmus Hanegreve, schenker; Hermannus Wisselere; Arnoldus Greve, schout van Sïnt-Truiden; Godescalcus de Beepe; Eustacius de Halmale. 1358, 17 oktober.
335 trouvés, 81 jusqu'à 100 montré, page 5 de 17