Regestenlijst der oorkonden van de Benediktinessenabdij te Nonnemielen bij Sint-Truiden
Inden jaere ons heeren duysent vijffhondert ende negenende vijfftich den sessendetwintichsten dach der maent mey. De meier en de laten van het cijnshof van Nonnemielen te Sint-Truiden oorkonden dat Michiel van Schoire als momber van zijn echtgenote Katherina Massa, een beemd, gelegen te Guvelingen in erfcijns uitgegeven heeft aan Jan Menten Janszoon, voor 16 Rg. 10 st. jaarlijks. Dit geld heeft hij daarna opgedragen aan Jannes Rauscharts, voor een niet nader bepaalde som, hem door Rauscharts overhandigd. Meier: Michiel vanden Momme. Laten en schepenen: Adriaen van Ghete; Joes van Houtehm; Jan Menten Ardtszoon; Adam van Alcken. Laten: Jan Telders, prinsbisschoppelijke schout te Sint-Truiden; Henrick van Joeck. 1559, 26 mei.
Le numéro 299 contient 3 pages numérisées .
Datum anno domini M° CC° LXm°sexto, feria secunda post Judica. F(elicitas), vrouw van Perwijs, verpacht voor de duur van achttien jaar aan de priores en het klooster van Sint-Catherina te Nonnemielen 8 bunder land gelegen tussen Scortborch (1) en Mielen. Opsomming vande huurvoorwaarden. 1267, 4 april (n.s.).
Le numéro 29 contient 2 pages numérisées .
Actum anno gracie M° CC° nonodecimo, Leodii presidente Hugone venerabili episcopo. Gotbertus de Orbays, een edel man, verkoopt het huis en hof te Mielen, die hij van Arnulf III, graaf van Loon, in leen hield, aan de kerk van Sint-Catherina, evenals alle rechten die hij erop bezat, voor de som van 525 witte ponden. Deze verkoop geschiedt mits de toestemming van graaf Arnulf III (1). Getuigen: Huius rei testes sunt: Clarebaldus de Alta Ripa, Philippus de Tunggernels, Bernardus miles, et quamplures alli. 1219.
Le numéro 2 contient 2 pages numérisées .
Geschiet ende gedaen int jaere ons heeren doemen screeff duysent vijffhondert ende sestich opden XXIIII dach ffebruarii. De schout en de schepenen van Niel-bij-Sint-Truiden oorkonden dat Jan Cauwenberchs voor f. 80 Br. aan Jan Dillen, rentmeester van het klooster van Nonnemielen, een kwijtrente van 2 mudden koren verkocht heeft, het mud gerekend voor f. 41, op huis en hof, gelegen te Gingelom. Schout: Raes Massae. Schepenen: Peter Cuypers; Victor vander Steeghen; Dyonijes Tijlmans; Aert van Hinnesdael; Aert van Roest; Marten Tutelers. 1560, 24 februari.
Le numéro 300 contient 2 pages numérisées .
Geschiet inden jaere naeder saliger geboerten ons heeren Jhesu Christi doemen screeff duysent vijffhondert vier ende zestich des achsten daechs der manet octobris. De meier en de laten van het cijnshof van het klooster Terbeek in Sint-Truiden, genaamd hoff van Zypingen, oorkonden dat Jan Witmis, echtgenoot van Anna van Ophem, voor 4 Rg. 15 st. Br., aan Joris van Niel een wenhof met boomgaard, gelegen te Zijpingen, in erfpacht uitgeeft; waarvoor voorgenoemde Joris f. 2 Br. erfelijk als pand dient te stellen. Dit werd bekrachtigd door de schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. Cijnshof: Meier: Jan Putzeys. Laten: Jan Telders; Willem van Wezeren; Ruelen Reyers; Crispiaen Telders. Schepenbank: Schout: Jan van Roest. Schepenen: Adriaen van Gheet; Joes vanden Venne; Jan Zuyrinx; Jan Menten. 1564, 8 oktober.
Le numéro 301 contient 2 pages numérisées .
Geschiet inden jaere naeder saeliger geboerten ons heeren Jhesu Christi doemen schreeff XV ° vier ende tsestich in decembri twee daegen. Dezelfden oorkonden dat dezelfde Jan Witmis met zijn echtgenote Anna van Ophem aan Jan Dillen, wonende te Munster Mielen en optredend in naam van Anna Vuyten Broeck en Ermptruyt vanden Rij vieren, voor f. 80 Br. een erfcijns verkocht heeft van f. 3: 15 Br. Dit werd bekrachtigd door de schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. Hof van Zypingen: Meier: meester Jan Putzeys. Laten: Jan Telders, Joes vanden Ven; Jan Zuyrinx; Lambrecht Hellespiegel; Jan vander Pauwen; Jannes vanden Spiegele. Schepenbank: Schout: Jan van Roest. Schepenen: Joes vanden Venne; Jan Zuyrinx; Lambrecht Hellenspiegel; Jannes vanden Spiegele. 1564, 2 december.
Le numéro 302 contient 2 pages numérisées .
Inden jaer na der saliger gheboerten ons heren Jesu Crhisti screef duysent vijfhondert ende vijfensestich voerstij inden mey des achte daechs. De schout en de schepenen van Nonnemielen oorkonden dat Willem Auwaters op 3 april 1565 afstand deed van het vruchtgebruik op de helft van huis en hof, gelegen op de Bornedries, ten voordele van zijn schoonzoon Joeris Hollants. Daarop hebben beiden het hele huis verpacht aan Peter Bertus voor 16 Rg. 10 st. erfelijk. Schout: Jan Dillen. Abdis: Catherina Courtyoye. Schepenen: Henrijck Minten; meester Joest vanden Vecoven; Goeris van Stapel; Michiel vanden Waus; Willem van Oyenbrugghe; Gielis Huesdiyns. 1565, 8 mei.
Le numéro 303 contient 2 pages numérisées .
Ghesciet inden jaere naeder saeligher gheboerten ons lieffs heeren Jhesu Cristi doemen screeff duyysent vijffhondert seven ende tzestich des elfsten daechs der maent aprilis. De meier en de laten van het cijnshof van de abdis van Nonnemielen te Sint-Truiden oorkonden dat meester Aert Cemgermans, burger van Sint-Truiden, voor f. 35.10 Br. per jaar zijn huis De Eenhoren, gelegen op de markt, in erfpacht geeft aan Thomas vanden Borch. Bekrachtigd door de schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. Meier: Machiel vanden Ways. Laten: Jan Telderts; meester Joris de Prato; Jan Tackoen; Crispiaen Telderts. Schout: Aert Menten. Schepenen: Adriaen van Gheet; Jan Zuyrincxts; Lambrecht Helspiegels; Jan vanden Spiegell. 1567, 11 april.
Le numéro 304 contient 2 pages numérisées .
Inden jaere nae der saligher gheboerten ons heeren Jhesu Christi alsmen screeff duysent vijff hondert tweentzeventich in junio den neghensten dach. De meier en de laten van het cijnshof de abdis van Herkenrode te Sint- Truiden, oorkonden dat Merten Huybrechts, momber van Merten en Cristijne Hubrechts, natuurlijke kinderen van Catherine van Rijckel, aan Jan Maesmans, in naam van het klooster van Nonnemielen een huis met toebehoren verpacht heeft, gelegen bij het H. Graf, tussen het goed van Vrancken van Lechij, de erfgenamen van Jan Schoermans en Liebrecht van Ruelen, voor 30 Rg. erfelijk en jaarlijks, waarvan voor Kerstmis de helft moet afgelost worden tegen f. 20 per gulden erfcijns. Bekrachtigd door de schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. Cijnshof: Meier: meester Gielis van Loen. Laten: Joest vanden Venne Aerdt Menten; Leo Buntincx; Loyck Rennaerts. Stad: schout: Aerdt Menten; Schepenen: Joest Vandenvenne; Jan Zurincs; Leo Buntincx; Jan vanden Putte. 1572, 9 juni.
Le numéro 305 contient 3 pages numérisées .
Int jaere ons heeren Jesu Christ doemen screeff duysent vijffhondert vijff ende tseventich den vijffden dach der maent ffebruarii. De meier en de schepenen van het hof van Coelhem, dat te Runkelen op het kerkhof toebehoort aan de erfgenamen van jonker Joris van Oyenbruggen, heer van Duras, porkonden dat Symon van Schoere van Zepperen, uit een partij van 18 roeden, 9 roeden beemd, gelegen in het Elsbroeck, opdraagt aan Christoffel Peeters, optredend in naam van Nonnemielen, ter aflossing van zekere hypotecaire lasten op zijn bezittingen. Meier: Wijlhem van Oyenbrugghe. Schepenen: Gielis Menten; Adam van Verssen; Lambrecht van Thienen; Juliaen vander Walemoelen; Jan vanden Spiegell; Dierick vanden Eynde. 1575, 5 februari.
Le numéro 306 contient 2 pages numérisées .
Int iaere ons heeren Jesu Christi donmen schreeff duysent vijffhondert ende vijff entseventich den derden dach der maent octobris. De schout en de schepenen van Gorsem oorkonden dat Gregorijs van Heer, als echtgenoot van Mardalena van Herckenroede, aan Jan Dillen, die optreedt in naam van Nonnemielen, 3 roeden akkerland heeft verkocht, die deel uitmaken van een lot van 12 roeden, gelegen in het Gorssumvelt, waarvan de overige 9 door de vrouwe van Duras van Gregorijs waren gekocht voor 37 Rg. Br. Schout: Goris van Stapel. Schepenen: Gielis Menten; Jeronimus van Jueck; Jan vanden Spiegell; Juliaen vander Walemoelen; Jacop Schevernels; Jan Ghijs. 1575, 3 oktober.
Le numéro 307 contient 2 pages numérisées .
Gheschiedt den tweeden dach Augusti anno vijffthien hondert ende vierentachtentich. De schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden, tevens laten van het hof Vuergoet oorkonden dat Anna van Horion, weduwe van Leo Buntincx, in leven schepenen van Sint-Truiden, aan Claes van Ertrijck een erfrente heeft opgedragen van f. 5, 14 st. Br., op een huis, gelegen op de Weerdijck te Sint-Truiden. Schout: Jan vander Blocauerijen. Schepenen: Philips vander Blocquerijen; Jan Tsgroets; Henrick Sgroots; Robert van Jueck. 1584, 2 augustus.
Le numéro 308 contient 3 pages numérisées .
Inden jaere naeder zaliger geboerten ons heeren Jesu Cristi alsme... vijffhondert ses ende tachtentich elff daeghen in januario. De schout ende schepenen van Maria Rouveroy, abdis van Nonnemielen, oorkonden dat Marten Losen, burger van Sint-Truiden, 5 bunders land, gelegen op de Bornendries in erfpacht uitgeeft aan Marten Ruelen. 1586, 11 januari.
Le numéro 309 contient 2 pages numérisées .
Datum anno domini M° CC° LX° nono, feria tertia post Nativitatem Beate Marie Virginis. P., priores van het klooster Val-Duc, van de orde der Dominikanessen, verklaart dat depriores en het klooster Sint-Catherina te Nonnemielen jegens haar en jegens Otho de Fliderbeke, inwoner van Zoutleeuw, de voogdijschap over 1 1/1 bunder landbouwgrond, gelegen te Velm, afkomstig van proost Wido, hebben gekocht. Getuigen: Godefridus de Hondekine, Henricus de Score: milites, et omnes scabini de Velme.. 1269, 10 september.
Le numéro 30 contient 2 pages numérisées .
Inden jaer ons heeren alsmen schreef duysent vijffhondert tachtentich ende seven twintich daeghen in Junio. De schout en de schepenen van het cijnshof van Maria Rouveroye, abdis van Nonnemielen, oorkonden dat Jan van Alken, erfgenaam van Paulus Nickmans aan Steven Grieten, gevolmachtigde van de abt van Sint-Truiden, een huis en hof met toebehoren, gelegen op de Engelbampt, verkocht heeft voor f. 422 Br. 1587, 20 juni.
Le numéro 310 contient 2 pages numérisées .
Int jaer ons heeren alsmen screeff duysent vijfhondert negentich acht den negentiens ten Augusti. De schout en de schepenen van Gingelom oorkonden dat Marie Bormans, dochter van Laureys Bormans, afstand doet van al haar rechten op een boomgaard, waarop eertijds een huis stond, dat behoorde aan Wilhem Schellens, het geheel gelegen in de Crieckelstraet, ten voordele van haar neef Peter Santermans, die dezelfde boomgaard in erfpacht uitgeeft aan Henrick Lambrechts der Jonghe, voor f. 8, 5 st. in twee termijnen. Schout : Jan Tutelers. Schepenen : Henrick Lambrechts; Ardt Nijs; Nicolaas van Dormael; Lambrecht Princen; Jan Proeveners; meester Dionijs Tilmans. 1598, 19 augustus.
Le numéro 311 contient 2 pages numérisées .
Opden iersten mert anno 1599. Dezelfden bevestigen dat Peter de Casa Bona als man en momber van Marie Bormans, dochter van Laureys Bormans, op 14 december 1598 van Henrick Lambrechts de Jonghe f. 110 Br. ontvangen heeft ter aflossing van f. 8 die dezelfde met haar neef Peter Santermans geldende had op een boomgaard. Daarna dragen de echtelingen aan Peter Santermans f. 4 op, die hen jaarlijks toekomen uit 12 roeden land, gelegen in de Cleyn Molestraet, toebehorende aan de weduwe van Paul Peters; en uit 1/2 bunder, gelegen boven die Heye, nu gepacht door TiIman Robijns. 1599, 1 maart.
Le numéro 312 contient 2 pages numérisées .
De schout en de schepenen van Kozen oorkonden dat Merten Cortuwels met zijn vrouw Cathrijn aan Catherine Courtijoije abdus van Nonnemielen een kwijtrente van 12 Rg. Br. verkocht heeft op huis en hof en op al zijn bezittingen te Kozen. Schout: Jan Dillen. Schepenen: Lambrecht Quatperts; Laureys Ziels; Aert Motmans; Joes Tgroets; Willem Walt. [voor 1579 ].
Le numéro 313 contient 2 pages numérisées .
Ghesciet inden jaere der saligher gheboirten ons lieffs heeren Jhesu Christi alsmen screeff duysent sesshondert ende eene den thienden dach der maent Octobris. De prinsbisschoppelijke schout en de schepenen van Sint- Truiden oorkonden dat Jan vande Putt een rente van f. 6.15st. Br. jaarlijks opdraagt aan Reynder Thijes, die optreedt in naam van Agnes Sohey, religieuze te Mielen. Schout: Jan Herotten. Schepenen: Willem Tayen; Willem Pickaerts; Jan Tsgroots; Robeert van Jueck. 1601. 10 oktober.
Le numéro 314 contient 3 pages numérisées .
Aldus gheschiet opden drijentwintichsten dach der maent februarij anno sesthienhondert ende seven. Dezelfden, optredend als laten van het Sint-Truidense cijns hof Vuergort hoff, oorkonden dat Pouls Hiegaerts, gevolmachtigde van het klooster van Nonnemielen, een rente afgelost heeft van f. 5. 14 st. Br. op huis en hof, toebehorend aan het klooster, gelegen te Sint-Truiden op de Wierdijeck, die jaarlijks moesten betaald worden aan Claes van Ertrijck, waarbij hij voor schrijfgeld f. 3. 8 st. en voor gichtgeld 28 st. heeft betaald. Schout: Raphaël van Dormael. Schepenen: meester lambrecht van Stapel; Christiaen vanden Eelbampt; Herman van Mettecoven; Jan van Meldert. 1607, 23 februari.
Le numéro 315 contient 2 pages numérisées .
327 trouvés, 221 jusqu'à 240 montré, page 12 de 17