Ontledingen van de oorkonden. - In: Inventarissen van archieven van kerkfabrieken deel II: Sint-Maartenskerk te Kortrijk
- 253 De vicaris-generaal van Lodewijk II Guillard, elect van Doornik, oorkondt dat zuster-overste Katarine Svos en haar medezusters van het Grijze-Zusterhuis te Kortrijk, op eigen unaniem verzoek en mits bepaalde voorwaarden onder de bescherming, jurisdictie en beheer van de bisschop van Doornik geplaatst worden, dit om moeilijkheden die zij voorheen hadden met de visitators van de Vier Bedelorden in het vervolg te vermijden. 10 november 1516.
- 254 Uitspraak door de proosten en schepenen van de stad Kortrijk in een geschil tussen de kerkmeesters van Sint-Maartens enerzijds en de dismeesters van genoemde kerk anderzijds, waarbij bepaald wordt dat de erfelijke jaarrente van 12 s. parisis voor de wijn die op Onze-Lieve-Hemelvaart gegeven wordt aan de communicanten (cfr. Akte ontleed onder nr. 251), voortaan ten bate van de kerkfabriek zal geïnd worden, maar dat deze laatste ook de bewuste wijn zal bekostigen. 3 maart 1517.
- 255 Cornelis van den Berghe, proost, Kristoffel van Scorisse, Joos van Welsenes, Jan van den Dale en Augustijn Christiaen, schepenen van de stad Kortrijk, oorkonden dat Agnes Peutevins, weduwe van Malin Nys, van Kortrijk aan het koor van de Sint- Maartenskerk, vertegenwoordigd door zijn ontvanger heer Adriaan Merman, een erfelijke jaarrente van 3 lb. parisis heeft verkocht, losbaar aan de penning twintig en bezet op haar huis en erf, gelegen in de Wijngaardstraat tussen de stadsvesting en het huis en erf van Frans van der Beke. 6 maart 1517.
- 256 Bekendmaking dat Jan van Haesbrouck, zoon van Jan, voor meester Jan de Vico, priester, kanunnik van de Onze-Lieve-Vrouwkerk en bestuurder van het klooster der grijze Zusters te Kortrijk, (blank) openbaar notaris, meester Vincent van der Gracht, kapelaan van de Onze-Lieve-Vrouwkerk en heer Rogier van Oeteghem, pastoor van Hulst, getuigen daartoe geroepen, erkend heeft dat hij ter gelegenheid van de intrede van zijn dochter Grietkin in genoemd klooster van de Grijze Zusters aan deze instelling 22 lb. groten geschonken heeft. Met deze som, vermeerderd met 2 lb. groten verschaft door het klooster, zal een erfelijke jaarrente van 18 lb. parisis aangekocht worden, losbaar tegen de penning zestien, die levenslang aan genoemde Jan van Haesbrouc zal uitgekeerd worden en na zijn dood zal overgaan naar het klooster. 18 mei 1517.
- 257 Deken en kapittel van de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Kortrijk oorkonden dat de parochiale geestelijkheid van de Sint-Maartenskerk voortaan zal genieten van de privilegies die aan oorkonders zelf werden toegestaan voor wat betreft wijn en bier, op voorwaarde nochtans dat de priesters van Sint-Maartens hun deel zullen bijdragen in de onkosten die aan het verkrijgen en behouden van genoemde privilegies zijn. 10 juli 1517.
- 258 Notariële akte verleden voor Jan Caen, priester, pauselijke notaris van het bisdom Doornik, Jan Simoens, koster en Joos van den Bossche, roededrager van de Sint-Maartenskerk, daartoe geroepen getuigen, waarbij bekend gemaakt wordt dat in tegenwoordigheid van de heren en meesters Lodewijk Barradat, deken en Pieter Albi, kanunnik van de Onze-Lieve-vrouwkerk, Andries Noppe, Gillis Haezaert, Jacob Baillet, Laurentius Baere, Adriaan Rapaert, Gerard Keldere, Vincent de Moro, Jan Courcelles, Adriaan Meerman, Joris Naert, Rogier Crommelin, Olivier Cooman, Pieter Bouwins, Jacob Albi, Jan Lammertin en meester Pol de Lattre, priesters en kapelaans van de Sint-Maartenskerk, gezworen hebben zich te houden aan de statuten betreffende de privilegies op het bier ende wijn die van kracht zijn voor het Onze-Lieve-Vrouwkapittel. 10 juli 1517.
- 259 Deken en kapittel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk erkennen ontvangen te hebben de heer Jacob Baillet, in naam van de kapelaans van de Sint-Maartenskerk, de som van 50 lb. Vlaams., door genoemde kapelaans aan het kapittel gegeven omdat ook zij zullen genieten van de privilegies op het bier en de wijn die voor genoemd kapittel gelden. 14 november 1517.
- 260 Joos van Welsenes, proost, Rafael van den Poele, Walter de Prater, Pieter Fremault en Giselbrecht Crommelin, schepenen van de stad Kortrijk, oorkonden dat Zeger Buus, zoon van meester Klaas, van Kortrijk aan het koor van de Sint- Maartenskerk, vertegenwoordigd door heer Jacob Baillet, ontvanger van het H. Sacrament en van genoemd koor, een erfelijke jaarrente van 3 lb. parisis heeft verkocht, bezet op zijn huis en erf, gelegen op Overbeke in de Harelbekestraat tussen de huizen en erven van Olivier van den Casteelle en Gaspar van Westbusch. 9 december 1517.
- 261 Proosten en schepenen van de stad Kortrijk oorkonden dat Jan van Oeteghem, gevolmachtigd zaakgelastigde van Adriaan van Craienest, erfgenaam van Joos Cordier, aan meester Matthijs van Ronneke heeft overgedragen: 1) een erfelijke jaarrente van 4 s. groten, bezet op een huis met erf dat eertijds toebehoorde aan Pieter van Radinghe en gelegen is op de Stompaardshoek; 2) een erfelijke jaarrente van 2 s. groten, bezet op een huis en erf, gelegen op Overleie in de Bruggestraat, dat toebehoort aan Gillis van den Putte; 3) een erfelijke jaarrente van 33 s. 6 d. parisis, bezet op een huis met erf, gelegen op Overleie op de hoek van de Koekstraat en toebehorend aan de weduwe en erfgenamen van Pieter de Meestere. 15 april 1518.
- 262 Maarten de Velare, proost, Jan de Tolenare, Pieter Bouckaert, Osto van den Berghe en Christoffel van Scoorisse, schepenen van de stad Kortrijk, oorkonden dat Maarten Coucke van Kortrijk erkend heeft dat hij aan de kerkmeesters en de kerkfabriek van Sint-Maartens een erfelijke jaarrente van 12 s. parisis moet uitkeren, losbaar tegen de penning vierentwintig en bezet op zijn twee huizen en erven, gelegen in de Harelbekestraat op Overbeke tussen de huizen en erven van de weduwe van Robrecht van Smevoorde en van Margareta Pancoucke. 15 november 1518.
- 263 Arnoud van den Peelkem, schout en wettelijke maner, Jan Omaer, Joos van der Haghe, Jacob Duchellier, Jacob Naert en Geldolf den Rynck, schepenen van Lodewijk van Kleef, graaf van Auxerre, heer van Ingelmunster en Vijve, in de heerlijkheid van Ingelmunster, oorkonden dat Roeland Balin aan de Sint-Maartenskerk te Kortrijk, vertegenwoordigd door de kerkmeesters Jan de Bus, Pieter van den Keere en Christiaan le Petijt, een erfelijke jaarrente van 12 lb. parisis verkocht heeft, losbaar tegen de penning twintig en bezet op een woning met drie bunder lands en vier percelen grond, groot tezamen ca. 3 bunder, allen gelegen te Ingelmunster. 25 februari 1519.
- 264 Osto van den Berghe, proost, Jan de Ryckere, jan van Roessellaere, Jan van den Damme en Pieter van der Mersch, schepenen van de stad Kortrijk, oorkonden dat Joos de Hondt, zoon van Jan, van Kortrijk erkend heeft dat hij aan heer Jacob Baillet, ontvanger van het koor van de Sint-Maertenskerk, voor het jaarlijks opdragen van een mis voor de zielenrust van Gillis de Clerc een erfelijke jaarrente van 25 s. parisis schuldig is, losbaar tegen 20 lb. parisis en bezet op een huis met erf gelegen op Overleie in de Sint-Jansstraat tussen de huizen en erven van Jan Goemaers en van Gillis de Rycker. 22 maart 1520.
- 265 /1 Overeenkomst tussen het Onze-Lieve-Vrouwkapittel en Judocus Claeus, pastoor van Marke en kapelaan van Sint-Maartens anderzijds, betreffende een erf, gelegen in de Kapittelstraat, dat volgens genoemde Judocus tot zijn kapelanij behoorde, terwijl het kapittel daarentegen staande hield dat het tot zijn bezittingen behoorde "ratione antiqui castri Curtacensis in cuius termino jacet". 11 januari 1521.
- 265 /2 Pieter Cotrel, aartsdiaken en vicaris-generaal van het bisdom Doornik, bekrachtigt de overeenkomst tussen het Onze-Lieve-Vrouwekapittel en Judocus Claeus betreffende het erf in de Kapittelstraat. 24 januari 1521.
- 266 Willem de Tolenaere, proost, Pieter Bouckaert, Jacob van Waes, Christoffel van Scorisse en Frans de Paeu, schepenen van de stad Kortrijk, oorkonden dat Giselbrecht de Lokere van Kortrijk erkend heeft dat hij aan Johanna Vitse, weduwe van Thomas Trachet, een erfelijke jaarrente van 12 lb. parisis moet uitkeren, losbaar voor 20 lb. groten en bezet op een erf met achterhuis en doorgang, het Heylant genaamd en gelegen in de Bissegemstraat achter den Anckere. 1 februari 1521.
- 267 Rogier de Muelenare, proost, Jan de Tolenare, Jan van Dale, Jan van Roessellare en Giselbrecht Crommelin, schepenen van de stad Kortrijk, oorkonden dat Thomas Frodure, zoon van Jaquemard, van Kortrijk erkend heeft dat hij aan heer Gerard vuten Keldere, ontvanger van het koor van de Sint-Maartenskerk, een erfelijke jaarrente va 6 lb. parisis moet uitkeren, losbaar tegen de penning twintig en bezet op een huis met erf, gelegen op Overbeke in de Harelebekestraat tussen de huizen en erven van de weduwe Cannaert en van Frotin van der Kindert. 23 december 1521.
- 268 Rogier de Muelenare, proost, Pieter Bouckaert, Rafael van den Poele, Matthijs van Ronneke en Giselbrecht van Welsenes, schepenen van de stad Kortrijk, oorkonden dat Willem van Welsenes, zoon van Laurentius, van Kortrijk erkend heeft dat hij aan Willem de la Fringhe, zoon van Jan, een erfelijke jaarrente van 3 lb. parisis moet uitkeren, losbaar tegen de penning twintig en bezet op twee huizen en erven, gelegen op Overbeke op de oostzijde van de Kanunnikenstraat. 9 april 1522.
- 269 Rogier de Muelenare, proost , Klaas de Heere, Christoffel van Scorisse, Cornelis de Maerscalc en Jan van den Damme, schepenen van de stad Kortrijk, oorkonden dat Jan Clanx, voogd van de kinderen van Walter van Westbusch, erkend heeft dat hij in naam van genoemde kinderen aan de Sint-Nikolaaskapel in de Sint-Maartenskerk te Kortrijk een erfelijke jaarrente van 12 lb. parisis moet uitkeren, losbaar tegen de penning zestien en bezet op een huis met erf van genoemde kinderen van Westbusch, gelegen in de Doornikstraat tussen de huizen en erven van Jacob Tournois en van Hector van der Muelne. 14 mei 1522.
- 270 Osto Beert, proost, Klaas de Heere, Kristoffel van Scorisse, Antoon Lane en Pieter van den Keere, schepenen van de stad Kortrijk, oorkonden dat Gerard Maelfeyt, zoon van Wouter, van Kortrijk erkend heeft dat hij een Parsifal Pollet, eveneens van Kortrijk, een erfelijke jaarrente van 12 lb. parisis moet uitkeren, losbaar tegen den penning zestien en bezet op twee huizen en erven, gelegen buiten de Leiepoort, waarvan het ene een brouwerij is, genaamd 't Schemincle. 17 mei 1522.
- 271 Rogier de Muelnare, proost, Pieter Bouckaert, Klaas de Heere, Kristoffel van Scorisse en Antheunis Lane, schepenen van de stad Kortrijk, oorkonden dat Olivier van der Cruuse, zoon van Willem, van Kortrijk erkend heeft dat hij aan het koor van de Sint-Maartenskerk, vertegenwoordigd door kapelaan Gillis Hazaert, een erfelijke jaarrente van 26 s. parisis moet uitkeren, losbaar voor 26 lb. parisis en bezet op zijn huis met erf gelegen in de Hazelaarstraat tussen het stedelijk Blijdenhuis (wapenopslagplaats) en de Hazelaarstoren. 19 mei 1522.
596 trouvés, 1 jusqu'à 20 montré, page 1 de 30