Hoepertingen. Oorkonden
- 1 1454, 21 oktober (Nederlands). Jan Mynen, meier, en Laureys Vermarten, Jan Moes, Dierik der Raymeker Liebrecht Smeets, Art Bertteleyns en Jan Roosselt, laten van het hof van Gullik te Hoepertingen, toebehorend aan Jan van Aelst uit Stevoort, oorkonden dat Gherit vanden Bergh verheffing doet van zijn deel van de erfenis van zijn ouders en dat Lambrecht van den Berge, zijn broer, het testament van zijn ouders doet bekrachtigen.
- 2 1455, 17 maart (Nederlands). De meier en de laten van het hof van Emmeren te Hoepertingen, toebehorend aan de abdij van Sint-Truiden, oorkonden dat Gerit van de Berghe een rente van zes vaten rogge als onderpand stelt ten voordele van Jan vander Biest.
- 3 1455, 17 maart (Nederlands). De meier en de laten van het hof van Gullik te Hoepertingen oorkonden dat Jan vander Biest een huis en hof in erfpacht geeft aan Jan van den Berghe.
- 4 1459 (Nederlands). Dezelfden oorkonden dat zij op verzoek van de grondheer Jan van Aelst een lijst hebben opgesteld van de schuldenaars van de heer.
- 5 1473, 12 november (Nederlands). De schout en de schepenen van Hoepertingen oorkonden dat Ida Cupers van Sint-Truiden het vruchtgebruik van een bunder land te Hoenshoven overdraagt aan haar zoons Jan en Simon, die daarna het stuk land verkopen aan Arnt Ghilsens van Sint-Truiden, wonend te Borgloon.
- 6 1536, 26 september (Nederlands). De meier en de laten van het hof van Ham te Hoepertingen, toebehorend, aan het kapittel van Borgloon, oorkonden dat Katrine van Lichtenborg afstand doet van het vruchtgebruik van haar goederen, en dat Diederik van Enbroeck een rente van acht goudgulden heeft verkocht aan Jonker Willem van Duras alias van Ordingen.
- 7 1543, 27 november (Nederlands). De meier en de laten van het hof van Emmeren oorkonden dat Jacob van Widdinghen een rente van 13 vat rogge heeft verkocht aan Herman Struven van Borgloon.
- 8 1557, 11 mei (Nederlands). Adam van Alken, meier, Peter Elbrechts, Gijsenbrecht van Entbroeck, Mathijs Martens en Cloes van Haren, laten van het hof van Emmeren, oorkonden dat Herman Struven vander Eycken een rente van twee mud rogge heeft verkocht aan Louis Catueffelen.
- 9 1621, 20 februari (Nederlands). Jan Vrijdaghs, schout, Jan Vrijdaghs senior, Jan Kerkhofs, Willem Happarts, Gijsenbrechts Thenarts en Ruth Hamont, schepenen van Hoepertingen, oorkonden dat Herman Struven vander Eycken een rente van twee mud rogge heeft verkocht aan Louis Catueffelen.
- 10 1622, 15 november (Nederlands). Filips, koning van Spanje en hertog van Brabant, geeft aan Willem van Scharenberg en zijn vrouw Anna van Linden, een octrooi om te testeren.
- 11 1633, 20 juni (Nederlands). De secretaris van de schepenbank van Hoepertingen maakt een overeenkomst bekend gesloten tussen de gemeente en de abdij van Herkenrode betreffende de het tiendestro.
- 12 1653, 24 oktober (Frans). Notaris Johan Hechtermans oorkondt dat Godfroid de Mombeek en zijn vrouw Margaretha de Scharenbergh erkend hebben een som geld ontvangen te hebben van Ana de Lynden, weduwe van Guillaume de Scharenborg, Franse vertaling uit het Diets.
- 13 1670, 30 december (Nederlands). Mathijs van Asperen, vrijheer van Heeswijk, oorkondt dat Jan Willem van Scharenbergh verheffing heeft gedaan van de heerlijkheid Hoepertingen.
- 14 1696, 12 januari (Latijn). Paus Innocentius verleent het beneficie van Onze-Lieve-Vrouw te Hoepertingen aan het Lambertus Ghijsens.
- 15 1713, 25 juli (Nederlands). Jacob van der Houwen, vrijheer van Heeswijk, verleent aan Maria Margareta de Boileau, weduwe van Pierre Louis de Sluse, heer van Hoepertingen, octrooi om te testeren.