Analytische inventaris van de charters van de abdij van Doornzele, 1219-1753
- 1 Johanna van Constantinopel. September 1219.
- 2 Vidimus gegeven in 1233, door Jean, aartsbisschop van Mitilene, Jean Oliensis en Godefroid Ozilienus, bisschoppen van Jusny, abten van Clairmarais en van Laude; van een bul van Paus Honorius III, waarin de abdij van Doornzele het privilege wordt verleend om niet geëxcommunieerd of opgeheven te worden, noch onderhevig te zijn aan de geldheffingen door pauselijke legaten. 1 december 1219.
- 3 [Geen beschrijving]. Juni 1225.
- 4 De deken van Gent erkent, in aanwezigheid van de abdis van het klooster van Gistel, 100 pond verschuldigd te zijn aan Arnulf de Bode, ridder en kruisvaardiger, ter beschikking gesteld aan de schatkist van het klooster voor het onderhoud van een priester in het klooster van Doornzele. 16 juni 1227.
- 5 W., bisschop van Doornik, erkent dat het klooster van Doornzele een stuk grond, gelegen bij Houtave in het Ambacht van Brugge, heeft verkocht aan Théodorique Thomar van Brugge, met toestemming van Siger abt van Drincham. Februari 1229.
- 6 Vidimus gegeven op 4 oktober 1418 door de schepenen van Gent, van een een charter van Gilbert van Zotteghem, die laat weten dat Bernard de Jennem en zijn echtgenote Julienne een schenking hebben gemaakt aan het klooster van Doornzele, als deel voor de gebeden voor hen en hun kinderen. 1 december 1230.
- 7 Vidimus gegeven op 1 december 1297, door broeder Jean, abt van Bodelo, van een charter van Gilbert de Sotteghem, die laat weten dat Bernard de Jenne en zijn echtgenote Julienne een schenking maken van een stuk grond, dat het klooster van hem in leen zal houden. De schenking krijgt de toestemming van de kinderen. 1 december 1230.
- 8 Simon [...] Bod[...] de Carnaco, kanunnik [...] en consorten met Marguerite, dochter van Bauduin, priorin van Doornzele, erkennen verschillende eigendommen te hebben gekregen. Maart 1232.
- 9 Ferdinand en Johanna van Constantinopel. 14 september 1232.
- 10 Catherine, abdis van het Sint-Godelieveklooster in Gistel, erkent 20 pond verschuldigd te zijn aan de abdis van Doornzele, vervallend op Maria-Lichtmis. 14 september 1232.
- 11 Broeder [...] de Cambron en broeder H. de Laude, abt van Cambron, besluiten dat het klooster van Doornzele de orders van de abt van Clairval moeten volgen. 18 oktober 1234.
- 12 De priorin Elisabeth Eeklo laat weten dat ze van de abdij van Doornzele 10 pond 73 stuivers ontvangen heeft; de priorin van Eeklo verzoekt de abt van Sint-Baafs en de deken van Gent om haar charter te voorzien van hun zegel. 12 november 1234.
- 13 Catherine, abdis van Gistel verkoopt een wastine in de Vier Ambachtenaan en een stuk grond in Evergem aan de abdij van Doornzele. 13 december 1234.
- 14 Chirograaf waarin Broeder Th. abt van Boudelo, de abdis van Eeklo, de abdis van Doornzele en de abt van Clairval een akkoord sluiten betreffende hun eigendommen in Assenede en omstreken. Juni 1235.
- 15 Broeder Nicolas, abt van Ter Duinen, en broeder Baudouin, abt van Cambron, kiezen C. abt van Clairval als scheidsrechter in een proces, waarvoor verschijnen Bernard de Weberchies, ridder, enerzijds, en het klooster van Doornzele, anderzijds, in verband met het heffen van tienden in de Ambacht van Assenede op de plaatsen genaamd "Haga" en "Trist", die afhangen van de genoemde ridder. Het klooster van Doornzele wordt veroordeeld tot het betalen van 60 Vlaamse pond wegens het onterecht innen van de tienden. November 1235.
- 16 Broeder Th., abt van Boudelo, verklaart dat Jolpert en Ermentrude, zijn vrouw, wonend in Desteldonk, hun eigendommen als aalmoes schenken aan het klooster van Doornzele. Augustus 1237.
- 16 /BIS Akte waamee Walter van Axel aan Zeger van Gent goederen gelegen te Zaamslag verkoopt. 14 september 1237.
- 17 [Geen beschrijving]. Mei 1238.
- 17 /BIS Akte waarmee een broeder aan de kerk van Doornzele goederen verkoopt gelegen te Zaamslag. October 1238.
- 18 Chirograaf waarin broeder H. van Ter Duinen en broeder J. van Boudelo een akkoord sluiten met de abdis van Doornzele, waardoor het klooster van Doornzele verplicht wordt in te staan voor het onderhoud van de waterwegen gelegen op hun grondgebied, in "Brant", in de wastine bij een moeras behorend de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Gentse haven; de waterwegen stromen in de richting van Assenede, Mendonk en de kerk van Doornzele; bij gebrek aan onderhoud zal het klooster van Doornzele een boete van 20 pond betalen. 20 maart 1240.
156 trouvés, 1 jusqu'à 20 montré, page 1 de 8