Veelgestelde vragen
Waarom krijg ik zo weinig resultaten?
De databank 'zoeken naar personen' is het resultaat van de invoer verzorgd door vrijwilligers. Niet alle parochieregisters en registers van de burgerlijke stand zijn reeds tot in detail geanalyseerd. In het onderdeel 'projecten' vindt u een overzicht van de lopende en afgewerkte analyseprojecten (zowel parochieregisters, burgerlijke stand als andere archiefdocumenten zoals notariaat, staten van goed, ...).
U kan echter de parochieregisters of registers van de burgerlijke stand ook zelf raadplegen via https://genealogie.arch.be/.
Ik vind geen informatie na 1918?
De wetgeving inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (privacy-wetgeving) verbiedt ons gegevens, die jonger zijn dan 100 jaar, aan derden ter beschikking te stellen. Openbare overheden, de persoon zelf, de echtgeno(o)t(e), wettelijke vertegenwoordiger, bloedverwanten, erfgenamen, hun notaris of advocaat kunnen zonder toestemming een uittreksel van de desbetreffende akte verkrijgen. Anderen dienen voor een extract toestemming te vragen aan de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van het gerechtelijke arrondissement waar de betrokken gemeente deel van uitmaakt.
Waarom vind ik niet alle gegevens terug in de zoekrobot?
De databank 'zoeken naar personen' is een hulpmiddel bij uw genealogisch onderzoek en in uw zoektocht naar archiefdocumenten. We streven er naar om zoveel mogelijk informatie uit de akten over te nemen. Dit is echter afhankelijk van de keuzes die gemaakt werden tijdens het beschrijvingsproces. Voor die projecten waar gebruik gemaakt werd van 'Demogen' is bijna alle informatie overgenomen, voor andere projecten is de volledigheidsgraad zeer verschillend. Hierdoor is het dus best mogelijk dat er bepaalde gegevens wel aanwezig zijn in de originele akten, maar dat de vrijwilliger besloot om deze niet over te nemen.
Hoe kan ik de originele akte raadplegen?
Voor het merendeel van de projecten ingevoerd door vrijwilligers is het onmogelijk om een rechtstreekse link te maken naar het beeld van het register. De gegevens zijn niet beschikbaar en het zou enorm veel tijd vragen om dit op te zoeken.
Aan de hand van de gegevens kan u echter zelf de akte opzoeken. Gedigitaliseerde parochieregisters en registers van de burgerlijke stand = https://genealogie.arch.be/.
Andere documenten: origineel raadpleegbaar in de leeszaal van het desbetreffende rijksarchief of reproductie aanvragen via e-mail aan het desbetreffende rijksarchief
Wat betekent 01-01-1800 (1800) ?
In sommige gevallen beschikken we niet over de volledige datum omdat de datum onleesbaar is of omdat de gegevens niet beschikbaar zijn. Sommige vrijwilligersprojecten zijn gebaseerd op 'indexen' die enkel het jaartal bevatten. Om de gegevens op datum doorzoekbaar te maken, wordt de vroegst mogelijke datum opgenomen. Bijvoorbeeld 1-1-1800 indien het een akte betreft van 1800 of 1-10-1800 indien het een akte van oktober 1800 betreft. Tussen haakjes wordt het gedeelte van de datum weergegeven waarover zekerheid bestaat bij voorbeeld (1800) of (10-1800).