Inventaris van de Verzameling 'Mélanges Généraux'.
- 21 Koning Karel verleent aan de hoogpointers en vrijschepenen van de kasselrij Kortrijk uitstel van betaling van de renten ten laste van de kasselrij voor de duur van zes jaar, ingaande bij de publicatie van de vrede. Er moet wel één canon betaald worden tijdens het eerste jaar, één canon voor het einde van het tweede jaar en elk jaar twee canons tijdens de vier volgende jaren. Er dient ook een uitzondering gemaakt te worden voor de renten ten laste van de kasselrij, toebehorend aan Segers, raadsheer bij de Grote Raad, dit volgens de sententie van die raad van 22 oktober 1698. 16 januari 1699.
- 22 Op verzoek van de hoogpointers en vrijschepenen van de kasselrij Kortrijk verleent Koning Filips aan de steden, parochies en gehuchten van de kasselrij de toelating om 27930 guldens, "monnoye courante", tegen intrest te ontlenen ten einde ermee hun aandeel in de opgelegde militaire lasten te betalen. 6 februari 1702.
- 23 Sententie van de Raad van Vlaanderen in het proces tussen verschillende houders van schapen in de kasselrij Kortrijk, eisers, en de hoogpointers en vrijschepenen van dezelfde kasselrij, verweerders. Onderwerp: de eisers weigeren het schaapsgeld van de kasselrij te betalen, daar de Staten van Vlaanderen ook zo'n belasting innen. De eisers krijgen ongelijk. 4 november 1632.
- 24 Proces tussen burgemeester en schepenen van Kortrijk, eisers, en baljuw Vincent vanden Berghe en proost en schepenen van Harelbeke, verweerders, voor de Raad van Vlaanderen. Onderwerp: bevoegdheidsconflict m.b.t. Guillame de Dorpere, gevangene van de verweerders onder borgstelling. 23 december 1651.
- 25 Proces tussen Lieven vande Velde, knaap van de nering van de vrije schippers van Gent, eiser, en de hoogpointers en vrijschepenen van Kortrijk, verweerders, voor de Raad van Vlaanderen. Onderwerp: schuld van de verweerders, ten bedrage van 3276 lb. gr. 1656.
- 26 Geschil tussen de hoogpointers en vrijschepenen van de kasselrij Kortrijk en de baljuw, burgemeester en schepenen van de roede van Tielt in verband met een bevoegdheidsconflict. Laatstgenoemden hadden de parochies van hun ressort beschreven tot het opbrengen van hun aandeel in de contributie, die zij toegestaan hadden aan de gouverneurs van Menen. De Raad van Vlaanderen beveelt een deurwaarder van de raad, baljuw, burgemeester en schepen van de roede in verband met deze zaak te dagvaarden. 19 november 1658.
- 27 Beroep van de burgemeester en schepenen van Menen bij de Raad van Vlaanderen tegen een vonnis van de burgemeester en schepenen van Kortrijk van 19 november 1661, waarbij zij eerstgenoemden veroordeeld hadden tot een boete van 5 lb. gr. omdat zij zich verzet hadden tegen de brieven van hofsluiting, die burgemeester en schepenen van Kortrijk hun gestuurd hadden op verzoek van Joos Fierlynck, fs. Joos. Bevelschrift van de Raad van Vlaanderen aan de deurwaarder van de raad, daartoe verzocht, burgemeester en schepenen in verband met deze zaak voor de raad te dagvaarden. 9 januari 1662.
- 28 Beroep bij de Grote Raad van Mechelen tegen het vonnis van de Raad van Vlaanderen van 4 september 1724 in het proces tussen Denijs de Schinkelle en Constantin Bernard du Toict, resp. burgemeester en raadspensionaris van Kortrijk, eisers, tegen de hoogpointers en vrijschepenen van de kasselrij Kortrijk, verweerders. Onderwerp: verwijten vanwege de verweerders aan het adres van de eisers in verband met het stadsreglement van 28 mei 1704, dat zou opgesteld zijn zonder raadpleging van de andere leden van het stadsbestuur. Oproep aan de deurwaarder, hiertoe verzocht, de partijen te dagvaarden voor de Grote Raad van Mechelen. 14 november 1724.
- 29 Proces voor de Raad van Vlaanderen tussen jonkheer Pieter Fransois Tayaert, heer vander Elst, ontvanger van de kasselrij Kortrijk, eiser "reformant", en burgemeester en schepenen van Kortrijk, Guillaeme de Mets en Guillaeme de Burghgrave, verweerders. Onderwerp: schuld van 1.981 lb. 6 s. par., bezet op een huis in de Lange Steenstraat. Die schuld betreft levering van materialen in 1638 aan Boudewijn Tayaert, grootvader van de eiser. 1679-1680.
- 30 De Grote Raad van Mechelen stuurt naar de hoogpointers en vrijschepenen van de kasselrij Kortrijk het rekwest aan de raad gericht door Marie van Slambrouck, vrouw van Oostrem, douairière van wijlen jonkheer Daniel d'Eegenbroot, heer van Volmerbeke, in verband met haar proces als verweerster tegen Jan van Ootegem, eiser, met het verzoek die zaak te behandelen. 28 juli 1663.
- 31 Proces tussen Pieter Verkindert, eiser en baljuw, burgemeester en schepenen van Wakken, verweerders, voor hoogpointers en vrijschepen van de kasselrij Kortrijk. 1680.
- 32 Proces tussen de baron van Ingelmunster, eiser, en Jenne de Smet, douairière van Potegem, vrouw van Eertbrugge, verweerster, voor de hoogpointers en vrijschepenen van de kasselrij en het Kasteel van Kortrijk. Onderwerp: het jachtrecht op het grondgebied van de heerlijkheid Eertbrugge. 1682.
- 33 De Grote Raad van Mechelen stuurt naar de hoogpointers en vrijschepenen van de kasselrij Kortrijk een rekwest van Petrus Francois de Grave, echtgenoot van Marie Anne Verduijn en consorten, verweerders, in verband met zijn proces tegen Robert van Tomme en consorten, eisers, met het bevel deze zaak te behandelen. 28 augustus 1792.
- 34 Proces tussen Charles, heer van Archies, gehuwd met Marie van Liedekerke, dochter van Filips van Liedekerke, heer van Eversbeke en van wijlen Marie vander Gracht, eiser, en Anthuenis van Liedekerke, heer van Heule, verweerder, voor de Raad van Vlaanderen. Onderwerp: nalatenschap van genoemde Marie vander Gracht. 1565-1567.
- 35 Sententie van de Raad van Vlaanderen in het proces tussen Adriaene van Cauwenburch, vrouw van Oplinter, douairière van wijlen Willem van Coornhuuse, gewezen president van de Raad van Vlaanderen, Louis de Camargo, ridder van de Raad van Oorlog en kapitein van een compagnie kurassiers, gehuwd met Margriete van Coorenhuuse, en Philips Dehorosco, ridder, heer van Quienville, Doorent, enz., hoogbaljuw en burggraaf van de stad en kasselrij Sint-Winoksbergen, gehuwd met Adriaene van Coornhuuse, eisers, en jonkheer Charles van Coornhuuse, heer van Oplinter, fs.genoemde Willem, verweerder. Onderwerp: erfenis. Betreft het goed ter Laecke. 20 mei 1634.
- 36 Beroep bij de Grote Raad van Mechelen tegen het vonnis van de Raad van Vlaanderen van 21 mei 1662 met betrekking tot het proces tussen Guillaeme vander Gracht, ridder, heer van Passendale, eiser, en Laurens Baes, brouwer in Menen, verweerder. Onderwerp: gebruik van een huis als een herberg. Bevelschrift aan de deurwaarder of "sergeant van waepenen", daartoe verzocht, de partijen te dagvaarden voor de Grote Raad van Mechelen. 30 juni 1662.
- 37 Proces voor de Raad van Vlaanderen over een erfenis en verkavelingen van gronden in Kuurne, Lendelede, Sint-Pieters Aalst, Aaigem en Schendelbeke. Betrokken families: le Poivre, van Coornhuijse, van Cauwenburch, de Camargo, Ancemant. Ook de Gentse Keure is er als verweerder bij betrokken. 31 juli 1675.
- 38 Denombrement, voorgelegd door Guilliaeme de Smet, fs. Adriaen, van een leen, bestaande uit een meers van ca. 1.500 roeden, gelegen in Bellegem, gehouden van het Kasteel van Kortrijk, hem toekomende bij de dood van zijn moeder, Margriete de Smet. 28 augustus 1628.
- 39 Denombrement, voorgelegd door Gillis Marssal, echtgenoot van Catherine de Smet, fa. Guillaume, fs. Adriaen, van een leen in Bellegem, bestaande uit 1.400 roeden meers, gehouden van het Kasreel van Kortrijk. 7 oktober 1651.
- 40 Denombrement, voorgelegd door Marie Anthonette Florence de Gribeval, vrouw van Quenancam, enz., douairière van Millomez, als moeder en voogd van de kinderen bij haar man, Jan van Harchies de Ville, gezegd Estrepij, ridder, heer van Millomez, Kachtem, Hallennes, Roodes, Basinghien, Erquinghem, le Seeq, enz., van het leen en de heerlijkheid Hof te Roode, gelegen in Kachtem en gehouden van de Zaal van Ieper, ca. 32 bunders en 2 halve gemeten groot, "met eender mote ende twee nederhoven boven ende beneden gehuyst". Met denombrementen van de 19 achterlenen, gelegen in Kachtem, Roeselare-buiten, Oekene, Gullegem, Rumbeke, Hooglede en Zwevezele, o.m. de heerlijkheid Zwijnsgoed in Roeselare-buiten en Kachtem, 24 1/2 gemeten en17 "schachten" groot, eigendom van Juliaen van Gernevael, ridder, heer van Belequin. Charter. 1653.
66 trouvés, 21 jusqu'à 40 montré, page 2 de 4