Inventaris van de charters van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal te Aalst, 1236-1672
- 1 Akte waarmee Bernardus, heer van Moorsel, de schenking oorkondt aan het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal in Aalst door S., kapelaan van Onze-Lieve-Vrouw, van een rente bezet op een bundel land te Moorsel, gekocht van de broeders Thomas en Walter. Deze rente komt eerst ten goede aan Ava, nicht van de kapelaan, zolang ze een leven van beschouwing en zuiverheid leidt. 1236.
- 2 Akte waarmee Gosuinus, heer van Schendelbeke, oorkondt dat ridder Gerard van Erembodegem de drie bunder gelegen te "Zipe" op "Steenvelt", die hij in leen hield, aan hem heeft teruggegeven. Daarop werd het land geschonken aan het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal tegen een jaarlijkse cijns van 12 denarii. 8 april 1241 (15de eeuw).
- 3 Akte waarmee Johanna van Constantinopel en Thomas van Savoye, graven van Vlaanderen en Henegouwen, oorkonden dat zij de kapelanie die zij bezitten in Aalst schenken aan het hospitaal. De zusters en broeders hebben het presentatierecht, de graven het benoemingsrecht. Bovendien schenken zij het grondgebied waar hun kapel in Aalst gestaan heeft, "Zelhof" genoemd, om er het hospitaal naar over te brengen. Februari 1242.
- 4 Akte waaarmee B., prior van de predikheren te Gent, en broeder E., genoemd Bardekin, de voorgaande oorkonde (nr. 3) vidimeren. Z.d.
- 5 Akte met Vlaamse vertaling van de oorkonde van februari 1242 (nr. 3). Z.d. (midden 14de eeuw).
- 6 Akte waarmee Jan, heer van Lede, oorkondt dat het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal ongeveer 6 dagwant, de armen van de stad 2 dagwant en de leprozen ook 2 dagwant in erfcijns houden, tegen een jaarlijkse cijns van 10 penningen, ontvangen van Franco de Palude. Het geheel is gelegen in Gijzegem. Jan van Lede en zijn opvolgers zullen geen recht hebben buiten de jaarlijkse cijns. Mei 1242.
- 7 Akte waarmee de schepenen en de communitas van Aalst oorkonden dat zij alle rechten op het korenhuis afstaan aan het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal tegen een jaarlijkse cijns van 4 penningen Vlaams. Ze verbinden zich er ook toe geen nieuw korenhuis te bouwen. 4 juni 1242.
- 8 Akte waarmee W., deken van Houtem, en Arnulphus, plebaan in Aalst, en de schepenen van Aalst oorkonden dat Ysaria, de weduwe van Balduinus Ronde, poorter van Aalst, 100 lb. vl. aan het hospitaal geschonken heeft om na haar dood drie bunder akkerland (één bunder te "Scoudebroc", één te Mijlbeke en één op de kouter te Aalst) en haar huis in de Nieuwstraat af te kopen van haar erfgenamen. December 1248.
- 9 Akte waarmee bisschop Nicolaus III van Kamerijk oorkondt dat geen nieuwe zuster mag aanvaard worden in het hospitaal, vooraleer het tegenwoordige aantal tot vier is teruggelopen. Het maximale aantal is vijf. Dit doet hij op verzoek van de schepenen, voogden van het hospitaal. 6 oktober 1265.
- 10 Akte waarmee Margareta van Constantinopel, gravin van Vlaanderen en Henegouwen, dezelfde verordening uitvaardigt als in de voorgaande oorkonde. 9 november 1265.
- 14 Akte waarmee Paus Martinus IV de overste en de zusters van het hospitaal in Aalst met al haar bezittingen in zijn bescherming neemt. 7 maart 1284.
- 15 Akte waarmee de schepenen van Aalst oorkonden dat meester Claus voor het hospitaal een rente van 8s. par. heeft bestemd in zijn testament, bezet op het huis en erf van Jan Sprochgian. 6 december 1287.
- 16 Akte waarmee de schepenen van Aalst oorkonden dat zij ten voordele van het hospitaal hebben beslist dat niemand koren mag verkopen op de markt en in het korenhuis te Aalst vooraleer ene bode, broeder of knecht door het hospitaal aangesteld, daarvoor teken heeft gegeven. Van elke zester zal het hospitaal een "ghoepsschene corens" hebben. Bij overtreding wordt de zak verbeurd ten voordele van de graaf. Dit alles tegen een jaarlijkse cijns van 4s. 30 januari 1289.
- 18 Akte waarmee de schepenen van Aalst oorkonden dat het hospitaal een weg van 14 voeten breed te Sombeke heeft gekocht van Zeger de Dugghenare en zijn broeder Jan, voor een zester rogge levenslang aan Zeger te betalen. 21 maart 1291.
- 19 Akte waarmee de schepenen van Aalst oorkonden dat de oversten van het hospitaal van Zeger de Ghier en zijn echtgenote Magriete drie weiden in "den Obsbroec" hebben gekocht en twee weiden van Goisiin van den Spieghele en zijn kinderen, en vier weiden van Bouden van den Spieghele en zijn kinderen. 28 mei 1292.
- 22 Akte waarmee de schepenen van Aalst oorkonden dat Jhan Vladeken, de pape, een erfrente van 10s. zwarten par. heeft gekocht van Gillis van Zierenbeke, die deze had van Jhan Rodestocke en Lijsbette, diens echtgenote, bezet op hun huis en erf op de veemarkt te Aalst. 13 december 1323.
- 23 Akte waarmee de schepenen van Aalst oorkonden dat Wouter de Vremde na zijn dood aan het hospitaal een erfrente van 40s. par. schuldig is op zijn huis en erf in de Kattestraat. Augustus (ca. 1325).
- 24 Akte waarmee de schepenen van Aalst oorkonden dat Gillis de Duit een erfrente van 20 oude groten torn., bezet op zijn huis en erf bij de Dender buiten de vesten, schuldig is aan Jacob de Woudeweghere. 1 januari 1326.
- 25 Akte waarmee de schepenen van Aalst oorkonden dat Jan de Haghemutre een erfrente van 2 gr. torn. bezet op een hofstede ter Hallen heeft gekocht van Jan de Voghel, de ketelboeter, en Trude, zijn echtgenote. 20 mei 1326.
- 26 Akte waarmee de schepenen van Aalst oorkonden dat Cornilles van den Damme een erfrente van 12s. par. bezet op een half bunder land te Aalst, nl. een stuk op "Coens putte" en een ander op het veld te "Reghelsbrugghe", heeft gekocht van Jan Wittevrouwen. 28 december 1329.
175 trouvés, 1 jusqu'à 20 montré, page 1 de 9