Inventaris van het archief der Heren en van het stadsarchief van Diest.
BE-A0518_111654_110397_DUT
Identification de l'inventaire:
BE-A0518 /
56/1-2
Les archives de l'État en Belgique
1961
This finding aid is written in
Dutch.
Description du fonds d'archives
Identification de l'inventaire:
BE-A0518 / 56/1-2
Nom du bloc d'archives:
- Heerlijkheid en stad Diest
Période:
1300-1795
Seigneuries (PR) (D1)
Dernier numéro d'article
3278.00
Mètres linéaires d'archives inventoriées
32.50 m
Dépôt d'archives
Rijksarchief te Leuven
Description des séries et des éléments
- 2392 Hendrik Vander Houtmarct, Jan Vanden Veke, Jan Henerjannes, Arnold Van Rechoven, Hendrik Van Corpt, Jan Cyce en Jan Van Nedermolen van Poterum, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Alaard Vanden Driessche, schout van Diest, dat Damianus Vander Steenbeke en Margareta Scellekens, echtgenoten, bekenden een erfelijke rente van 12 oude groten tournois schuldig te zijn, gehecht aan hun deel van een huis gelegen in de Paardenstraat bij de Lierenberg, aan Godevaart den Wucten. 2 oktober 1335.
- 2393 Schout en schepenen van Diest verklaren dat Rutger de Cledersnider, poorter van Diest, voor hen verklaarde dat de 11 vaten azijn door Wolfaart Vander Nere verbeurd en die zijn eigendom waren, hem 27 penningen en zes schillingen groten Vlaams gekost hebben. (1 gouden schild voor 22 groten gerekend). 5 mei 1346.
- 2394 Schout en schepenen van Diest verklaren dat Wouter Rouckart, poorter van Diest, voor hen verklaarde dat Wolfaart Vander Vere op kosten van de hertog van Brabant een bale mede en een veken wijn genomen had. Hun waarde was 20 schellingen groten Vlaams geld. (het schild aan 22 groten gerekend). 7 mei 1346.
- 2395 Jan Van Rode, Arnold Verrenmetten, Jan Bellens, Willem Van Beylaer, Willem Boelaart, Hendrik Wercman en Hendrik Sophyen, buitenschepen van het Land van Diest, bevestigen voor zich en Gijsbrecht Op Ghenheyden, buitenmeier, dat Jan Van Weert, na de dood van zijn vader Willem, gegoed werd in drie sillen bos gelegen aan de heerstraat "ten Berghe", erfelijk te houden van de heer van Diest. 14 maart 1370 (n.st.).
- 2396 Jan Paews, Bartholomeus Vander Houtmarct, Arnold Van Beringhen, Arnold Van Rechoven, Jan Wynrix, Jan Clenen, Hendrik Puppe, schepenen van Diest, verklaren voor zichzelf en voor Jan Van Midsbeke, rechter van de grond, dat Jan Hane bekent een erfpacht schuldig te zijn van 1 ame rode stokwijn, maat van Diest, van Jan Scavarts. Deze erfpacht is gehecht aan zijn wijngaard, gelegen beneden aan de Kluisberg. Hij verklaart bovendien dat er niet meer voorcijns aan gehecht is dan 12 oude groten tournois per jaar aan erfcijns en herencijns. 18 oktober 1391.
- 2397 Jan Van Honsem, Boudewijn Weyns, Jakob Van Honsem, Jan Wynrix, Hendrik Puppe, Wouter Menscart en Wouter Van Beringhe, schepenen van Diest, verklaren voor zich zelf en Godevaart Rochelinx, rechter van de grond, dat Jan Scavarts, afstand deed aan Jan Van Brede, de lakenmaker, van 1 ame rode stokwijn, maat van Diest, erfpacht. 21 oktober 1395.
- 2400 Willem Van Merhout, Willem Van Lille, Hendrik Van Oerle, Lambrecht Hellespiegels, Hendrik Puppe, Lambrecht Van Alke en Hendrik De Vilter, schepenen van Diest, en Willem Vander Brugghen, schout van Diest, verklaren dat Margareta Van Lewe, met instemming van haar man Hendrik Van Webbekom, afstond aan Jan Van Loxberghe 3 oude groten tournois van de 12 die zijn volgend schepenbrief van 16 augustus 1373 bezit op het halfhuis van Godevaart Rocketijn gelegen aan het Poterum te Diest. 5 september 1401.
- 2401 Vóór Engelbrecht Van Noederwijc, Bartholomeus Vander Houtmarct, Reinier Weyns, Jan Van Scaffene, Vrank Keesmans, Hendrik Duyst, en Willem Van Endout, schepenen van Diest, verkregen Hendrik Van Someren en Geertruide Van Someren, zijn nicht, het eigendomsrecht op een wijngaard van Lambrecht Van Someren, broeder van Geertruide. In het Nederlands. 28 augustus 1404.
- 2402 Willem Van Merhout, Jan Wynrix, Willem Van Alke, Arnold Ennekens, Geert Beye, Jan Machiels en Arnold Van Beringen de jonge, schepenen van Diest, verklaren dat Jan Van Aerscot erkent dat op zijn huis, gelegen aan de Houtmarkt te Diest, een erfcijns rust van 12 oude groten tournois per jaar ten voordele van Jan Van Loxberge en zijn nakomelingen. Hij verklaart bovendien dat er op zijn huis slechts een voorcijns van 26 oude groten en 2 oude Engelsen per jaar aan erfcijns en herencijns rust. 3 april 1407.
- 2403 Bartholomeus Vander Houtmarct, Frank Keesmans, Hendrik Vilter, Dirk Vanden Roedeken, Godevaart Van Goetsnoven, Hendrik Van Doirne, Gillis Vander Heiden, schepenen van Diest, en Willem Vander Bruggen, schout van Diest, verklaren dat Hendrik Van Oerle (?) erkent dat op zijn huis, gelegen aan de Steenbrug te Diest, een erfcijns rust van 12 oude groten tournois per jaar ten voordele van Jan Van Loxberge en zijn nakomelingen. Hij verklaart bovendien dat er op zijn huis slechts een voorcijns van 3 schellingen oude groten tournois per jaar aan erf- en herencijns rust. 11 mei 1407.
- 2404 Geraard Van Ongelucken, Nikolaas Van Rode, Elias Vanden Venne, Jan Van Schoete, Jan Vander Lazarien, Hendrik der Kindere en Arnold Van Norderwijc, buitenschepenen van het Land van Diest, verklaren voor zich en Jan Van Webbekom, meier, dat zij op verzoek van Hendrik Van Rechoven hoofdvonnis geveld hebben in de zaak die hij had tegen Arnold Van Beylaer nopens de loop van een waterloop die te midden van H. Van Rechovens goederen liep. 5 juni 1408.
- 2405 Willem Van Merhout, Arnold Hellespieghels, Jan Wynrix, Arnold Wynant, Hendrik Moens, Geraard Beye en Arnold Perkemijntere, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Willem Vander Bruggen, schout van Diest, dat Elisabeth Kersbouts beloofde te betalen aan Maria Van Testelt, vrouw van Jan Van Diepenbeek, 1 Franse Kroon op 9 oktober eerstkomend, 3 Franse kronen op Pasen daaropvolgend, 3 Franse kronen op 9 oktober daaropvolgend en tenslotte nog 4 Franse kronen op de daaropvolgende Pasen. 29 september 1409.
- 2406 Schepenen, gezworenen, raad en gemeente van Diest verklaren dat Joannes, gezegd de Maeth, schuldig is aan Elisabeth, dochter van Joannes de Coudenberghe en wijlen Elisabeth, gezegd Hertwijts, te betalen elk jaar 8 gouden nobels, Engels geld, de helft op 1 februari en de helft op 1 augustus. Vidimus door Philippus Espinoke, proost der O.L.V.-kerk buiten de oude muren van Brussel. 20 maart 1412 (n.st.). 1 augustus 1410.
- 2407 Jan Van Honsem, Jan Kremer, Hendrik Moens, Willem Van Eyndout, Jan Weyns, Hendrik Beetsen en Jan Vanden Grave, schepenen van Diest, en Willem Vander Bruggen, schout van Diest, verklaren dat Boudewijn Van Eyndout en Maria Brunen, de begijn, de 13 oude groten tournois per jaar die zij hadden als cijns op het huis en dependentiën van Gillis Vander Ramen, gestaan aan de gracht in het Hof Ten Ramen, afstaan aan Hendrik Van Rechoven. 12 januari 1418 (n.st.).
- 2408 Jan Wynrix, Hendrik Van Pedele, Jan Vanden Huys, Joannes Weyns, Lodewijk Van Lumele, Hendrik Van Alke en Lambrecht Vander Linden, schepenen, en Gillis Vander Heyden, schout, verklaren dat Agnes Van Raetshoven op haar kindsgedeelte van de erfenis van haar vader twee schellingen oude groten tournois aan erfcijns beloofde aan Hendrik Van Rechoven. 28 september 1423.
- 2409 Arnold Van Noerderwijc, Willem Vanden Nuwenhuse, Jan Wouters, Willem Van Rode, Bartholomeus Brunen, Hendrik Wercman en Bartholomeus Van Gulik, buitenschepenen, bevestigen voor zichzelf en Thomas Vander Brugghen, buitenmeier van het Land van Diest, dat Katharina Van Loxberghe 3 sillen bos in bezit kreeg van Hendrik Wuten, Hendriks zoon, en Machteld Van Weert, zijn echtgenote. 12 oktober 1434.
- 2410 Vóór Godevaart Van Merhout, Christiaan Tsoirs, Gysbrecht Greven, Hendrik Van Beringen, Thomas Vander Bruggen, Sulpitius Van Noirderwijc, Denijs Zilleken, schepenen van Diest, en Jan Van Langele, schout van Diest, verkreeg Hendrik Van Balen, natuurlijke zoon van wijlen Arnold Van Balen, van Gillis De Vogel, als pitancier van de abdij van Averbode, een huis met grond, gelegen over de Schipbrug in het Vetterbroek. In het Nederlands. 17 juli 1448.
- 2411 Arnold Van Beringen, Hendrik Van Verle, Hendrik Wijnant, Hendrik Cleynaert, Huibrecht Van Echoven, Nikolaas Vanden Huys en Arnold Vander Eect, schepenen van Diest, en Jan Van Steenhoven, schout van Diest, verklaren dat Wouter de Wrede, die men noemt Stocx, twee schellingen oude groten Tournois erfcijns schuldig is aan Matthijs Boyens en zijn nakomelingen. Deze cijns is gehecht aan zijn twee huisjes met aanhankelijkheden, gestaan aan de Beverestraat te Diest. 9 juli 1451.
- 2412 Godevaart Van Merhout, Hendrik Van Verle, Zeger Vander Ghalen, Hendrik Cleynairt, Lambrecht Vander Heyden, Pauwel Van Bakele en Jan Van Gele, de oude, verklaren voor zich en Geraard Van Blanchair, schout van Diest, dat Hendrik Vanden Rodeken de 19 1/2 oude groten tournois erfcijns per jaar die hij had op wijlen Jan Van Pedele's huis, gelegen aan de Zuivelmarkt, nu toebehorend aan Michiel Den Jongen, afstond aan Geraard Zijpers. 25 april 1453.
- 2413 Godevaart Van Merhout, Hendrik Van Verle, Reinier Vanden Kerchove, Hendrik Creyten, Huibrecht Van Rechoven, Hendrik Vanden Rodeken en Alaart Van Dyest, die men noemt Zuetelieff, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Nikolaas Canter, schout van Diest, dat Joannes Steenairt, de bereider, bekent schuldig te zijn twee schellingen oude groten tournois, erfcijns, aan Joannes Vander Berct, als vertegenwoordiger van het klooster van Zevenborre in Zoniën. Deze cijns is gehecht aan zijn huis, gestaan op de "hornoick" van de Molenstraat van de Ezelsdijk bij de Lange brug te Diest. 20 november 1454.
- 2414 Vrank Keesmans, Hendrik Cleynaert, Arnold Vander Ponthen, Arnold Boechout, Matthijs Karijs, Thomas Tuelen en Lambrecht Vanden Dijcke, schepenen van Diest, spreken vonnis uit inzake Hendrik Veekene en Hendrik Tiele, priester, waarbij zij hun beider erven afpalen en de waterafloop regelen. 28 april 1456.
- 2415 Augustijn Vilters, Hendrik Vander Donck, Hendrik Van Herentals, Hendrik Gressens, Hendrik Walboden, Arnold Van Verle en Jan Van Goetsnoven, schepenen van Diest, verklaren voor zich en voor Geraard Van Doerne, schout van Diest, dat Philips Van Scaffene 14 oude groten tournois, erfcijns rustende op het huis met de grond van wijlen Jan Wouters, Hermans, gelegen in de gracht op de Varkensmarkt, te Diest, afgestaan heeft aan de tintmeesters van het vleeshouwersambacht van Diest, in naam van dit ambacht. 2 april 1483.
- 2417 Burgemeesters, schepenen en raad van de stad Diest, verklaren dat Adriaan Van Heilwigen, rentmeester van Brabant in het Kwartier van Leuven, aan Jan Visschers en Jan Van Molle, bedezetters van het dorp van Waanrode, de som van 9 pond, 10 schellingen, 6 penningen heeft kwijt gescholden, zegge de helft van hun deel in de bede wegens de verwoesting door de Fransen en Geldersen van de steden Tienen en Halen. 14 augustus 1510.
- 2418 Burgemeester, schepenen en raad van de stad Diest, verklaren dat Adriaan Van Heilwigen, rentmeester van Brabant in het Kwartier van Leuven, aan Pieter Pons en Arnold Thijskens, bedezetters van het dorp van Kaggevinne, de som van 27 ponden, 13 schellingen, 9 penningen heeft kwijtgescholden, zegge de helft van hun deel in de bede, dit wegens de verwoesting door de Fransen en Geldersen van de steden Tienen en Halen. 28 augustus 1510.
- 2419 Burgemeesters, schepenen en raad van Diest verklaren dat Adriaan Van Heilwigen, rentmeester van Brabant in het Kwartier van Leuven, aan Thomas Van Halen en Hendrik Dillemans, bedezetters van Miskom, de som van 10 pond 5 schellingen 2 penningen, gerekend aan 40 groten Vlaams het pond, heeft kwijtgescholden, zegge de helft van hun deel in de bede, dit wegens de verwoesting door de Fransen en Geldersen van de steden Tienen en Halen. 5 februari 1511(n.st.).
- 2420 Burgemeesters, schepenen en raad van Diest verklaren dat Adriaan Van Heilwigen, rentmeester van Brabant in het Kwartier van Leuven, aan Reinerus Clerx en Antoon Van Kitz, bedezetters van Miskom, de som van 10 pond 7 schellingen 1 1/2 penning, gerekend aan 40 groten Vlaams het pond, heeft kwijtgescholden, zegge de helft van hun deel in de bede, dit wegens de verwoesting door de Fransen en Geldersen van de steden Tienen en Halen. 5 februari 1511 (n.st.).
- 2421 Burgemeesters, schepenen en raad van Diest verklaren dat Adriaan Van Heilwigen, rentmeester van Brabant in het Kwartier van Leuven, aan Pieter Pons en Arnold Boschmans, bedezetters van Kaggevinne, de som van 37 pond 13 schellingen 10 penningen, gerekend aan 40 groten Vlaams het pond, heeft kwijtgescholden, zegge de helft van hun deel in de bede, dit wegens de verwoesting door de Fransen en Geldersen van de steden Tienen en Halen. 5 februari 1511 (n.st.).
- 2422 Burgemeesters, schepenen en raad van Diest verklaren dat Adriaan Van Heilwigen, rentmeester van Brabant in het Kwartier van Leuven, aan Jan Beetze en Pauwel Waelwijns, bedezetters van het dorp van Geetbets, 7 pond 9 schellingen 9 penningen en aan Wouter Van Nerem en Jakob Van den Borne, bedezetters van Kortenaken, 7 pond 6 schellingen 6 penningen, zegge respectievelijk de helft en één derde van het deel dezer dorpen in de bede kwijtgescholden heeft, dit wegens de verwoesting door de Fransen en Geldersen van de steden Tienen en Halen. 5 februari 1511 (n.st.).
- 2423 Burgemeesters, schepenen en raad van Diest verklaren dat Adriaan Van Heilwigen, rentmeester van Brabant in het Kwartier van Leuven, aan Jan Van Rammaer en Servaas Craen, bedezetters van Webbekom en Assent, de som van 9 pond 5 schellingen 7 penningen, gerekend aan 40 groten Vlaams het pond, heeft kwijtgescholden, zegge de helft van het deel in de bede van dit dorp, wegens de verwoesting door de Fransen en de Geldersen van de steden Tienen en Halen. 5 februari 1511 (n.st.).
- 2424 Burgemeesters, schepenen en raad van Diest verklaren dat Adriaan Van Heilwigen, rentmeester van Brabant in het Kwartier van Leuven, aan Lauweijs Van Nerum en Antoon Swallarts, bedezetters van Waanrode, de som van 9 pond 10 schellingen 6 penningen, gerekend aan 40 groten Vlaams het pond, heeft kwijtgescholden, zegge de helft van het deel in de bede van dit dorp, dit wegens de verwoesting door de Fransen en de Geldersen van de steden Tienen en Halen. 5 maart 1511 (n.st.).
- 2425 Voor Hendrik Vanden Assche, Gosewijn Van Uuytem, Pauwel Van Hamele, Nikolaas Grieten, Hendrik Van Zurpele en Pieter Jans, schepenen van Diest, staat Pieter Van Thienen alle rechten die hij zou hebben op de goederen van wijlen Jan Van Thienen en Katharina Bruyns, zijn ouders, af aan zijn schoonbroeder Joris Vrancken. 3 maart 1516 (n.st.).
- 2426 Voor Hendrik Vanden Assche, Gosewijn Van Uuytem, Pauwel Van Hamele, Nikolaas Grieten, Hendrik Van Zurpele, Pieter Jans en Lambrecht Van Boechele, schepenen van Diest, staan Hendrik en Willem Van Thienen, zonen van Jan en Katharina Bruyns, Jeronimus en Elisabeth Van Thienen, kinderen van Jan de jonge en Margareta Van Pere, alle rechten af die ze hadden volgens testament, op de goederen binnen en buiten de stad en vrijheid van Diest gelegen en die toebehoorden aan Jan Van Thienen de oude en K. Bruyns, aan Joris Vrancken, man en voogd van Maria Van Thienen en Pieter Van Thienen, ook kinderen van J. Van Thienen de oude en K. Bruyns. 20 februari 1517 (n.st.).
- 2427 Gosewijn Van Uuytem, Huibrecht Vanderstraten, Joris Boeckhouts, Geldolf Vander Raselmolen, Jakob Clercx, Philips Coenraets en Dirk Jans, schepenen van Diest, verklaren voor zichzelf en Hendrik Van Beringen, schout van Diest, dat Hendrik Vander Moelen, schoenmaker, van Willem Van Merhout een huis, gelegen aan de Beverestraat te Diest, kocht. W. Van Merhout zal echter toegang tot de waterput hebben, etc. 13 januari 1528(n.st.).
- 2429 Burgemeester, schepenen, raad, poorters en gewone inwoners van Diest bekennen dat zijn wegens een lening verkregen van Matthijs de Dordraco, ten behoeve der Fundatie door Godevaart Van Boeslinter, gefundeerd in de Pedagogie van Standonck te Leuven, een erfelijke rente van 3 rijnsgulden per jaar schuldig zijn. 31 juli 1531.
- 2430 Huibrecht Vander Straeten, Willem Van Hoerne, Jakob Clercx alias Van Olmen, Arnold Van Steyvoerdt, Frans Minten, Pieter Vrancken en Maarten Custers, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Hendrik Van Beringhen, schout van Diest, dat Aleidis Keesmans, echtgenote van Willem Bormans, de 18 stuivers erfcijns die ze bezat op het huis van Gijsbrecht Wouters, gelegen aan de Steenweg te Diest, afstond aan Jakob Van Hamele. 9 augustus 1537.
- 2431 Vóór Huibrecht Vander Straeten, Joris Boeckhoudts, Hendrik Godevaerts, Maarten Custers, Nikolaas Wijnants, Pieter Smeyers en Hendrik Schoerbroot, schepenen van Diest, verkrijgt Maria Minkens, echtgenote van Christiaan Schandernel, het eigendomsrecht op drie huisjes, gelegen aan de Kruisstraat, kant van Onze Lieve Vrouwkerk, van Frans Schandernel. 8 december 1540
- 2432 Huibrecht Vander Straeten, Joris Boeckhoudts, Hendrik Godevaerts, Nikolaas Wijnants, Bartholomeus Van der Biessemen, Matthijs Beca, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Adriaan Van Moerbeke, schout van Diest, en Bartholomeus Cleynaerts en Jakob Van Hamele, rentmeesters van Diest, dat Nikolaas Van Essche, priester, pastoor van het Begijnhof van Diest, in naam en in voordele van het Heilig-Geestdal, convent binnen het Begijnhof te Diest, gekocht heeft van Jakob Lathany de erfelijke rente van 20 rijnsgulden die hij bezat op de stad Diest. 4 februari 1542 (n.st.).
- 2433 Gijsbrecht Vander Straten, Joris Boeckhoudts, Hendrik Godevaerts, Maarten Custers, Nikolaas Wijnants, Bartholomeus Vander Biessemen en Matthijs Beca, schepenen der stad Diest, verklaren voor zichzelf en Adriaan Van Moerbeke, schout van Diest, en Bartholomeus Cleynaerts en Jakob Van Hamele, rentmeesters der stad Diest, dat Guibertus de Arendonck, priester en proost der collegiale kerk van Sint-Sulpitius te Diest, en Bartholomeus Lodewijcks, rentmeester van de Prins van Oranje, als voogden van het Kimpengasthuis te Diest, ten behoeve van dit Gasthuis de erfelijke rente van 3 rijnsgulden, die de Fundatie door Godevaart Van Boeslinter gefundeerd in de Pedagogie van Standonck te Leuven op de stad Diest bezat, gekocht heeft. 4 februari 1542 (n.st.).
- 2434 Huibrecht Vander Straten, Joris Boeckhoudts, Hendrik Godevaerts, Nikolaas Wijnants, Matthijs Beca, Huibrecht Commers en Frans Van Eck, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Adriaan Van Moerbeke, schout van Diest, dat Hendrik Vanden Valgaeyer het huis De Draak, met het daarnaast staande huisje verkregen heeft van Bartholomeus Cleynaerts alias Beca, als voogd van het Palmboomgasthuis, van Lauweijs Vanden Assche, als gevolmachtigde van Jan du Bray, van Mechelen, en van Lauwerijs en Maria Vanden Assche. 22 november 1542.
- 2435 Huibrecht Vander Straten, Joris Boeckhoudts, Hendrik Godevaerts, Nikolaas Wijnants, Matthijs Beca, Huibrecht Commers en Frans Van Eck, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Adriaan Van Moerbeke, schout van Diest, dat Arnold van Steyvoert afstond aan Lauwerijs Vanden Assche, als gemachtigde van Jan du Bray, wonende te Mechelen, en ten behoeve van Bartholomeus Cleynaerts alias Beca, als voogd van het Palmboomgasthuis, en Govaart Wellens, radmaker, en Lauwerijs en Maria Van den Assche, de rechten die hij heeft op het huis De Draak en het huisje ernaast. 22 november 1542.
- 2436 Huibrecht Vander Straten, Joris Boeckhoudts, Andries Liebrechts, Mattheus Wellens alias Tshaven, Zeger de Ruysche, Joachim Van Ghele en Pieter Vanden Kerckhove, schepenen van Diest, verklaren voor zichzelf en Adriaan Van Moerbeke, schout van Diest, dat Herman Claes alias Van Schuelen en Katharina Van Herstraten, echtgenoten, bekennen schuldig te zijn, als zaakwoude, aan Mattheus Wellens, Jan Duynen en Christiaan Soers, als tintmeesters van het vleeshouwersambacht en ten voordele van dit ambacht, een erfelijke rente van 3 Karolusgulden per jaar te betalen op 6 januari. 6 januari 1546 (n.st.).
- 2437 Voor Huibrecht Vander Straten, Arnold Van Steyvoerdt, Dionysius Hoze, Nikolaas Wijnants, Jan Keesmans, Maarten Tijpoots en Andries Herlemans, schepenen van Diest, ruilden Pieter Coennincx en Roeland Slegers, als vruchtgebruiker, en Cornelis Slegers, als toekomstig erfgenaam, hun beider erven. 2 augustus 1549.
- 2438 Vóór Huibrecht Vander Straten, Arnold Van Steyvoert, Dionysius Hoze, Nikolas Wijnants, Jan Keesmans, Maarten Tijpoots en Andries Herlemans, schepenen van Diest, ontslaan Roeland Slegers en Cornelis, zijn zoon, Pieter Coenincx en zijn nakomelingen voorgoed van 3 karolusgulden, erfcijns, gehecht aan een schuur, die Godevaart Tijpoots daarop jaarlijks heeft. 2 augustus 1549.
- 2439 Vóór Hendrik Vanden Hove, Jakob Van Hamele, Godevaart Tijpoots de oude, Hendrik Coghen, Wouter Boomen, Godevaart Van Baussele, Frederik Sweerts, schepenen van Diest, kocht Joris Van Beveren van Maria Pienens, weduwe van Jan Coghen, zoon van Thomas, als vruchtgebruiker, Thomas Coghen, Willem Ylias de oude, als gemachtigde van Geraard Coghen, Clemens Clements, man van Heilwig Coghen, Pieter Joerdens, man van Katharina Coghen, als erfgenamen, een huis gelegen aan de Visserstraat te Diest. Z.d.
- 2440 Burgemeesters, schepenen en raad van Diest, verklaren dat Matthijs Clercx, burgemeester van Diest, als man en voogd van Katharina Vander Gheten, het akkoord goedkeurt gesloten in zijn naam door Hendrik Vander Gheten, zijn schoonbroeder, en Lenaart Van Hakendovele en consoorten, met jonker Jan Van Swaertsenborch, wegens de erfenis van Maria Vander Gheten, en dit voor de meier en schepenen van Zoutleeuw. Hij geeft bovendien volmacht aan Hendrik Vander Gheten, Lenaart Van Hakendovele, Marcelis Clercx, Matthijs Stiers, Jan Van Ertrijcke, Dirk Van Halle en Jan Swinnen om hem te vertegenwoordigen. 27 januari 1554 (n.st.).
- 2441 Pieter Vanden Kerchove, Pieter Van Moerbeke, Pauwel Cools, Adriaan Wiggers, Jan Van Hamele, Jan Berchmans en Adriaan Claes, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Jan Van Boecle, schout van Diest, dat Dominicus Van den Perre, secretaris van Diest, bekende schuldig te zijn, als "zaakwoude", 12 karolusguldens per jaar als erfelijke rente te betalen aan Nikolaas Zweerts, burgemeester van Diest, en dat in naam van Maria en Antonia Timmermans, kinderen van wijlen Jan. 18 mei 1562.
- 2442 Vóór Arnold Van Steyvoerdt, Pieter Vanden Broecke, Antoon Van Godsnoven, Hendrik Vander Looveren, Dominicus Van den Perre, Jakob Cloops en Bartholomeus Vluegels, schepenen van Diest, verkochten Godevaart Thoelen alias Brants en Christina Conincx, echtgenoten, 5 karolusgulden per jaar erfrente, die ze hebben uit een geheel van 36 karolusgulden op het corpus der stad Antwerpen, aan Godevaart Tijpoots, zoon van Godevaart 24 september 1563.
- 2443 Vóór Daniël Van Zurpele, Pieter Vanden Broecke, Pieter Van Moerbeke, Pauwel Van Olmen, Philips Lodewijcks, Joachim Vanden Hove en Arnold Cranen, schepenen van Diest, kocht Sebastiaan Clements van Arnold Vrancken, bakker, een wijngaard groot circa één vierendeel, gelegen op de Allerheiligenberg aan de Tornierstraat. 28 februari 1567 (n.st.).
- 2444 Pieter Vanden Kerchove, Pauwel Van Olmen, Frederik Zweerts, Jan Van Bausele, Jan Ruelens, Frans Winckelmans en Hendrik Drijdoms, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Joachim van Ghele, schout van Diest, dat Jan Van Druynen, zoon van Joris, het bezit verkreeg van Frans Van Moelstede van een stuk grond, gelegen in het Schaluinveld. Herencijns 2 stuivers. 15 juli 1570.
- 2445 Vóór Arnold Van Steyvoert, Pieter Van Moerbeecke, Hendrik Vanden Loeveren, Joachim Vanden Hove, Frans Wellens, Adriaan Ghijsbrechts en Jan Van Baussele, schepenen van Diest, kocht Gijsbrecht Van Hoirn van Nikolaas Messuens 2 sillen land, gelegen buiten de Beverepoort te Diest. 14 augustus 1571.
- 2446 Vóór Pieter Vanden Kerckhove, Pauwel Van Olmen, Frederik Tzwerts, Jan Van Baussele, Jan Ruelens, Jan Winckelmans en Hendrik Drijdoncks, schepenen van en Maria Van Eynde, echtgenoten, en van Godevaart Schoens en Elisabeth Van Eynde, echtgenoten, een huis met toebehoorten gelegen aan het Sint-Jansveld, achter de kerk. 5 januari 1575 (n.st.).
- 2447 Pieter Vanden Kerckhoven, Pauwel Van Olmen, Frederik Zwerts, Jan Van Baussele, Jan Ruelens, Hendrik Drijdoncks en Frans Winckelmans, schepenen van Diest, bevestigen dat Margareta Onder Deycke, dochter van Frans en Margareta Van den Rijst bij gift onder levenden afstond aan Jan Van der Rijst een huis met grond gelegen aan de Overstraat. 16 april 1575.
- 2448 Vóór Pieter Van Moerbeke, Pauwel Van Olmen, Hendrik Vander Looveren, Jan Van Baussele, Hendrik Drijdoens, Nikolaas Fatrissaert en Pauwel Cools, schepenen van Diest, erkennen Michiel Reynckens en Margareta Van Yperen, echtgenoten, als principaal, en Jan Vanden Hoven als borg, een erfrente van 17 Karolusguldens, 10 stuivers per jaar schuldig te zijn aan Hendrik Vanden Boom, als vruchtgebruiker, en Jan Klaas en Hendrik Vanden Boom, deze kinderen, als erfgenamen. 3 juli 1576.
- 2449 Pieter Vanden Kerckhove, Frank Van Hamele, Pieter Van Moerbeke, Antonius [..], Hendrik Drijdonckx en Frans Tijpoots, schepenen van Diest, verklaren voor zich en voor de schout van Diest dat Wouter Berchmans in het bezit van een huis kwam, gelegen aan de Varkensmarkt van Diest. Hij kocht het van Pauwel Vrancken, als voogd van Hans en Zeger Van Halen, kinderen van wijlen Dionijs en Margareta De Ruysche. 12 november 1577.
- 2451 Vóór Nikolaas Zweerts, Hendrik Van Groenendonck, Pieter Van Surpele, Jan Van der Rijst, Arnold Wiggers, Geert Wellens en Dirk Torckens, schepenen van Diest, kocht Pieter Speehouwers van Willem Van Huele, gevolmachtigde van Adriaan Vischkens, uit naam van zijn vrouw Maria Guedens, en Hendrik Goris en Anna Guedens, zijn echtgenote, een ledig erf, gelegen aan het Sint-Jansveld achter de kerk. 20 januari 1587.
- 2452 Vóór Pieter Vanden Kerckhove, Pieter Van Moerbeke, Paulus Van Olmen, Pieter Wijnants, Adriaan Wiggers, Jan Van Hamele en Jan Coels, schepenen van Diest, kocht Jan Berchmans van Maria Van Rivieren, als vruchtgebruikster, van Jan Van den Boom, Godevaart Kiespenning (?), als man en voogd van Barbara Van den Boom, J. Van den Boom en G. Kiespenning, in naam ook van Sebastiaan en Maria Van den Boom, minderjarig, als bezitters en erfgenamen, een halve bunder land, gelegen tussen de Schaffensepoort en de Schaluinpoort te Diest, bij de Verloren Kost. 10 november 1588.
- 2453 Vóór Hendrik Van Gruendonck, Jan Corten, Jan Cools, Jan Vandenrijst, Reinier Swerts en Jan Quiens, schepenen van Diest, kocht Godschalk Vanden Nieuwenhuysen proost van de Sint-Sulpitiuskerk te Diest, in naam van Katharina Janssen, weduwe van Bartholomeus Vanden Nieuwenhuyse, van Pieter Spechoudere een erf, gelegen aan het Sint-Jansveld te Diest, achter de kerk van Sint-Jan. 10 april 1601.
- 2455 Vóór Hendrik van Gruendonck, Adriaan Wiggers, Reinier Swerts, Jan Vanden Gaer, Pieter Flessers, Hendrik Witten en Koenraad Van Roo, schepenen van Diest, koopt Jan Duynen, vleeshouwer, van Arnold Vrancken en Hendrik Vrancken, vertegenwoordigd door zijn broeder Arnold, daar H. in het buitenland is, een bos, geheten het Klein Bosken en gelegen aan de Mariënberg. 12 mei 1603.
- 2456 Vóór Hendrik Van Gruendonck, Adriaan Wiggers, Reinier Swerts, Jan Vanden Gaer, Pieter Flessers, Hendrik Witten en Koenraad Van Roo, schepenen van Diest, stelt Arnold Vrancken zich borg voor Jan Duynen inzake de mogelijke cijnzen verbonden aan het bosken, genoemd het Klein Bosken en gelegen aan de Mariënberg, dat gekocht werd door J. Duynen van A. Vrancken. 12 mei 1603.
- 2457 Adriaan Wiggers, Jan Berchmans, Jan Van der Gaer, Dirk Torrekens, Koenraad [Van Roo], Thomas Cogen en Jan Van Zurpel, schepenen der stad van Diest, verklaren voor zich en voor Pauwel Cools, schout van Diest, dat Jan Guens en Anna Van Nerum, echtgenoten, in het bezit kwamen van een huis gelegen aan de Beverestraat, dat ze kochten van Gummarus Beelden en Jan Caesmans, als voogden van Maria, Hans en Gummarus Larentops. 31 januari 1608.
- 2458 Adriaan Wiggers, Dirk Torekens, Eustatius Vander Vekene, Hendrik Van Zurpel, Thomas Cogen, Jan Berchmans, de jonge en Hendrik Van Boechout, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Pauwel Cools, schout van Diest, verklaren voor zich en Pauwel Cools, schout van Diest, dat Antoon de Jonghe, verkocht heeft aan Cornelis Focx en Reinier Wellens, als voogden, en ten voordele van Christina Focx een erfelijke rente van 15 gulden 12 1/2 stuivers, ten laste van Hendrik Snijders alias Crijters. 20 juni 1609.
- 2459 Jan Corten, Antoon de Jonge, Hendrik Witten, Willem Molders, Thomas Cogen, Wouter Quiens de oude, Gijsbrecht Fijts, schepenen van Diest, verklaren voor zichzelf en Pauwel Cools, schout van Diest, dat Joachim Van den Hove en Gillis Perts, als voogden van Lukas De Wage, zoon van Frans, en G. Perts ook voor zichzelf verkochten aan Pieter Coomans een rente van 12 gulden te houden van wijlen Dominicus Vanden Perre, als "zaakwoude". 15 juli 1610.
- 2460 Jan Corten, Antoon De Jonghe, Hendrik Witten, Thomas Coghen, Willem Mulders, Wouter Quins de oude, Gijsbrecht Fijts, schepenen der stad van Diest, verklaren voor zichzelf en Pauwel Cools, schout van Diest, dat Pieter Coomans afstond aan Gummarus Beelden en zijn erfgenamen een erfelijke rente van 12 gulden per jaar, bepand op de goederen van wijlen Dominicus Van den Perre, als "zaakwoude". 17 juli 1610.
- 2461 Vóór Jan Cools, Jan Van den Gayer, Pieter Van Ghele, Thomas Cogen, Jan Berchmans de jonge, Godevaart Clercx en Gillis Segers, schepenen van Diest, erkennen Philips Den Bruesseler, als erfgenaam, en Maria Van Cosen, zijn moeder, als vruchtgebruikster, een erfrente gehecht aan hun huis, gelegen aan de Engelandstraat te Diest, van 3 gulden 10 stuivers, ten voordele van Andries Swinnen. 2 januari 1614.
- 2462 Vóór Jan Cools, Jan Van den Gayer, Pieter Van Gele, Thomas Cogen, Jan Berchmans de jonge, Godevaart Clercx en Gillis Segers, schepenen van Diest, stellen Philips Den Bruesseler, als erfgenaam, en Maria Van Cosen, zijn moeder, als vruchtgebruikster, als onderpand voor een erfelijke rente van 3 gulden 10 stuivers schuldig aan Andries Swinnen, een sille land gelegen te Assent. 2 januari 1614.
- 2463 Jan Coels, Eustatius Van der Beken, Antoon de Jonge, Cornelis Van Baussele, Hendrik Van Groenendonck, Maarten Danckaerts en Godevaart Vander Straeten, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Karel Van Baussel, schout van Diest, dat Hans Van Baeckel en Maria Marteels, echtgenoten, in bezit verkregen hebben van Pauwel Van Olmen, kanunnik der Collegiale kerk van Sint-Jan Baptist te Diest, als gemachtigde van Heilwig Drijdoncx, weduwe van Nikolaas Vanden Huyse, zijn moeder, het ledig erf (waar vroeger een huis opstond), gelegen aan de Lange brug. 16 mei 1619.
- 2464 Vóór Jan Van Surpel, Goris Duynen, Cornelis Van Goethuysen, Jan Hendricx, Maarten Danckaerts, Frans Wiggers, schepenen van Diest, verkrijgt Jan Duynen, priester en kapelaan van het Begijnhof te Diest, in eigendom van Joannes Hulstius, proost der Collegiale kerk van Sint-Sulpitius te Diest, gevolmachtigd daartoe door de prelaat van het Godshuis van Tongerlo, een hof gelegen aan het Sint-Jansveld, in ruil voor een erfrente van 12 gulden per jaar. 10 september 1620.
- 2466 Vóór Gijsbrecht Fijts, Godevaart Clercx, Hendrik Van Groenendonck, Willem Dekens, Hendrik Van Eck de oude en Lambrecht Mannaerts, schepenen van Diest, verkreeg Frans Vermeulen, in naam van Koenraad Van Roy, schepen te Diest, het eigendomsrecht van een bunder land, gelegen buiten de Schaluinpoort te Diest, tot hiertoe in het bezit van Jan Puts. 26 januari 1623.
- 2467 Koenraad Van Roy, Gijsbrecht Fijts, Godevaart Clercx, Hendrik Van den Groenendonck, Willem Dekens, Hendrik Van Eck de oude en Lambrecht Mannaerts, schepenen van Diest, verklaren voor zichzelf en Karel Van Baussel, schout van Diest, dat Roeland Beelden, Gijsbrecht Ferneels en Maria Beelden, echtgenoten, Maarten Vanden Berghe, als man van Katharina Beelden, en Wouter Quins, zoon van Wouter, als gevolmachtigde van Norbertus Beelden, beloofden van nu voortaan de erfelijke rente van 12 gulden per jaar, aangegaan door wijlen Dominicus Vanden Perre, als "zaakwoude" te zullen betalen, evenals de achterstel ervan, aan Jan Vrancx en Maarten Danckaerts en hun nakomelingen. 21 februari 1623.
- 2468 Borgbrief vanwege de burgemeesters en schepenen der stad Diest voor Bartholomeus Paulus en Anna Lucia De Muyser, beiden geboortig van Diest en heden wonend te Westerhoven, dat, zo zij tot armoede zouden vervallen, zij zullen ondersteund worden evenals hun kinderen door de Heilige Geest van de stad Diest. 18 augustus 1623.
- 2469 Vóór Koenraad Van Roy, Thomas Cogen, Jan Van Surpel, Willem Segers Willemse, Hendrik Van Gronendonck, Pieter Van der Gaer en Mattheus Van Goyenhuyse, schepenen van Diest, erkennen Willebrord Meeus en Margareta Van Thienen, echtgenoten, 6 gulden 5 stuivers erfrente per jaar, gehecht aan een halve bunder land, gelegen buiten de Beverepoort aan de "Gebeelde Eik", schuldig te zijn aan Willem Dekens, ten voordele van Heilwig Punders, weduwe van Jakob Deens. 12 maart 1624.
- 2470 Jan Vanden Gayer, Cornelis Van Goethuysen, Michiel a Bontia, Maarten Danckaerts, Jan Steens, Willem Witten en Gillis Heesmans, schepenen van Diest, getuigen dat Lenaart Baten verkocht aan Daniël Cools, meier van Kaggevinne, en Maria Leonaerts, zijn echtgenote, een huis, gelegen bij de Demer. 30 september 1627.
- 2471 Thomas Coghen, Eduard Clercx, Gillis Zegers, Godevaart Vander Straten, Godevaart Van Surpel, Philips Van Ophem, en Hendrik Van Bouckhoudt, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Charles Van Baussele, schout van Diest, dat Karel Berchmans, burgemeester van de stad Diest, als man van Anna Sweerts, weduwe van Jan Henrix, op zijn huis, genoemd "De Verkeerde Wereld" en gelegen aan de Beverestraat te Diest, een erfelijke rente van 5 gulden per jaar bekende, schuldig aan het beenhouwersambacht van Diest, dit om te voldoen aan het testament gemaakt door Anna Sweerts en wijlen Jan Henricx vóór notaris Pieter Buycx, te Diest op 18 februari 1626. 30 januari 1630.
- 2473 Vóór Godevaart Clercx, Hendrik Vande Goedenhuyse, Karel Berchmans, Wouter Quints, Philips Van Ophem, Jan Van den Broecke en Pauwel Van Horne, schepenen van Diest, bekennen Michiel Reynekens, als vruchtgebruiker, en Wouter Vander Straten en Anna Reynekens, echtgenoten, als bezitters, schuldig te zijn aan Hendrik Wiggers, deken der Collegiale kerk van Sint-Sulpitius te Diest, een erfrente van 25 gulden per jaar. 4 april 1631.
- 2474 Vóór de schepenen van Diest stellen de erfgenamen langs vaders zijde van Godevaart Clercx een huis, gelegen bij het klooster der Minderbroeders, als onderpand voor een erfelijke rente van 60 gulden, aan de penning twintig, per jaar, ter voldoening van de clausule uit het testament van G. Clercx, die een beurs gesticht had van 60 gulden ten behoeve van de vrienden van zijn vader. 23 november 1633.
- 2475 Vóór Wouter Quients, Joachim Van Hove, Gillis Cornelissen, Jan Vanden Hove, Frans Lippelo, Bartholomeus Segers en Jan Vander Straeten, schepenen van Diest, erkende Louis Van Pantegem schuldig te zijn aan Jan Steens, oud-burgemeester van Diest, een erfrente van 12 gulden, gehecht aan zijn huis, gelegen aan de Lange steenweg te Diest. 14 februari 1640.
- 2476 Willem Van Eck, Godevaart Van Zurpel, Jan Vanden Goedenhuysen, Reinier Van Bree, Jan Bruyns, Eustatius Duynen en Hendrik Duynen, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Charles Van Baussele, schout van Diest, dat Willem Segers een erfrente van 12 gulden per jaar, gehecht aan zijn huis gelegen aan de Steenweg te Diest, verkocht aan Pieter Van Hamme, als man en voogd van Elisabeth Vanden Poele. 4 juli 1645.
- 2477 De schepenen van Diest verklaren voor zich en voor de schout van Diest dat Frans Soers, als gevolmachtigde van Willem Scheurkens (?) en Katharina Offermans, echtgenoten, een rente van [..] per jaar bekenden, gehecht aan hun huis, gelegen aan de Lange steenweg, te betalen aan het Groot Gasthuis van Diest. 1646, [..] mei.
- 2478 Vincent Custers, Jan Bruyns, Adriaan Van Hamel, Hendrik Duynen, Joris Van Boeckhoudt, Jan Everaerts en Jan Van Hamme, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Charles Van Bausele, schout van Diest, dat Jan Vanden Goedenhuyse, oud-burgemeester van Diest, een halve bunder beemd, gelegen tussen de beken in de Morchbeemden, verkocht aan Jan Grosius. 16 september 1647.
- 2479 Vóór Jan Steens, Jan Vanden Hove, Jan Vanden Goedenhuysen, Jan Vander Straten, Hendrik Duynen, Jan Swinnen en Jan Coels, schepenen van Diest, erkent Jan Op de Beeck, zoon van Willem en Anna Vande Put, aan Anna Van de Put een erfrente van 4 gulden 15 stuivers per jaar schuldig te zijn. 11 december 1650.
- 2480 Jan Steens, Jan Vanden Hove, Jan Vanden Goedenhuysen, Jan Vander Straten, Hendrik Duynen, Jan Swinnen en Jan Cools, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Charles Van Baussel, schout van Diest, dat Pieter Van Ham en Elisabeth Vanden Poel, als vruchtgebruikers, en Dymphna Van den Bosch, dochter van E. Vanden Poel en wijlen Jacques Vanden Bosch, als bezitter, verkochten aan Hendrik Caels en Adriaan Van Elisem, als voogden van Jan en Apollonia Huybrechts, kinderen van Jan, een erfrente van 12 gulden per jaar, gehecht aan het huis van Willem Segers, gestaan aan de Steenwege te Diest. 22 augustus 1651.
- 2481 Vóór Jan Steens, Jan Vanden Hove, Jan Vanden Goedenhuyse, Jan Vander Straten, Hendrik Duynen, Jan Swinnen en Jan Cools, schepenen van Diest, erkent Geraard Mulders schuldig te zijn aan jan Van Groenendonck, sekretaris van Kaggevinne, ten voordele van Elisabeth Huybrechts, weduwe van Godevaart Van Budel, een rente van elf gulden, gehecht aan zijn huis, geheten het "Hof van Asch", gelegen aan de Nieuwstraat te Diest. 23 december 1651.
- 2483 Vóór Godevaart Vander Straten, Pauwel Van Horne, Jan Vander Straten, Michiel Goirdts, Maarten Danckaerts, Valentijn Vanden Hove en Antoon Cornelis, schepenen van Diest, erkent Ferdinand Joris, als gevolmachtigde van Wouter Vander Straten en Anna Reynekens, echtgenoten, een erfelijke rente schuldig te zijn van 25 gulden per jaar, gehecht aan een huis gelegen aan de Nieuwstraat te Diest, aan Jan Swinnen, burgemeester der stad. 15 januari1656.
- 2484 Godevaart Vander Straeten, Pauwel Van Horne, Jan Vander Straeten, Michiel Goirdts, Maarten Danckaerts, Valentijn Vanden Hove en Antoon Cornelis, schepenen van Diest, verklaren dat Engelbert Quints van Anna Quints, weduwe van Jan Van Hamme, in leven meier van Webbekom, het bezit verkregen heeft van een huis met toebehoorten, gelegen aan de Grote Markt van Diest, tussen "Het Groen Huis" en het huis geheten "De Gulden Wereld". Dit op 10 gulden erfelijk te betalen aan Anna Quints. De renten op het huis rustende zijn ten laste van Engelbert Quints. 13 december 1656.
- 2485 Samenvatting van een akte gepasseerd vóór de schepenen van Diest waarin bepaald wordt dat de 1.600 gulden schuldig door wijlen de vader van Anna Quints en wijlen Jan Van Hamme, man van Anna Quints, zullen in mindering gebracht worden voor de rente, schuldig door Engelbert Quints aan Anna Quints voor de verkoop van haar huis, gelegen aan de Grote Markt van Diest, tussen "Het Groen Huis" en het huis geheten "De Gulden Wereld". Samenvatting uit het schepenregister van Diest, gevoegd bij akte van 13 december 1656. 13 december 1656.
- 2486 Vóór Jan Steens, Jan Vanden Hove, Jan Vanden Goedenhuysen, Jan Vander Straten, Hendrik Duynen, Jan Swinnen en Jan Cools, schepenen van Diest, heeft Godevaart Vander Straten, oud-burgemeester van Diest, uit kracht van eviktie, een stuk weide in eigendom verkregen, vroeger toebehoord hebben aan Lambrecht Offermans de jonge en gelegen aan de Visserstraat. 17 november 1657.
- 2487 Pauwel Van Hornen, Jan Van den Hove, Arnold Steens, Antoon Cornelis, Pieter Cuycx, Wouter Minten, Koenraad Van Roye, schepenen van Diest, verklaren dat Lucas Royleeuws aan de Kamer van het Christusoog te Diest een erfelijke rente van 3 gulden 19 stuivers schuldig is, gehecht aan zijn huis, gelegen over de Sint-Jakobskerk 30 april 1658.
- 2488 Vóór Frans van Eck, Eustatius Duynen, Geraard Mulders, Hendrik van Bouchout, Philips Steens, Justus Verbeeck en Arnold Verhoeven, schepenen van Diest, verkreeg Eustatius Duynen, schepenen van Diest, van Gosewijn Creyten en Katharina Vander Haegen, echtgenoten, het eigendomsrecht op een sille land, gelegen buiten de Antwerpse poort te Diest. 25 februari 1660.
- 2490 Jan Sweerts, Jan Minten, Jan Baptist Louys, Jan Van Surpel, Lenaart Vande Boom, Pieter Paepen en Noël Subé, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Justus Colimor, schout van Diest, dat Hendrik Puenens en Anna Van Goedenhuysen een sille land kochten, gelegen bij de Beverepoort van Maarten Jacobs. 14 december 1663.
- 2491 Vóór de schepenen van Diest wordt de verkoop bevestigd van het huis "De Grote Gulden Leeuw", gelegen te Diest, verkocht door Jan van den Kerckhoven, als voogd van de kinderen van Pieter Wittens en Katharina Segers, Jan Segers, Geertruide Segers, weduwe van Franciscus Garcia en Maria Segers, weduwe van Dirk Vander Straten aan Hendrik Cordeys en Geertruide Witten. Op het huis rusten een rente van 2 gulden 19 stuivers ten behoeve van het Klooster van Mariëndaal, een rente van 7 stuivers aan het Kapittel van Sint-Sulpitius, een rente van 9 stuivers aan het Klooster van Sint-Bernaard. 16 februari 1664.
- 2492 Eustatius Duynen, Antoon Cornelii, Geraard Meulders, Pieter Papen, Noël Subé, Hendrik Van Bouckhout en Philips Steens, schepenen van Diest, verklaren voor zich en voor Justus Colimor, schout van Diest, dat Margareta Henricx, echtgenote van Pieter Cocx, haar akkoord gaf inzake de rente van 10 gulden op hun huis "De Verkeerde Wereld", gelegen aan de Beverestraat te Diest, rente erfelijk te betalen op 6 januari aan het beenhouwersambacht van Diest. 3 januari 1665.
- 2493 Vóór Eustatius Duynen, Antoon Cornelii, Geraard Meulders, Pieter Papen, Noël Subé, Hendrik Van Bouckhout en Philips Steens, schepenen van Diest, erkenden Sebastiaan Van Bouckhout en Valentijn Van de Hove, rentmeesters der stad Diest, met instemming van Jan Swinnen en Frans Van Eck, burgemeesters van Diest, schuldig te zijn aan Dirk Wauters op het corpus der stad Diest een erfrente van 150 gulden per jaar. 23 maart 1665.
- 2494 Vóór Eustatius Duynen, Antoon Cornelis, Geraard Meulders, Pieter Papen, Noël Subé, Hendrik Van Bouckhout en Philips Steens, schepenen van Diest, verkregen Jan Van Surpel en Maria Van Horne, echtgenoten, het eigendomsrecht op een sille land, gelegen bij de Pootweg tegenover de Webbekomse straat, van Ferdinand Joris, procuratiehouder van Gisbertus Van Horne, priester en kanunnik van Seclin. 15 juni 1665.
- 2495 Vóór Cornelis Vander Straeten, Arnold Verhoeven, Antoon Gaethoff, Cornelis Van Surpel, Martinus Danckaerts, Joannes Timmermans en Wouter Cordijs, schepenen van Diest, verkrijgt [Willem van Outelair, drossaard en schout van Diest], griffier van het Leenhof van de prins van Oranje in de Kwartieren van Diest en Zichem, van Frans Zoers, procuratiehouder van Hendrik Vanden Hove en Wouter Cordijs, schepen van Diest, van Paulus Buyckx, priester en kanunnik van Seclin en van Philips Buyckx, procureur bij de Raad van Brabant, het eigendomsrecht op hun delen in een sille land, gelegen aan de Pootweg. [1667].
- 2496 Johan Sweerts, Philips Steens, Joost Verbeeck, Arnout Verhoeven, Antoon Gaethoff en Otto Vander Meeren, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Justus Colimor, schout van Diest, dat Johanna Matthijs, begijn op het Begijnhof te Diest, door gift onder levenden, een sille land in eigendom verkreeg van Johan Jacops, gevolmachtigde van Bartholomeus Ancelmus en Maria Lucas, echtgenoten. Deze sille land ligt buiten de Beverepoort op de Gasthuisberg. 7 februari 1667.
- 2498 Vóór Eustatius Duynen, Cornelis Vander Straten, Philips Steens, Justus Verbeeck, Arnold Verhoeven, Antoon Gaethoff en Martinus Danckaerts, schepenen van Diest, stonden Joanna Van Craenendonck, weduwe van Hubert Van Buedel, als vruchtgebruikster, en Godfried en Hendrik Van Buedel, haar zonen, hun eigendomsrecht in een rente van 6 gulden, gehecht aan 2 bunders land, gelegen bij de kerk te Wersbeek, af aan Eustatius Duynen, schepen te Diest. 9 december 1669.
- 2499 Eustatius Duynen, Cornelis Vander Straeten, Philips Steens, Joost Verbeeck, Arnold Verhoeven, Antonius Gaethoff, Maarten Danckaerts, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Willem Van Outlaer, schout van Diest, dat Philips Bolgry en Katharina Loits, echtgenoten, van de erfgenamen van Jan Cocx een huis, gelegen aan de Putterstraat te Diest, kochten. 23 januari 1670.
- 2500 Eustatius Duynen, Koenraad Van Roye, Otto Vander Meeren, Cornelis Van Surpele, Joachim Vanden Hove, Jan Duynen en Ferdinand Vanden Goedenhuysen, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Willem Van Outelaer, schout en drossaard van Diest, dat François Soers, als gevolmachtigde van wijlen Willem Scheurckens en Katharina Offermans, erkende dat een erfelijke rente van 15 gulden per jaar, schuldig aan het Begijnhof van Diest, rust op een huis gelegen aan de Lange Steenweg, en op een aantal huisjes gelegen aan het Poterum, allen te Diest. 2 mei 1675.
- 2501 Vóór Joannes Minten, Wouter Cordijs, Joachim Vanden Hove, Jan Baptist Vander Straeten, Ambrosius Zoers, Valentijn Danckaerts, Michiel Vander Straeten, schepenen van Diest, bekent Martinus Danckaerts, oud- burgemeester van Diest, een erfrente van 150 gulden schuldig te zijn, gehecht aan zijn huis, hof, brouwerij, etc., gelegen in het Vettersbroek te Diest. 18 april 1681.
- 2502 Vóór Jan Swinnen, Ambrosius Zoers, Pieter Van Domsel, Alexander Wiggers, Philips Van Zurpele, Jan Frans Vanden Hove en Philips Vanden Hove, schepenen van Diest, verkreeg Martina Vander Meeren, uit kracht van eviktie, tegen Jan Antoon Vanden Goedenhuyse, procuratiehouder van Willem Einsam en Marie Van Hurchmael, echtgenoten, een sille hofland, gelegen buiten de Putterpoort te Diest, in eigendom. 12 april 1697.
- 2503 Antoon Gaethoff, Joannes Swinnen, Ambroos Zoers, Adriaan Cools, Joannes Minten, Eustatius Van Zurpele, Alphonus Van Wemmel, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Philips Steens, schout van Diest, dat Frans Cordeys, als gevolmachtigde van Hendrik Puenens, verkocht aan Katharina Scheurckens, weduwe van Zijmer Mercx, een erfelijke rente van 650 gulden in kapitaal, uit een grotere rente van 650 gulden in kapitaal, welke rente ten laste is van Arnoldus Paesmans en Maria Beckers, echtgenoten. 20 maart 1699.
- 2504 Antoon Gaethoff, Joannes Swinnen, Ambroos Zoers, Adriaan Cools, Joannes Minten, Eustatius Van Zurpele, Alphonsus Van Wemmel, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Philips Steens, schout van Diest, dat Adriaan Moestermans en Sara Van Loffelt, echtgenoten, gekocht hebben van Frans Cordeys, gevolmachtigde van Joannes en Joanna Thoelen, broeder en zuster, een huis gelegen aan de Schotelstraat te Diest. 13 november 1699.
- 2505 Antoon Gaethoff, Joannes Swinnen, Ambroos Zoers, Adriaan Cools, Joannes Minten, Eustatius Van Zurpele en Alphonsus Van Wemmel, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Philips Steens, schout van Diest, dat Antoon Vanden Goedenhuysen, als gevolmachtigde van Joanna Elisabeth Philips, weduwe van Matthias Van der Straeten, erkende een erfelijke rente van 10 gulden per jaar schuldig te zijn, gehecht aan haar huis, gelegen aan de Lange Steenweg te Diest, aan de Fundatie Vanden Berghe. 20 april 1700.
- 2506 Joannes Swinnen, Pieter Van Domsele, Joannes Minten, Eustatius Van Zurpele, Alphonsus Van Wemmele, Hendrik Vanden Hove, J.B. Vanden Hove, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Philips Steens, schout van Diest, dat Jan Antoon Vanden Goedenhuyse, procuratiehouder van Katharina Vander Eycken, bekende schuldig te zijn een erfrente van 7 gulden 10 stuivers, gehecht aan haar woonhuis, gelegen op het Begijnhof te Diest, aan het begin van het Vetterbroek, te betalen aan Martinus Zerezo en Katharina Lauwers, echtgenoten. 29 november 1701.
- 2507 Antoon Gaethoff, Joannes Swinnen, Adriaan Cools, Joannes Swinnen M.L., Paulus Vanden Goedenhuysen en Nikolaas Van Hamel, schepenen der stad Diest, verklaren voor zich en Philips Steens, schout van Diest, dat Jan Antoon Vanden Goedenhuyse, als gevolmachtigde van Martinus Zerezo, schepen van Diest en Katharina Lauwers, zijn vrouw, verkochten aan Jan Kelchtermans en Geertruide Willems ten voordele van hun huidige en toekomstige kinderen, een erfelijke rente van 7 gulden, 10 stuivers per jaar, gehecht aan een huis, gelegen in het begin van het Vetterbroek te Diest. 7 december 1703.
- 2508 Vóór Antoon Gaethoff, Joannes Swinnen, Martinus Zerezo, Adriaan Cools, Joannes Minten, Paulus Vanden Goedenhuyse en Nikolaas Van Hamel, schepenen van Diest, staan Pieter Smits, als man en voogd van Helena Weyten, en Josina Weyten, weduwe van Lenaart Jeuken vertegenwoordigen, af aan Maria Cools, weduwe van Paulus Cools, een erfelijke rente van 150 gulden, die ze hebben op het corpus van de stad Diest. 29 december 1703.
- 2509 Antoon Gaethoff, Joannes Swinnen, Martinus Zerezo, Adrianus Cools, Joannes Minten, Franciscus Ferdinandus Vanden Goedenhuyse, Nikolaas Godefridus Van Hamel, schepenen van Diest, verklaren voor zich en Philips Steens, schout van Diest, dat Joris Janssens en Katharina Witten, echtgenoten, kochten van Petrus Van Domsel, ten behoeve van hun kinderen, het huis "De Wildeman", gelegen aan de Grote Markt te Diest. 23 juli 1704.
URL fixe: https://search.arch.be/ead/BE-A0518_111654_110397_DUT
Bookmark url: https://search.arch.be/ead/BE-A0518_111654_110397_DUT