Analytische inventaris van de charters van de abdij van Doornzele, 1219-1753
- 57 Vidimus van de charter van juli 1251 (nr. 34). 23 augustus 1333.
- 58 Broeder Jean, abt van Clairvaux, van de orde der cisterciënzers, bisdom van de Lingons, laat weten dat de abdij van Doornzele gelegen in het graafschap Vlaanderen is een rechtstreekse dochter van het klooster van Clairvaux, en onderhevig is aan de gehoorzaamheid aan de orders van de abt van Clairvaux. 20 maart 1334.
- 59 Jean "Sois" (François) zoon van den Heede erkent een rente verschuldigd te zijn aan het klooster van Doornzele; de rente was voorheen verschuldigd door Segher Uter-Avenen en gehypothekeerd op zijn hoeve die afkomstig was van zijn vader, gelegen bij een bos "van den buche". 22 november 1335.
- 60 Voor de meyer en de schepenen van de Keure van Doriseele verschenen Jean de Coeman en zijn echtgenote Marguerite, die een eeuwige en erfelijke rente verkopen aan de abdij van Doornzele; de rente behoort aan de posterij van het hospitaal van het klooster, en is gehypothekeerd op grond ten zuiden van het dorp Dooriseele. 22 juni 1337.
- 61 Pieter Huutenbrouke verkoopt aan de kinderen van Symon Huutenbrouke, zijn broer, een rente gehypothekeerd op een hoeve in de parochie van Kluizen. 1 maart 1342.
- 62 De abdis van Doornzele, Vermargriete Selverbercks ruilt gronden in Ertvelde, "in den Briel", tegen grond gelegen in dezelfde parochie, op de plaats genaamd "Reytscoetacker", bij de Biervlietstraat, behorend aan Jean Poelaerde en zijn vrouw Heylcoeten. 24 december 1342.
- 63 Jan die Cone en Pieter Daens sone, kapelaan in Doornzele, verkopen aan Willem Cleye een stuk grond gelegen in Ertvelde, "ser Zanderslant". 21 december 1343.
- 64 Dubbel van een chirograaf waarin Willem van der Lake onbewerkte grond, gelegen bij de Calne en bezwaard met cijnsrente, verkoopt aan het klooster van Doornzele en aan de kinderen van Clais Utenhove en Jacques van Wackine. 13 maart 1350.
- 65 Voor de schout en de schepenen van de Ambacht Boekhout verscheen Joes Pieter Gielis zone, die een stuk grond, gelegen in de parochie van Kouderkerken in het Ambacht Boekhoute, verkoopt aan juffrouw Aechten van Kasemout, zuster in het klooster van Doornzele. 7 april 1350.
- 66 Chirograaf waarin bepaalde moerassige gronden gelegen bij de Calne "op de nieuwe Leede", behorend aan de graaf van Vlaanderen, worden verdeeld onder het hospitaal van Doornzele enerzijds, en anderzijds de kinderen van Claeys Uutenhove, bijgestaan door hun voogd Zegher Utendaele, en ten derde Ghelvoete den Pape en Jacoppe van Wackine op de Leie. Op voorwaarde dat het klooster van Doornzele de rivieren de Calne en de Nieuwe Leede onderhoudt, en bijdraagt in de kosten die overstromingen zouden kunnen veroorzaken. 20 maart 1351.
- 67 Vidimus gegeven door Dankard abt van Sint-Nicolaas in Veurne op 5 oktober 1351, van een bul van paus Clemens VI gericht aan de abdijen van Sint-Michiel in Antwerpen, Sint-Maarten in Doornik, de kloosters van Citeaux, en de deken van Sint- Mariakerk in Maastricht. 4 februari 1351.
- 68 Vidimus van 22 september 1431, gegeven door Symon, abt van Sint-Maarten in Doornik, van een bul van paus Clemens VI, de bul van Bonicatius VIII bevestigend, waarin hij het privilege verleent aan de kloosters van de orde van Citeaux om hun roerende en onroerende goederen te bezitten, en verbiedt deze goederen te beschadigen of onrechtmatig te behouden. De bul is goedgekeurd door de Franse koning Jean II. 4 februari 1351.
- 69 Voor de getuigen Jean de Cupere, deken van Gent, en Jacques, priester en parochierector van de kerk van Ertvelde, en Judoco, parochierector van de kerk van Perboeme, eveneens priester, werd een proces-verbaal opgesteld door openbare notaris Jean, klerk van Doornik, vaststellend dat het klooster van Doornzele is vrijgesteld van het bezoek van bisschoppen, alsook een hospitaal die ervan afhangt. 24 oktober 1352.
- 70 Vidimus van 8 april 1353 door de provoost van de Sint-Veerlekerk in Gent, van een charter van de officiaal van Doornik, die verklaart dat de kloosters van de orde van Citeaux, zoals de Bijloke, Nieuwenbos, Doornzele en Eeklo zijn vrijgesteld van de bijdragen aan subsidies. 5 april 1353.
- 71 Voor de schepenen van het Ambacht Assenede verscheen Jean Snouc, die twee stukken grond in de parochie van Assenede, naast de Leede in Zelzate, in eeuwige pacht neemt, ten voordele van de abdij van Doornzele; de rente is gehypothekeerd op een hoeve in Assenede, behorend aan de pachter. 15 januari 1355.
- 72 De schepenen van de stadsraad van Gent nemen het klooster van Doornzele onder hun bescherming. 2 februari 1356.
- 73 Vidimus van 14 februari 1357 door Jean, abt van Sint-Baafs in Gent, van een charter van Louis, graaf van Vlaanderen, waarin hij laat weten dat hij de abdij van Doornzele onder zijn bescherming neemt. 4 februari 1357.
- 74 Vidimus van 14 februari 1357 door Jean, abt van Sint-Baafs in Gent, van een uitspraak door de schepenen van Gent, ten gevolge een klacht van de abdij van Doornzele, wegens overlast door wandelaars rond het klooster. De schade aan de abdij zal voortaan worden gestraft. 14 februari 1357.
- 75 Voor de schepenen van Maldegem verschenen Jan zoon van Pieter zoon van Heynricx en Katherine zijn vrouw, die aan Janne van Donze, burger in Gent, een stuk grond verkoopt, gelegen in het Ambacht van Maldegem, bij de "Nieuwendamme" (wanneer men van Eeklo naar Waarschoot gaat). De grond is bezwaard met een heerlijke erfelijke rente. 1 april 1358.
- 76 Rol met pachten van de abdij van Doornzele ten voordele van de "Buserien" in de parochies van Artevelde (Ertvelde), Desteldonk, Loe, Coudekerke, Winkele en Doornzele; en ten voordele van het klooster zelf in de parochies van Artevelde, Kluizen, Sleidinge, Wachtebeke, Winkele, Doornzele en in Gent ("op de Munte"). 1359-1375.
156 trouvés, 61 jusqu'à 80 montré, page 4 de 8