Inventaris van de verzameling 'Diverse Oorkonden', 1151-1825
- 101 Mandement aan de deurwaarder van de Raad van Vlaanderen om de schepenen van het "Ryselsche Vrije" te dagvaarden om zich te verantwoorden nopens het proces dat voor hen werd gevoerd tussen Jehan Waermoes, werkman van de munt, en de ontvangers van de issuerechtenin het "Rysselssche Vrije" daar Jehan Waermoes beweert dat hij, behalve voor moord, ontvoering en diefstal, alleen berecht mag worden door de proost en gezwoornen van de munt. Met uitvoering van het mandement de dato 7 februari 1513. 24 januari 1513.
- 102 Verdeling tussen de voogden van de wezen van Jan van de Velde enerzijds, Barbara van Schaubroeck, weduwe van Jan van de Velde, echtgenote van meester Jan Everaert, anderzijds, van de goederen van het sterfhuis van Jan van de Velde. 26 mei 1514.
- 103 Akte van erving en onterving van het Vennegoed te Waarschoot, verkocht door de wezen van Jan van de Velde aan Jan Everaert, verleden voor het leenhof van Zomergem. 6 juli 1514.
- 104 Notaris Johannes Nicasy bevestigt dat hij de authentieke kopies van twee pauselijke brieven aan de deur van de kathedraal van Atrecht heeft uitgehangen heeft. 28 februari 1513.
- 105 Vidimus van een bulle van paus Leo X betreffende gerechtszaken die in eerste instantie door wereldlijke rechtbanken behandeld worden. 5 juli 1515.
- 106 Vidimus van een bulle van paus Leo X nopens het verbod aan de geestelijken opgelegd geen functies uit te oefenen die niet stroken met hun geestelijke stand. 5 juli 1515.
- 107 Akte van erving en onterving van een leen, gelegen te Berlare, verkocht door Jan Pijl fs. Jan aan zijn neef Joos van Mosselvelde, verleden voor het leenhof van Dendermonde. 9 mei 1516.
- 108 Mandement gericht aan alle geestelijken die het aangaat door Zybert van Oussem, proost van Sint-Jacob op den Coudenberg te Brussel, als uitvoerder van een pauselijke bulle die aan Karel V het voorrecht toekent van de benoeming van 100 personen als beheerders van kerkelijke goederen. 12 juni 1516.
- 109 Akte betreffende de ex-communicatie van Didacus de Toledo, die tot driemaal toe door de Pauselijke Stoel veroordeeld werd in verband met het bezit van de priorij van de orde van Sint-Jan in Jerusalem in Kastilië en Leon, die aan Antoine de Zuniga toegewezen was. 1 april 1517.
- 110 Voor de Raad van Vlaanderen verklaart Elisabeth van Ravescoot, weduwe van Charles van Wedergraete, heer van Landeghem, de som van acht pond groten ontvangen te hebben van Jan Everaert, raadsheer, ten titel van terugbetaling van een rente bezet op het Vennegoet te Waarschoot. Met kwijtschrift de dato 14 december 1518. 15 december 1518.
- 111 De Raad van Vlaanderen stelt Lauwerin van Vaernewyck en Lysbette Moscheroen aan als beheerders van de goederen nagelaten door Christoffel van Vaernewyck, overleden echtgenoot van laatstgenoemde. 10 juli 1518.
- 112 Kwijtschrift van zes pond tien sch. door messagier Joris Dinghel afgeleverd aan Jehan Micault, algemeen ontvanger van de koning, uit hoofde van betaling voor het dragen van de akte van confirmatie van de wapenstilstand van Friesland gemaakt te Utrecht, aan Geraard Mylart, raadsheer in Holland. 15 april 1518 [of 1519].
- 113 Kwijtschrift afgeleverd aan Jehan Micault door de messagier Guillaume Blanckart, voor de som van 72 sch.,om vanuit Mechelen gesloten brieven van de koning gedragen te hebben aan de abten van Sint-Bernards en Sint-Michiel te Antwerpen om hen uit te nodigen op de lijkdienst voor de Keizer, te Mechelen, maandag e.k. 22 februari 1519.
- 114 Kwijtschrift afgeleverd door Pierchon le Cocq, "chevaucheur" van de koning, aan Jehan Micault, om gesloten brieven met geheime opdracht gedragen te hebben vanuit Mechelen naar de heer van Melun en de heer van Reux, verblijvend in Artesië. 12 januari 1519.
- 115 Claeis de Vrome, messagier, erkent ontvangen te hebben van Jehan Micault, de som van 72 sch. uit hoofde van het brengen, tot tweemaal toe, van instructies van de koning aan de heer van Ravesteyn en de heer Lieven van Pottelsberghe te Gent, met het oog op het verzoek dat zij uit naam van de koning aan de Staten van Vlaanderen moesten doen. 7 april 1519.
- 116 Anthoine le Cordewanier, bode van de koning, verklaart van Jehan Micault 50 s. ontvangen te hebben om brieven van de koning aan de heer van Molembaix, de heer van Corenhuse en de seneschalk van Henegouwen gedragen te hebben, om hen te vragen of ze bereid zijn met de koning naar Duitsland te gaan. 22 februari 1519.
- 117 Guy Moulart, bode van de stad Atrecht, verklaart ontvangen te hebben van Jehan Micault de som van 14 pond om, vanwege de regentes, brieven gedragen te hebben aan de heer van Reux en de burggraaf van Gent, te Arras, en het antwoord teruggedragen te hebben; vervolgens om een brief aan de genaamde burggraaf te dragen met opdracht zich naar Engeland te begeven. 28 januari 1519.
- 118 Gilles vander Bourg, messagier, verklaart van Jehan Micault de som van 46 s. ontvangen te hebben om vanuit Mechelen brieven van madame de Savoie gedragen te hebben aan de heer van Nassau te Diest, met geheime opdracht. 17 maart 1519.
- 119 Jehannet Jaquet, dienaar van de prins van Chimay, verklaart ontvangen te hebben van Jehan Micault de som van 8 pond 4s. 40 groten, om voor de regentes brieven gedragen te hebben van Mechelen naar de heren van Sedan en Luik. 4 februari 1519.
- 120 Dierick Cousterman, "chevaucheur" van de koning, erkent van Jehan Micault ontvangen te hebben de som van 42 s., om koninklijke brieven gedragen te hebben van Mechelen naar de graaf van Fauquemberghe, baron van Ligne, met geheime opdracht. 4 maart 1519.
771 gevonden, 101 t/m 120 getoond, pagina 6 van 39