Ophoven en Geistingen. Oorkonden
- 1 1423, april 10 (Nederlands). Willem van Horne en Altena oorkondt dat de voogd Willem van Goer een inbreuk heeft gepleegd op de rechten van het hof Tegen Loe te Ophoven, eigendom van Goert van Vlodrop.
- 2 1533, juli 23 (Nederlands). Pouwel Spranckhuys, schepen te Ophoven, oorkondt dat hij van het Sint-Agnetenklooster van Maaseik 100 rijnsgulden ontvangen heeft om een einde te maken aan een geschil over vier bunder land, gelegen bij Tuchelen, die zijn vader Rutger aan zijn zuster Lijsbeth, moniaal in dat klooster, gegeven had.
- 3 1553, november 30 (Nederlands). De meier en de schepenen van Ophoven oorkonden dat Aelman Hamers aan Jan vanden Slot, kapelaan te Geistingen, een erfcijns van twee gulden op een stuk grond aan de Donckerstraat verkocht heeft. Meier: Johannes Scrijvers, schepenen: Vaes Smeyts, Willem Zeylden, Willem van Geyringen, Jan der Cuper, Lemmen Baeten, Jaxken Henkens, Tijs Moleneers. Transfix van 1557, november 13. De meier en schepenen van Ophoven oorkonden dat Johan van den Slot aan Frenken Drijesen, armenmeester te Ophoven, die erfcijns verkocht heeft. Meier: Johannes Scrijvers, schepenen: Vaes Smeyts, Willem Zeylden, Willem van Geyringen, Jan der Cuper, Lemmen Baeten, Jaxken Henkens, Tijs Moleneers.
- 4 1581, april 18 (Nederland). De meier en de schepenen van Ophoven en Geistingen oorkonden dat de gemeenten bij Jacob Wynckens, burger van Maaseik, een som van 150 gulden geleend hebben om een militaire belasting te Venlo te betalen, waarvoor zij een jaarlijke rente van 22 gulden verschuldigd zijn. Meier: Servaas Screyvers, schepenen: Servaas Smeets, Corst Versteynertz, Reyner Scroers, Thijs Scroers, Jaeck van Dijck, Lenaart Smolenars.
- 5 1581, juni 5 (Nederlands). De meier en de schepenen van Ophoven en Geistingen oorkonden dat de gemeenten bij Jacob Slenen en zijn vrouw Anna aan Cornelis Corsten van Weert en Hendrik Swaenen van Aldeneik verkocht hebben een rente van 16 gulden op een deel van een boomgaard te Slenen; op een stuk land. Meier: Reyner Scroers, schepenen: Mathijs Scroers, Lenart Smolenars, Mathijs Baeten en Lenart Vanden Kirchoff.
- 6 1594, juli 1 (Nederlands). De meier en de schepenen van Ophoven en Geistingen oorkonden dat Goedart van Odenhoven, vertegenwoordigd door Conrad Spranckhuysen, zijn laathof te Geistingen, dat hij van zijn ouders en van zijn neven, erfgenamen van Ida van Odenhoven verkregen had, geeft aan Johan van Edingen, zoon van zijn zuster Agnes. Meier: Jacob Sloven, schepenen: Mathijs Schrors, Lenart Smollenard, Peter Smets.
- 7 1621, juli 26 (Nederlands). De meier en de schepenen van Ophoven en Geistingen oorkonden dat Geurt Scheffers en zijn zoon Jan aan Geurt van Dyeck alias Scleven een rente verkocht hebben.
- 8 1623, november 20 (Nederlands). De meier en de schepenen van Ophoven en Geistingen oorkonden dat de gemeenten een lening van 4000 gulden hebben aangegaan bij Mathijs Renckens, burgemeester van Bree.
- 9 1628, januari 26 (Nederlands). De meier en de schepenen van Ophoven en Geistingen oorkonden dat Bartholomea de Mean, overste van het Sint-Agnetenklooster te Maaseik, een rente heeft afgelost aan Dionijs van Oeteren, rentmeester van het ambt Stokkem.
- 10 1636, 28 juni (Nederlands). Diederik Leysens, stadhouder, en de schepenen en burgemeesters van Ophoven en Geistingen oorkonden dat op 15 augustus 1629 Jan Claessens, toendertijd schout, aan Jacob van Papenhoven en Matthijs Vervoort, burgemeesters, een lening van 300 pattacons heeft toegestaan.
- 10 /2 Transfix van 1551, 18 december. Renier Gielen en Jan Sleeuwen, schepenen van Ophoven en Geistingen, oorkonden dat Hendrik Claessens de voorgaande rentbrief heeft verkocht aan Maria Wenmaker.
- 11 1547, oktober 18 (Nederlands). Jan Baents, stadhouder, en Guert Sleeuwen, Jan Sleeuwen, Jan Smeets, schepenen van Ophoven en Geistingen, oorkonden dat Jan Baten en Heyn Caten, burgemeesters, en Jacob Papenhoven, Geraert Baten, Reyner Gielen en Jan Verhaeghen, aan secretaris Joes Frerix en zijn vrouw Catharina Aerts een rente van 20 gulden verkocht hebben voor 400 gulden.
- 12 1648, 29 december (Nederlands). Jan Baerts, stadhouder, Jan Sleeuwen, Jan Smeets Reyner Bernaerts, schepenen van Ophoven en Geistingen, oorkonden dat Jacop van Papenhoven, Geraert Baten, Renier Gielen en Lem Verhagen als vertegenwoordigers van de gemeente aan Adam Adams en zijn vrouw Catharina Neven een rente van vier ducaten voor 75 ducaten verkocht hebben.
- 13 1650, 9 augustus (Nederlands). Jan Baents, stadhouder, Renier Gielen, Jan Sleeuwen, Jan Smeets, schepenen van Ophoven en Geistingen, oorkonden dat Jan vanden Wemme en Jan Haken, burgemeesters, aan Adams een rente van 17 rijksdaalders verkocht hebben voor 285 pattacons.
- 14 1655, 18 november (Nederlands). Reyner Gielen, Jan Sleeuwen, Jan Baten, Jan Smeets en Reyn Bernaerts, schepenen van Ophoven en Geistingen, oorkonden dat de gemeente aan Adam Adams een rente van zes gulden verkocht heeft voor 100 rijksdaalders.
- 15 1665, 14 januari (Nederlands). Carolus Crol, landschout, Rener Gielen, Reyn Bernaerts, Jan Sleeuwen en Jan Reyners, schepenen van Ophoven en Geistingen, oorkonden dat jan Opgeneide, Heyn Sleeuwen, Gielen Staeters en Dries Corvers, burgemeesters, aan Dirk Lenssen, burgemeester en armenmeester van Maaseik, een rente van 45 rijksdaalders verkocht hebben voor 1000 rijksdaalders.
- 16 1675, 24 maart (Nederlands). De schout, burgemeesters en schepenen van Ophoven en Geistingen oorkonden dat zij van Joest Martens en zijn vrouw Maria Imborchs uit Maaseik twee leningen van 1000 en van 1200 gulden ontvangen hebben.
- 17 1675, 29 mei (Nederlands). Dezelfden oorkonden dat zij aan Antoon van Geestingen en zijn vrouw Clara Vrencken uit Maaseik een rente van 80 gulden verkocht hebben voor 1600 gulden.
- 18 1975, 9 juni (Nederlands). Carolus Crol, landschout, Reyner Gielen, Heyn Reynen en Corst Slichten alias Steyvers, schepenen van Ophoven en Geistingen, oorkonden dat Jan Baten, Jan Smeets, Heyn Caten, en Jan Grispen, burgemeesters, aan Catharina van Manshoven, overste, Margareta Theodaer, suppriorin, Maria-Elisabeth inden Boell, procuratrice van Sint-Agnetenklooster Maaseik, een rente van 15 rijksdaalders verkocht hebben voor 1200 gulden.
- 19 1676, 13 maart (Nederlands). Carolus, landschout, Reyner Gielen, Corst Sichten alias Steyvers, Jan Steyvers, schepenen van Ophoven en Geistingen, oorkonden dat Jan Gielen, Geurt Engelen, Severen Haecx en Severen Franssen, burgemeester aan Jan Grispen uit Maaseik een rente van 22 gulden verkocht hebben voor 100 rijksdaalders.
35 trouvés, 1 jusqu'à 20 montré, page 1 de 2