Inventaris van het archief van de Sint-Adriaansabdij te Geraardsbergen, 1081-1807
- 238 Voor Raas de Haghemutere en Mathais van Yedeghem, schepenen van de poort van Geraardsbergen, heeft Jan de Kimpe, uit naam van zijn broer Adriaan, religieus in de Sint-Adriaansabdij, van Johanne sRanters, dochter van Hendrik, een erfelijke rente van 7 sch. gr. tourn. per jaar gekocht. Deze rente had zij vroeger gekocht van Pieter den Rantere, en was bezet op een huis en erf in de Penstraat, toebehorend aan haar broer Jan den Rantere. 23 december 1421.
- 239 Voor Lievin Vranx, Artur Rebbe, Gerard van Cuelsbrouc en Simon vander Mercatten, schepenen van de poort van Geraardsbergen, heeft Simoen Maerbeke en her Claus den Kemel, monnik en pitansier van de Sint- Adriaansabdij, een huis en erf, gelegen in "cleen putsemain", in erfelijke rente genomen voor 39 sch. par. per jaar, waarvan 10 sch. toekomen aan de abdij, 10 sch. aan de Sint-Jorisgilde, 14 sch. aan Jan van Mulem, 4 sch. aan Jan de Cupere en 12 den. per jaar aan de parochiekerk. 24 december 1421.
- 240 Pieter van Yedeghem, Adriaan Paddepoel, Jan de Naeyere en Ghiselbrecht de Mets, schepenen van de poort van Geraardsbergen, hebben op klacht van her Claus den Kemele, monnik en procureur van de Sint-Adriaansabdij, wegens een achterstallige rente op een huis en erf, toebehorend in zijn leven aan Gillis van den Male die men hiet Maelbranke, en na zijn dood aan zijn dochter Beatrijs, staande in de Putsemain, Adriaan de Colfmakere aangeduid als eigenaar op last van een erfelijke rente van 12 sch. per jaar, door Beatrijs verschuldigd, te betalen aan de Sint-Adriaansabdij. 11 augustus 1422.
- 241 Voor Gerard van Cuelsbrouc en Joos van Schendelbeke, schepenen van Geraardsbergen; heeft Pieter de Buysschere in erfelijke rente genomen van Hector vanden Berghe en Godeverd den Langhe, als proviseurs van de armentafel, een huis en erf in de Gheetstraat voor 32 sch. par. per jaar, waarvan 11 sch. 6 den. voor de armentafel, 10 sch. 6 den. voor de Sint-Jorisgilde, en 10 sch. voor het hospitaal van Lessen. 29 juni 1423.
- 242 Voor Jan de Stekere en Matheeus van Yedeghem, schepenen van Geraardsbergen, heeft Katheline Scapers, vrouw van Gillis Vissenoels, voor het zielenheil van Jan, haar eerste man, een erfelijke rente van 26 sch. par. per jaar in aalmoes aan de Sint-Adriaansabdij gegeven, bezet op een huis en erf gelegen "buten overpoorten". 4 november 1423.
- 243 Pieter van Yedeghem, Simoen de Haghemutere, Godevert de Langhe en Gillis van Eyne, schepenen van de poort van Geraardsbergen, hebben op klacht van Clayes den Kemele, monnik en procureur van de Sint-Adriaansabdij, wegens een achterstallige rente het goed van Dionise Herthose, gelegen in de "ham", aangeslagen, en toegewezen aan Martin Diederocs op last van de erfelijke rente van 8 sch. par. per jaar te betalen. 10 juli 1424.
- 244 Voor Jan de Kimpe en Ghiselbrecht de Mets, schepenen van Geraardsbergen, heeft Joos vander Beken aan de Sint-Adriaansabdij een erfelijke rente van 48 sch. par. per jaar gegeven, bezet op een huis en erf in de Dutstraat, op last van jaargetijden vrouw, Marie van Hukem, en voor Jan en Margriet Wambat. 29 juni 1427.
- 245 Voor Jan vanden Berghe, Pieter van Yedeghem die men seit van Biest, Jan van Hoelbeke en Jan vanden Oortgate, schepenen en voor Pieter Huughe, meier van Schendelbeke, hebben de "goede liede ghemeenlike" van Schendelbeke, van Hector Uuten Wilghen en jonkvrouw Katelijn sMersemans, zijn vrouw, een weg van 1 roede breed gekocht, van Gavere, beginnend aan de Gaversteen, tot op de "stal an de brugghe" te Schendelbeke. 1 oktober 1427.
- 246 Kopie van een voorgebod betreffende het nemen van hand- of trogmeel bij molenaars in de vrijheid van Geraardsbergen. 1430.
- 247 Voor Gillis Joes, baljuw van Andries van Mastayn, in zijn heerlijkheid van Sint-Maria-Lierde, voor Louis Neverjans, Jan vanden Weeden, Pieter vander Cammere en Jan de Scaufeleer, schepenen, heeft Wouter van Waesberghe, als voogd over de kinderen van Rogier vanden Brouke, namelijk Veerekine en Beertelkine, een rente van 4 sch. gr. per jaar bezet op 7 dagwand land op de "herdecouter", ten voordele van de kinderen van Godevert Camproen en zijn vrouw Ide vanden Broucke, zuster van Rogier. 24 maart 1431.
- 248 Voor Raas de Stekere en Gillis Truuwaert, schepenen van Nederboelare, heeft Lijsbet van Hoven van Gillis van Eyne 3 dagwand land te Onkerzele, in het vonnis van Nederboelare, gekocht. 15 april 1431.
- 248 /BIS Zie inventarisnummer 896/bis, 1432.
- 249 Voor Gillis Joes, stedehouder en baljuw van jonkheer Andries van Mastein in zijn heerlijkheid van Sint-Maria-lierde, en voor Olivier Brechts, Loeuis Neverjans, Jan de Scamfellare, Jan Joes en Jan vander Weden, schepenen, heeft Steven vanden Eede en zijn echtgenote Katelijn Baels van Pieter de Rantere in erfelijke rente van 3 schilden vlaams per jaar genomen een halve bunder land gelegen op het "hurrevelt" in Sint-Maria-Lierde. 22 mei 1432.
- 250 Voor Willem vanden Steene, en Lauwens de Vos, schepenen van Nederboelare, en (-)Boudins, als meier, heeft Godevaerd de Costere van Lijsbet van Hoven 3 dagwand land gekocht, gelegen te Onkerzele in het vonnis van Nederboelare. 19 september 1432.
- 251 Willem van Yedeghem, abt van de Sint-Adriaansabdij, oorkondt dat Lijsbet van Hoven zich onterfd heeft van 3 dagwand land te Onkerzele, in het vonnis van Nederboelare, ten voordele van Godevaerd de Costere, ten behoeve van de abdij, op last van ten eeuwigen dage een mis te celebreren elke zaterdag, voor het beeld van O.-L.- Vrouw. 21 oktober 1432.
- 252 Akte van Philips de Goede aan de baljuw van Geraardsbergen, waarbij hij aan de schepenen en de raad van deze stad de toelating verleent om een zegel te graveren on lood ten einde akten van erfelijke renten ten laste van de stad te zegelen, op voorwaarde dat het zegel onmiddellijk erna gebroken wordt. 18 maart 1436.
- 253 Voor Lauweren de Vos, Pieter Lievins, Jan de Blende en Matheus van Melkenbeke, schepenen van Deftinge, en Jan de Busere die men seit vanden Kerchove, als meier, heeft Jan van Ruesscheure van Colaerd van Anvain en echtgenote Janen vanden Kerchove, 5 dagwand land en 5 roeden gekocht, gelegen op de "everinsberch", en op de "groene wech", in het vonnis van Deftinge. 22 oktober 1436.
- 254 Voor Pieter Lievins, Jan de Blende en Matheus van Melkenbeke, schepenen van Deftinge, en Jan de Busere die men seit vanden Kerchove, als meier, heeft Adriaan van Zuenen die men seit de Drayere, van jonkheer Pieter van Reyghersvliete, heer van het land van Boelare, 5 dagwand en 5 roeden land gekocht, gelegen op de "everinsberch". 30 december 1436.
- 255 Voor Gillis Joes, baljuw, Pieter Brechts, Willem van Waesberghe, Gillis van Anveyn en Jan Weyns, schepenen van de heer van Mastayn in zijn heerlijkheid van Sint-Maria-Lierde, heeft Pieter de Rantere aan Jan van Ruesschuere en echtgenote Johane sRanters, een erfelijke rente van 3 schilden per jaar verkocht, bezet op het huis en erf van Steven vanden Eede en echtgenote Kateline Baels in Sint-Maria-Lierde. 10 juni 1437.
- 256 Voor de schepenen van Denderhoutem heeft Salardiin de Knuts, zoon van Willem, van Godefroit de Gognies en echtgenote Ide van Montengiis gheseit van Outere,1° een achtste van een erfrente gekocht, "Voorhoutrente" geheten, waarvan sprake in akte dd. 2 februari 1432, en 2° een sorrente van 25 sch. 6 den. par. 1 augustus 1437.
414 trouvés, 221 jusqu'à 240 montré, page 12 de 21