Inventaris van het archief van de Abdij van Beaulieu te Petegem bij Oudenaarde, 1145-1691
- 239 De schepenen en de raad van Gent, Brugge, Ieper en het Vrije verkopen aan Rochus Witte een losrente van 48 pond torn. voor 576 pond, ten laste van de 4 leden van Vlaanderen in het kwartier van Gent. Op rugzijde : Deze rente van 8 pond gr. per jaar wordt verminderd tot 6 pond gr. per jaar, dd; 13 februari 1572. Voor Antonius van Cappelle, notaris te Zierikzee, hebben Antonis, Jan en Pieter Witte, zonen van Rochus, gareelmaker, bekend dat Gommer Cornelis, die getrouwd was geweest met hun zuster Appollonia, een rente van 6 pond gr. toekwam uit het sterfhuis van hun vader, en zijn schoonvader, ten laste van de 4 leden van Vlaanderen in het kwartier van Gent. Getuigen : Adriaan van Cappelle en Pieter Jacobs Mogge. 16 november 1613.
- 240 Cornelis Bartels en Cornelis Mogge en Christiaan de Vagere, schepenen van Zierikzee, oorkonden dat Gommer Cornelis, die vroeger getrouwd was geweest met Appollonia Witte, dochter van Rochus, een Rochus, een erfente van 6 pond gr. ten laste van de leden van Vlaanderen in het kwartier van Gent, getransporteerd heeft aan Adriaan Haetse uit Gent. 18 novembre 1613.
- 241 Op verzoek van Gommer Cornelis, poorter van Zierikzee, bevestigen de burgemeester en de schepenen met de raad van Zierikzee het bestaan van hogergenoemde akte (reg. 235, 239 en 240), betreffende een erfrente van 6 pond gr. op naam van Rochus Witte, ten laste van de 4 leden van het graafschap Vlaanderen. 5 december 1613.
- 242 Daar de koop tussen Gommer Cornelis en Adriaan van Haetsen van een erfrente van 6 pond gr. ten laste van de 4 leden van het graafschap Vlaanderen niet is doorgegaan, transpôrteert Gommer Cornelis deze rente terug aan Antonis en Jan Witte, zonen van Rochus. Getuigen : Cornelis Bartels, Cornelis Mogge en Christiaan de Vager, schepenen van Zierikzee. 1 januari 1614.
- 243 Voor Jan Lenerts, Cornelis Marnus en Adriaan Hoster, schepenen van Zierikzee, transporteren Anthonis, zoon van Rochus Witte en Janneken, dochter van Cornelis, weduwe van Jan, zoon van Rochus Witte, met Cornelis Janssen, haar oudste zoon, aan Pieter Coorne een erfelijke rente van 6 pond gr. ten laste van de 4 leden van het graafschap Vlaanderen. 30 juni 1618.
- 244 Voor Joris vande Walle, notaris te Brugge, heeft Pieter Coorne, secretaris van de Rekenkamer van Zeeland, verblijvende te Middelburg, een rente van 6 pond gr. ten laste van de 4 leden van het graafschap Vlaanderen in het kwartier van Gent, getransporteerd ten profijte van de abdij van Beaulieu. 18 october 1618.
- 245 Voor de schepenen van Dergneau, in de baronie van Leuze, heeft Michielle Clincgnant, weduwe van Jerosme de Gand, 3 linen land en een erfelijke rente van 11 pond torn. per jaar verkocht aan Guillaume d'Anvaing uit Ronse. Getuigen : George de la Chase, meier, Hermes du Vivier, Pierre Le (Liep), Jean de le Mee en Jean Biesman, schepenen van Dergneau. 1 augustus 1633.
- 246 Voor Pierre Beausire, Pierre de Lievre en Hermes du Vivier, hebben Michielle Clingnau, weduwe van Jerosme de Gand, Adriaan de Gand, Nicolas Waschoel en Thomas Des Camps, haar zoon en schoonzonen, wonende te Dergneau enerzijds en Guillane d'Anvaing uit Ronse anderzijds, de verkoop gesloten van 3 lijnen land en een erfelijke rente van 11 pond torn. per jaar. 1 augustus 1633.
- 247 Denombrement van een leen gehouden door François Bossier, zoon van François, schildknaap, heer van Wortegem, van Marie Picavet, abdis van de abdij van Beaulieu, namelijk de heerlijkheid van de Sint-Diederik te Wortegem, Ooike en IJselmoregem. 13 december 1633.
- 248 Bulle van paus Urbanus VIII waarbij hij alle privilegies door zijn voorgangers aan de abdij van Beaulieu verleend, bevestigt en goedkeurt. 17 october 1640.
- 249 Proces voor de Raad van Vlaanderen tussen de prior en de Kartuizersabdij te Sint-Martens-Lierde, eisers, en de abdij van Beaulieu, verweerder, betreffende een stuk lan te Boelare gelegen, en "den galgenvijver" genoemd, waarbij de Kartuizers dit land mogen gebruiken. 12 juli 1641.
- 250 Geraard Hendricx, zoon van Geraard, heeft aan Arent vander Loo op 4 mei 1645 een stuk land verkocht gelegen te Vurste, 50 roeden groot, voor de som van 6 sch. 8 gr. per roede. Dit land had Geraard Hendricx vroeger gekocht van Pieter van Lanckere, zoon van Pieter. Getuigen : Claude Baston, hoogbaljuw, Adriaan de Zuttere, Adriaan Bouters, Abraham van Beneden, Jacques Gantsijn en Joris de Raet, schepenen van het land van Gavere. 10 mei 1645.
- 251 Kardinaal Ginettus geeft aan Philippus Mory de toelating om de relieken van de HH. Agabitus, Damianus, Florentius en Fabianus uit te stallen en openbaar te vereren. Philippus Mory geeft deze toelating door aan de abdij van Beaulieu, in apostille dd. 29 mei 1654. 5 mei 1651.
- 252 Sententie van Philips, koning van Spanje, in de processen tussen de abdij van Beaulieu en Basilius Brias, pandheer van Petegem, nopens het uitoefenen van de rechtspraak in de proostdij en de schandpaal, ten voordele van de abdij. 17 augustus 1661.
- 253 Uitspraak van de Koninklijke Raad te Doornik op verzoek van de abdis van Beaulieu, waarin Guillame Vulcart, baljuw van Petegem, veroordeeld wordt tot het teruggeven van een bed dat hij had weggenomen bij Catharine d'Hellin, belastingsplichtige van de abdij. 22 october 1668.
- 254 Op verzoek van de abdis van Beaulieu sommeert de eerste deurwaarder van de Raad van Vlaanderen de weduwe en erfgenamen van Petrus van Hollen gezegd Roocatte, tot betaling van achterstallige renten over een termijn van 9 jaar, op een rente te Ruien. 2 decmeber 1671.
- 255 Uitspraak van de Grote Raad van Mechelen in het proces tussen Jenne en Charlotte de Brias, dames van Petegem, verweersters, en de abdij van Beaulieu, waarbij zij beslissen eerste een oplossing te laten zoeken door de raadsheer Pierre Govaerts. 14 september 1689.
- 256 Commissie van debitis verkregen door de abdij van Beaulieu vanwege de Raad van Vlaanderen, om achterstallige renten te doen betalen, ten profijte van de abdij. Met bericht van bekendmaking in de betreffende gemeenten : ELsegem, Huise, Moregem, Petegem, Berchem en Kwaremont. 9 april 1691.
- 257 Voor Hendrik vander Wostinen, baljuw van de abt van de Sint-Pietersabdij te Gent, en voor ... Beken, Willem Locket, Jan vander Wostinen, Jacop de Cupere, Adriaan de Keteleere en Roegier vander Helst, schepenen van zijn heerlijkheid van Walem te Wortegem, is na klacht van Pieter de Lathauwere, procureur en ontvanger van de abdij van Beaulieu, betreffende een erfelijke rente van 4 pond en 4 sch. par. per jaar, verachterd over zeven jaren, een overeenkomst gesloten tussen Pieter vanden Doorpe en de abdij, waarbij Pieter vanden Doorpe een erfelijke rente van 40 sch. par. per jaar aan de abdij zal betalen. 28 juli 1495.
- 258 Nicolas IV bekrachtigt de stichting en dotatie van een clarissenabdij genaamd Beaulieu gelegen in het bisdom Doornik, gedaan door gravin Isabella, echtgenote van graaf van Vlaanderen Gwijde van Dampierre. 5 augustus 1291.
260 trouvés, 241 jusqu'à 260 montré, page 13 de 13