Het Leenhof van Dendermonde tijdens de vijftiende eeuw. Nadere toegang op het archief van de Rekenkamers, delen en banden, nr. 1102 en denombrementen van Vlaanderen, leenhof van Dendermonde tot 1473 /
1546 Résultats , cliquez sur l'un des onglets pour afficher le résultat de la recherche.
BE-A0510_000800_006875_DUT
Identification de l'inventaire:
BE-A0510 /
I 548
Les archives de l'État en Belgique
2013
This finding aid is written in
Dutch.
Description du fonds d'archives
Identification de l'inventaire:
BE-A0510 / I 548
Nom du bloc d'archives:
- Rekenkamer te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven.
- Chambres des comptes à Lille. Dénombrements et autres pièces féodales des cours féodales du comte de Flandre
Période:
1300-1795
Chambres des comptes (A4)
Mètres linéaires d'archives inventoriées
58.50
m
Dernier numéro d'article
11142.00
Dépôt d'archives
Algemeen Rijksarchief / Archives générales du Royaume
Producteurs d'archives
- Inventaris van het archief van de Rekenkamer, daarna Bureau de Finances, te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven, Kasteel van Kortrijk, 1399-1681 (I 554)
- Inventaris van het archief van de Rekenkamer, daarna "Bureau des Finances", te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven: Burg van Veurne, 1389-1745 (I 440)
Geschiedenis van archiefvormer en archief
Inhoud en structuur
Raadpleging en gebruik
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen
Description des séries et des éléments
- 3666 Jan Buridain zoon van Philips als oudste mannelijke erfgenaam van jonkvrouw Jaquemine Passcharis zijn moeder doet verhef van zijn leen van een oud bunder genoemd THAMMEKIN gelegen in Eke gelegen aan de Nederstraat gekocht van jonker Jan van Pottelles heer van Eke, gespleten uit zijn leen. De leenhouder zegelde het rapport op 15 februari 1543 n.s.
- 3667 Bussaert van Hembyze als kerkelijk voogd over jonkvrouw Anna van Overbeke zijn vrouw doet verhef van een leen en manschap van twee bunders groot gelegen in drie percelen. Het eerste perceel wordt DE GHEER genoemd en paalt aan DEN POLDER HAM en aan het goed van WELDENE en aan Catelyne van Ecke en de kinderen van den Veegate. Het tweede perceel ligt tussen het goed van de erfgenamen van Jaetsen de Costere en de H Geest van de Sint-Niklaasparochie in Gent en het goed van het klooster van Sinte-Clara buiten Gent, en Cathelijne van Ecke. Het derde perceel ligt ook langs de POLDER HAM ook aan DE GHEER en aan Jan Rufelaert en noord op DE DRIE ZWANEN.Het rapport werd door de leenhouder gezegeld op 2 maart 1554 n.s.
- 3668 Joos Huusman, raadsheer in de Raad van Vlaanderen, treedt op als voogd over jonkvrouw Margriet, dochter van wijlen jonker Cornelis Scepperus die zoon is van mher Cornelis heer van Eke aan de Schelde. Huusman doet verhef van haar leen en heerlijkheid. De akte van voogdij werd verleden voor de raad te Douai op 26 januari 1583. De akte wordt overgemaakt door Cornelis Coersins baljuw van het soeverein hof en wettachtige kamer van Vlaanderen als gemachtigde - instructies volgens de plakkaten van 30 april 1582. Het leen en heerlijkheid is op de voornoemde jonkvrouw Margriete gesuccedeerd door het overlijden van haar vader Cornelis Scepperus en wordt van het leenhof van Dendermonde gehouden. Tot het leen behoren de drie graden van justitie, een baljuw, een prater met mannen en met schepenen. Hierna volgt de opsomming van de macht en plichten van de magistratuur. Een hof van elf leenmannen, een vierschaar van zeven schepenen. De leenhoudster heeft uit hoofde van haar leen een eeuwelijke en erfelijke rente die diverse laten gelden te weten: jaarlijks negen pond acht schellingen twee penningen par. in speciën, een en vijftig kapoenen een half en een derde, dertien broden, vier meukens rogge zes koppen gharsten slaeck twee ganzen, acht halster en drie meukens evene. Tot het leen behoort nog vijf bunder en half heltwinninge. Laten zijn verplicht bepaalde dagen te maaien en hooien en de schoven te brengen op de wal en het hof van de leenhouder in Eke. Het rapport werd gezegeld door Joos Huusman op 27 april 1583.
- 3669 Gheleyn Lauwens zoon van Pieter doet verhef van zijn leen dat hij kocht van jonkvrouw Anna van Overbeke, negen dagwand groot zijnde een meers gelegen in VAERWIJC MEERSCH palende aan het goed van het klooster van Sinte-Clara bij Gent, aan het goed van de H Geest van Sint-Niklaasparochie in Gent. Het leen bestaat uit drie percelen. Inghel Everaert bezit de helft van het leen dat hij gekocht had. Het rapport werd door de leenhouder ondertekend vermits hij geen zegel bezit op 2 augustus 1612.
- 3670 Jan van der Cruysen als machtig over jonkvrouw Anna Daverhoult douariere van mher Franchois van Coorenhuyse heer van Eke. De procuratie werd verleden op 27 januari 1614 voor de griffier Gillis Boone over Adriaen van Coorenhuyse zoon van mher Franchois heer van Eke. De heerlijkheid bezit de drie graden van justitie, hogere, middele en nedere. Tot de heerlijkheid behoren elf leenmannen. Verdere opsomming van de heerlijke macht, opleggen van boeten, bastaard goed enz. de leenhouder heft jaarlijks zijn penningrente van negen pond acht schellingen twee penningen par. in speciën, vijftig kapoenen een half en een derde, dertien broden, vier meukens rogge, zes koppen gerst, twee ganzen, achtien halster en drie meuken evene. Nog volgt de heerlijkheid nog vijf bunders en half helftwinninge en meersen die de laten moeten hooien en maaien en de schoven te brengen op zijn wal en hof van de leenhouder. Het rapport werd gezegeld door Jan van der Cruysen op 10 mei 1614.
URL fixe: https://search.arch.be/ead/BE-A0510_000800_006875_DUT
Bookmark url: https://search.arch.be/ead/BE-A0510_000800_006875_DUT