Analytische inventaris van de charters van de abdij van Doornzele, 1219-1753
- 77 Voor de schout en de schepenen van het Ambacht Assenede verschenen Pierre Witte Jacobs Wits sone, die aan Pierre d'Ysendike een rente verkoopt, ten voordele van de abdij van Doornzele, voor de viering van een verjaardagsmis in de kerk van het klooster, voor de zielenrust van Willeme van Vaernewike en zijn echtgenote Verlizanen. 7 januari 1360.
- 78 Voor de vrijlaten van Male verschenen Lambrechts van den Leene, Jacop van den Leene, Verbeatrice Smerts, hun zus, Jan van Maldeghem, voogd van de kinderen van Grielkine Jans, jongste dochter, Jan van den Berghe, voogd van de kinderen van Pieter van den Leene en Margriete, weduwe van deze laatste, die aan Gilles Scinkele een erfelijke rente schenken, gehypothekeerd op een hoeve die behoorde aan Jan van Toroud, gelegen in het park van Male, bij de straat genaamd "sGraven van Vlaenderen", 1360. Met daaraan vastgemaakt: Voor de vrijlaten verschenen Lissebette, weduwe van Gilles Schinkels, die haar rechten op de voornoemde grond afstaat aan Paeschinen van den Pitte, abdis van Doornzele, op last van de abdij om eeuwige verjaardagsmissen te vieren voor de genoemde Gilles, 1368. 23 februari 1360, 15 september 1386.
- 79 Paeskine van den Putte, abdis van Doornzele, verkoopt een hoeve met grond gelegen in "Bec", "tsploegher stic", "TserPietersdamme bij de Leede", aan Pierre Uterbrouke en zijn vrouw Marguerite; de hoeve is bezwaard met erfelijke renten ten voordele van de graaf van Vlaanderen; deze gronden komen toe aan de kinderen van Simon Uterbrouke, broer van Pierre. De verkoop werd gedaan door de abdis aangezien Pierre Uterbrouke en zijn vrouw beiden hadden gekozen om in het klooster van Doornzele te worden begraven. 29 juni 1361.
- 80 Rol (dubbel) van de renten gegeven door Pierre ex Brouke en zijn echtgenote Marguerite aan de abdij van Doornzele; hun broer Simon geeft ten gunste van de abdij renten op al zijn eigendommen die hen toekwamen door erfenis, uit dankbaarheid voor verleende diensten door de abdij, 1363. Rol (dubbel), met de verklaring waarin de erfgenamen van Pierre ex Brouke: Jean zoon van Simon ex Brouke, Jean zoon van Zijgd ex Brouke, Hugo, zoon van Hugo ex Brouke, Elisabeth, zus van Jacques zoon van Jean Mudde en zijn echtgenote, Jacques zoon van Henri Mudde en zijn vrouw, erkennen renten schuldig te zijn waarmee de goederen van Pierre ex Brouke bezwaard zijn, 1365. 10 januari 1363, 12 juli 1365.
- 81 De abt van de premonstratenzers van Sint-Michiel in Antwerpen laat kennisname weten van de bul van paus Clemens VI, gevidimeerd door Dankard, abt van Sint-Nikolaas in Veurne op 5 oktober 1351. 17 juli 1365.
- 82 Voor de schepenen van het Ambacht van Assenede verschenen Roegier de Buzere, die een grond in de parochie van Assenede, "in de Biesen", bij de "Molenroeluve" [?], waar zich voorheen twee molens bevonden, verkoopt aan Jacope Hughe Wandels sone en Margriete, zijn weduwe, dochter van Mathijs van Spilhille; de grond is bezwaard met een rente. 4 juli 1367.
- 83 Voor de schepenen van het Ambacht van Assenede verschenen Segher van der Heeken, die met de abdij van Doornzele een grond ruilt gelegen bij de "Broeder Clais Leede upte grave Willem Scelpe", tegen een ander stuk grond gelegen bij de Calne en de Leede, van de abdij van Doornzele. 3 juli 1372.
- 84 Lijst van de eigendommen van de abdij van Doornzele in Desteldonk en bij de kerk van Doornzele. 1386.
- 85 Voor de baljuw en de schepenen van Winkel verscheen Jacop Walaert, die aan Lievin Martin een grond gelegen in deze parochie verkoopt, bezwaard met een rente ten voordele van de parochiekerk van Winkel. 27 november 1401.
- 86 Lijst van de pachten van de abdij van Doornzele in 1408, voor 9 jaar, op gronden in de parochies van Ertvelde, Eeklo, Desteldonk, Loe, Winkele, Moerbeke en Doornzele; en in "Beetscoet", "Sent Lusbette Land". 1413.
- 87 Nicasis Csammel ruilt grond met het klooster van Doornzele, van goederen in de parochie van Wachtebeke, in "Breedene" en Meerderenne, door Csammel gekocht van Jacques Modde en van Zegher Everwijne, in ruil voor andere gronden, eveneens gelegen in Wachtebeke, behorend aan het klooster. 1 oktober 1426.
- 88 Voor de schout en de schepenen van het Ambacht van Assenede verschenen Willem Bortsaert en Kateline Moersins, zijn vrouw, die aan Odine en Margriete Gherinbloems, zusters van het klooster van Doornzele, een eeuwige en erfelijke rente verkopen, die gehypothekeerd is op een hoeve gelegen in de parochie van Assenede, op de markt, en andere rente gehypothekeerd op een grond gelegen bij de molen, 1431. Hieraan vastgemaakt: voor de schepenen van het Ambacht van Assenede verschenen Anthonis Maeye, Jan Heyman, voogden van Claeyskin Maeye, zoon van Mathijs, die een akkoord sluiten met de abdij van Boudelo, als gouverneur van de abdij van Doornzele, in verband met een proces van Joos Pauwels alias Coman, die aan de minderjarigen Maeye een eigendom hadden gekocht, voor rekening van Marie SBogels, abdis van Doornzele, en waarvan de terugbetaling in een vorige akte werd bekendgemaakt, 1521. 19 juli 1431 en 15 januari 1521.
- 89 Voor de schout en de schepenen van het Ambacht van Assenede verschenen Marguerite van Axpoele, abdis van Doornzele, die grond ruilt, met tussenkomst van dit jaar gekozen procureurs; de grond is gelegen in de parochie van Kluizen, in de "Nieuwendamme" "ser Pietersdamme", "Tcaelstraetkin", tussen gronden behorend aan Pieter Grobbenzone van den Weerde en Ghiselbrecht Everwijn, de bovengenoemde procureurs. 12 mei 1433.
- 90 Vidimus van 12 oktober 1441 door de schepenen van de stadsraad van Gent, van een charter waarin de graaf van Vlaanderen, hertog van Bourgondië laat weten dat hij aan Jehan Du Bar, wonend in Doornik, een beboste moerasgrond in Lille verkoopt voor 60 Vlaamse pond gros, alsook een andere moerasgrond voor 40 pond per bunder; de ontvanger Gautier Poulain verklaart dat hij de penningen van de twee verkopen ontvangen heeft. 7 maart 1437.
- 91 Voor de schepenen van de Keure van Gent verschenen Jan van Formelie, die moerasgrond in Moerbeke verkoopt aan de abdij van Doornzele. 15 november 1441.
- 92 Lijst van de renten behorend aan de poorterij van Doornzele, in de parochies van Mendonk, Eeklo, Ertvelde, Sleidinge en Doornzele; in de gehuchten "Eeklodam", "Sleedinghebrouc" en "up de Leede". 1442.
- 93 Lijst van de gronden behorend aan de abdij van Doornzele die zijn vrijgesteld van de tiendheffing; gelegen op de plaatsen "Sint-Pieters-Damme", "de Spleekeppe", "Wit velt", "Tverhye", "den Brouc", "Haverhyeleede", "Haverhyestraetkin", bij de "Kalene", de "Crommenleede" en de molen van Doornzele. Midden 15de eeuw.
- 94 De schepenen van de stadsraad van Gent laten weten dat er verschillende misverstanden zijn ontstaan tussen de abdij van Doornzele en Zegheren Everwijn, doordat deze laatste dienstknechten van het klooster had bedreigd, omdat ze met een bootje tegen een schip achter Zeghers huis waren gebotst, dat beladen was met "horsmuelne", en Zegheren daardoor schade had opgelopen. Door deze bedreigingen weigerden de knechten in dienst te blijven van de abdij. Een minnelijke schikking wordt gevonden om kosten van een proces te vermijden. 20 december 1457.
- 95 Voor de schepenen en de stadsraad van Gent verschenen Buffelaert Lammins en zijn vrouw Lievyne van Douay, die grond, gelegen in Evergem in het gehucht "Doreseele", verkopen aan de abdij van Doornzele. 16 januari 1461.
- 96 Voor de schepenen van de Keure van Gent verscheen Jan Symoens, die verklaart van Claeis De Ghier, namens de abdij van Doornzele, een obligatie te hebben ontvangen, waarvan de titel verloren is, waarvan het bedrag werd vereffend, om opvorderingen te vermijden in het geval de obligatie-akte wordt teruggevonden. 23 mei 1467.
156 trouvés, 81 jusqu'à 100 montré, page 5 de 8