Inventaris van het archief van de Sint-Adriaansabdij te Geraardsbergen, 1081-1807
- 80 Margareta, gravin van Vlaanderen en Henegouwen, benoemt Wautier Rainfin (Ramfin), baljuw van Geraardsbergen, om in haar naam de overdracht van de tiende van Hemelveerdegem te ontvangen, die Gerard van Viane verkocht had aan de Sint-Adriaansabdij. 21 september 1268.
- 81 Gerardus, heer van Viane, ridder, en zijn vrouw Maria, verkopen, met instemming van Philippus de Fonte, curator, hun tienden te Hemelveerdegem voor 260 pond Vlaams. Zij erkennen hiervoor betaald te zijn. 28 september 1268.
- 82 De officiaal van Kamerijk verklaart dat Maria, echtgenote van Gerardus, heer van Viane, haar instemming heeft vernieuwd met de verkoop van de tiende van Hemelveerdegem aan de Sint-Adriaansabdij. 16 oktober 1268.
- 83 Bulle van paus Clemens IV waarbij de Sint-Adriaansabdij door de apostolische gezant vrijgesteld zal worden van de subsidie verschuldigd aan het koninkrijk Sicilië, gevorderd als tiende van de kloosters van de bisdommen Kamerijk en Doornik, gelegen op de bezittingen van de koning van Frankrijk en de gravin van Vlaanderen. 13 november 1268.
- 84 S. plebaan en J., kapelaan te Geraardsbergen getuigen dat Egidius Corpout aan de Sint-Adriaansabdij een rente van 12 den. Vlaams en 1 kapoen per jaar verkocht heeft, bezet op een hofstede gelegen in de Putsemain. Januari 1269.
- 85 Jan gezegd heer van Oudenaarde en zijn vrouw Mathildis, verklaren dat wijlen Colart van Waterloes 2 bunder land te Ooike aan de Sint-Adriaansabdij heeft gegeven op last van een eeuwigdurend jaargetijde. April 1271 of 1272.
- 86 Bulle van paus Gregorius X waarbij hij alle privilegies door zijn voorgangers aan de Sint-Adriaansabdij verleend, bekrachtigt. 30 november 1271.
- 87 Raso, heer van Boelare, zoon van Raso, heer van Liedekerke, bevestigt dat Henricus Bernetot de tienden van Sint-Maria-Lierde, die hij in leen hield van het huis van Boelare, aan de Sint-Adriaansabdij heeft afgestaan, met de instemming van Alicia, echtgenote van Raso, heer van Boelare. 21 april 1272.
- 88 S. , abt van de Sint-Adriaansabdij, bericht aan Margareta, gravin van Vlaanderen en Henegouwen dat Henricus Bernetot al de tienden te Sint-Maria-Lierde, die hij in leen hield van het huis van Boelare, ter waarde van 6 pond vlaams per jaar, in aalmoes aan de abdij heeft gegeven. 23 juni 1272.
- 89 Johannes, ridder, heer van Schendelbeke, heeft met de instemming van zijn vrouw Godeldis, 7 bunder weide te Idegem, die hij in leen houdt van de heer van Boelare, en die de Sint-Adriaansabdij bezit voor 7 den. Cijns per jaar, vrijgemaakt, met voorbehoud nochtans van zekere rechten. 2 januari 1273.
- 90 Johannes, ridder, heer van Schendelbeke, bevestigt de schenking van 9 bunder land te Schendelbeke door Egidius Larg aan de Sint-Adriaansabdij. 2 januari 1273.
- 91 Overeenkomst tussen Sigerus, abt, en de Sint-Adriaansabdij waarbij de abt jaarlijks 7 pond par. Zal betalen aan de abdij boven de tiende van Erondegem, tot verbetering van deze tiende en het altaar van Erondegem. Terugkoop is mogelijk tegen 70 pond. 15 oktober 1273.
- 92 Johannes van Schendelbeke, ridder, oorkondt dat Henricus Coghe 3 bunder landbouwgrond heeft gekocht van Walterus van Lathem, die deze grond van hem in leen hield. December 1273.
- 93 Gwijde, graaf van Vlaanderen, markies van Namen, bekrachtigt de verkoop door Jakemins li Onvervarde uit Gent van een leen, de tiende van Impe, in leen gehouden van Gosuin de Erpe, aan de Sint-Adriaansabdij. Deze tiende brengt 16 pond per jaar op. 22 mei 1281.
- 94 Gossuinus, ridder, heer van Erpe, beërft de Sint-Adriaansabdij met de tiende van Impe, zij kocht van Jacobus dictus Onverderd, die deze tiende van hem in leen hield. Mei 1282.
- 95 Bulle van paus Martinus IV waarbij hij Simon, aartsdiaken, Reynerus de Passiato en Jacobus de Bolonia, kanunniken van Reims, aanstelt om te oordelen in het geschil tussen de bisschop van Kamerijk en de Sint-Adriaansabdij, betreffende het innen van de tienden van Denderleeuw, Pollare en andere kerken. 23 oktober 1284.
- 96 Gherart vanden Mersghe heeft voor de schepenen van Geraardsbergen, (Wonitine) vander Straten, Jan Gaffelkine, Boidin van Eversbeke en (Guise) Sculinc, een rente van 4 sch. per jaar geconstitueerd ten voordele van Jan vanden Planken. Na 4 juni 1284.
- 97 Gwijde, graaf van Vlaanderen, markies van Namen, stelt Jehan le Haghemutre, onderbaljuw van Aalst, aan tot zijn plaatsvervanger om de werp te ontvangen van de heer van Viane van 18 bunder en 15 roeden bos, gelegen in het "Raspaillebos", die hij aan de Sint-Adriaansabdij verkocht had. 5 maart 1293.
- 98 Claus Gaylinc, Boidin van Eversbeke, Jan Gaffelkin, Symoen de Meier, Jan Corpout, Segher Scouthete en Jan Lonis, schepenen van Geraardsbergen, bekrachtig de verkoop van een huis met afhankelijkheden door Jan van Vlorseberghe en zijn vrouw, de dochter van Gillots Paynscheneren, aan Margriet, weduwe ser Jan vanden Plancken. Zij bekrachtigen tevens de jaarlijkse pacht toegekend aan Jan van Vlorseberghe op 15 sch., te betalen door genoemde Margriet. Verder heeft Cornelis die men heet Cornut aan de meergenoemde Margriet een huis met erf verkocht, dat zij hem in pacht heeft gegeven voor 10 sch. 1 den. per jaar. Mei 1294.
- 99 Gerard, ridder, heer van Viane en Hallut, heeft aan de Sint-Adriaansabdij 18 bunder en 50 roeden bos, gelegen in het "Raspaillebos" te Onkerzele, verkocht, dat hij "vrij goed" verklaart. Augustus 1294.
414 trouvés, 61 jusqu'à 80 montré, page 4 de 21