Toegang op de oorkonden van de armentafel van Hasselt
BE-A0515_105012_109032_DUT
Identificatie van de toegang:
BE-A0515 /
1368
Das Staatsarchiv in Belgien
This finding aid is written in
Dutch.
Beschrijving van het archief
Identificatie van de toegang:
BE-A0515 / 1368
Naam archiefblok:
- Armentafel Hasselt. Oorkonden
Zeitraum:
Ancien Régime
Pfarrkirchen, Almosenpfründe und Kirchenfabriken (T17)
LAATSTE BESTANDDEELNUMMER
232.00
OMVANG GEïNVENTARISEERD
1.10 m
Archiefbewaarplaats
Rijksarchief te Hasselt
Archiefvormers
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
- 15 1356, 3 oktober. Notaris Jacobus Niger uit Hasselt verklaart dat hij op verzoek van de uitvoerders van het testament van Gertrudis de Musele alias de Kerst, begijn te Hasselt, de inventaris heeft opgemaakt van de nagelaten roerende goederen, waarvan de waarde geschat wordt door Mechtildis Dreyers en Margaretha de Bruxellis.
- 17 1360, 4 juni. Notaris Renerus Selter uit Hasselt verklaart dat Willem Honsmans en Renier Moerken, schepenen van Hasselt, en Johan de Merlemont en Johan de Breyne als scheidsrechters een uitspraak hebben gedaan in een geschil tussen Willem Maroulensoen, zijn zuster Katharina en dezes dochter Katharina eensdeels en Willem Scuppen, provisor van de H. Geesttafel van Hasselt anderdeels, betreffende de nalatenschap van Jan Maroulen, broer van Willem en Katharina.
- 24 1370, 27 maart. Notaris Henricus de Rechoven uit Hasselt verklaart dat Jacobus Niger, Henricus de Ligno, priester, en Willem van Scuppen, provisor van de armen van Hasselt, testamentuitvoerders van het testament van Walterus de Ligno, voor de officiaal van Luik rekenschap hebben gegeven over hun beleid en dat hun geschillen met Arnold Coppelman, Mechtildis de Helme, Renerus, provisor van de Onze-Lieve-Vrouwkapel te Hasselt en Willem Helye uit Tongeren aan scheidsrechters zullen ontworpen worden. Getuigen: Willem Blasont, pastoor te Halle, Jan Salomonis, Nicola Weer uit Hasselt, Laurentius Bertram, Walter en Jan, zonen van Walter en de gebroeders Walter en Hendricus de Ligno.
- 28 1371, 27 augustus. De officiaal van Luik verklaart dat krachtens een overeenkomst tussen de uitvoerders van het testament van Walterus de Ligno en Willem Scuppe, provisor van de armen van Hasselt, aan deze laatste een som van 100 oude ducaten en 18 dubbele matoenen moet worden betaald, te verhalen op de goederen in het testament beschreven.
- 43 1390, 4 november. De schout en de schepenen van de binnenbank van Hasselt verklaren dat de uitvoerders van het testament van Arnout Tolleners het testament voor de schepenen gebracht hebben en dat Peter Sraets de echtheid van een codicille aan dat testament bewijst door de getuigenis van Arnout van Bruyst en Margareta, meesters van Zepperen.
- 51 1424, 22 februari (Nederlands). De schout en de schepenen van Diepenbeek geven op verzoek van Lambrecht, zoon van wijlen Lambrecht Knoeps uit Hasselt, een authentiek afschrift van een akte van 22 maart 1413 waarin zij verklaarden dat Jacob Reyners, optredend in naam van Willem Roefs, aan Lambrecht Knoeps een rente van twee mud rogge op 15 roeden land te Becrijt, op 12 roeden land gelegen in het Dorpveld, op zeven roeden land aan de Gotterbeek en op 12 roeden land in de Dorpsbeemd, verkocht heeft.
- 54 1429, 18 juli (Nederlands). De schout en de schepenen van de buitenbank van Hasselt verklaren dat volgens de getuigenis van Lenaert en Art Schoefs hun schoonbroer Jan Mompeliers sinds zijn huwelijk met Katharina Schoefs in het bezit is van een cijns van twee ponden op een halve bunder weide, gelegen in gheen eelsrake, dat Jan Schoefs het vruchtgebruik van die cijns aan zijn schoonzoon Jan Mompeliers afstaat, waarna deze de cijns overdraagt aan Willem Duyfkens, optredend in naam van Aleidis Stas, moniaal te Herkenrode.
- 56 1434, 30 januari (Nederlands). De schout en de schepenen van de buitenbank van Hasselt verklaren dat Ida van Kortessem, weduwe van Gerrit Zebouts, H.Geestmeester, in het bezit is gekomen van erfcijns van vier ponden op 22 roeden land te Runkst, dat Ida een cijns van twee en halve realen Hasselts op die grond aan Hendrik Bynens, man van Aleidis vander Biest overdraagt, een cijns van een reaal aan de H. Geesttafel en een cijns van een halve reaal voor de opbouw van de Sint-Kwintenskerk te Hasselt.
- 62 1447, 28 maart (Nederlands). De schout en de schepenen van de buitenbank van Hasselt verklaren dat Willem van Merlemont, stadsbode, aan Jan Greven een erfrente van een mud rogge op verscheidene stukken grond te Rapertingen verkocht heeft en dat Jan Greven die erfrente geruild heeft met een erfrente van een mud rogge op de Boeshovenbeemd en Biemenbeemd ten voordele van de armen van Hasselt.
- 63 1447, 19 november (Nederlands). De meier en de laten van het hof van der Herken, in het bezit van Dierik van Ciney, verklaren dat Tilman van den Wyer een erfrente van een mud rogge op anderhalve bunderland, gelegen ter tommen geruild heeft met de armen van Hasselt tegen een rente van een mud rogge op een pand te Alken.
- 73 1451, 7 augustus (Latijn). De officiaal van Luik verklaart dat Arnoldus Schepers de pacht verkregen heeft van 22 roeden land, gelegen in het Pieterbeekveld, eigendom van de armen van Hasselt, en dat Johannes de Loe, priester in de hoofdkerk te Hasselt, en Johannes de Onckel, pastoor te Diepenbeek, de drie voorafgaande afkondigingen gedaan hebben.
- 74 1452, 8 juli (Nederlands). De schout en de schepenen van de buitenbank van Hasselt verklaren dat zij een vonnis geveld hebben in een geschil tussen Mattheus Seps, armenmeester te Hasselt, en Jan Venster aangaande de pacht van vijf en een half vat rogge op een stuk land en weide, geheten de Spylboege, aan de heide.
- 75 1453, 31 augustus (Nederlands). Dezelfden verklaren dat zij in een proces tussen de Twaalfmannen van Hasselt en Lambrechts Sneeuwaerts, Gerit vanden Bogarde en Peter Feytmans aangaande de pacht van negen vaten rogge voor een stuk land aan de Heerstraat, zij de standpunten van de partijen gehoord hebben.
- 80 1457, 14 mei (Nederlands). De burgemeesters en de raad van de stad Hasselt verklaren dat zij aan Hendrik Jongeheyne, provisor van het gasthuis, weduwnaar van Mechtild Wouters, de toelating geven om een tweede huwelijk aan te gaan met Walburga, weduwe van schoenmaker Art Custyns; tevens bepalen ze de voorwaarden waarop Walburga in dienst het gasthuis zal aangenomen worden.
- 82 1458, 13 maart (Nederlands). De leden van het leenhof van Diepenbeek verklaren dat Merten Tschere en zijn vrouw Lijsbeth Vetters aan Philip van der Hulst uit Kermt 14 bunder land, gelegen aan de Godshei verkocht hebben, waarvan drie bunder belast zijn met een erfpacht van 25 vaten rogge ten voordele van het gasthuis van Hasselt.
- 83 1458, 19 oktober (Nederlands). De schout en de schepenen van de buitenbank van Hasselt verklaren dat zij een vonnis geveld hebben in een protest tussen Jan Neven, prior van het Augustijnenklooster te Hasselt en Gerrit Squaden betreffende een rente van een halve mud rogge op twee bunder land gelegen achter Wyermanshof.
- 94 1473 (Nederlands). De meier en de schepenen van Wellen verklaren, op verzoek van de armenmeester van Hasselt, dat zij een clausule van het testament van Jan Carders en zijn vrouw Christina Buysche als echt en geldig erkennen, waarbij een erfrente van twee mud rogge aan de armen van Hasselt wordt overgemaakt.
- 99 1478, 24 januari (Nederlands). De schout en de schepenen van de buitenbank van Hasselt verklaren dat Jan Leydermeker en zijn vrouw Aleidis, weduwe van Jan Coex, drie bunder land in Capelmeer en een bunder land in de Broekstraat aan hun zoon Jan Tilman Coex schenken, die daarna een rente van drie Rijnsgulden op die gronden overdraagt aan de armen van Hasselt.
- 100 1478, 24 september (Nederlands). De schout en de schepenen van Zonhoven verklaren dat in 1472 Liebrecht van Loen aan Hendrik van Elsrack een erfrente van anderhalve Rijnsgulden op de Royerbeemd heeft overgedragen en dat op 3 september 1478 L. van Loen het Broedershoef als onderpand voor die rente gesteld heeft.
- 108 1482, 20 juni (Nederlands). De burgemeesters en de raad van de stad Hasselt verklaren dat in 1480 Gerit van Elsrack 22 roeden land van de armen gepacht heeft voor een rente van vier Rijnsgulden, dat de armenmeesters Antoon van der Porten en Hendrik van Elsrack thans 40 Rijnsgulden hebben ontvangen tot lossing van de helft van die rente en dat Gerit van Elsrack als onderpand voor de andere helft twee huizen te Runkst heeft gesteld.
- 114 1485, 29 mei (Nederlands). Dezelfden verklaren dat zij omwille van de oorlogsomstandigheden verplicht zijn geweest gemeentegoederen te verkopen zonder wettelijke akten en dat zij thans aan de Twaalfmannen en aan Tilman Hollants, rentmeester der armen, machtigingen verlenen om de nodige koopakten op te maken.
Vaste URL: https://search.arch.be/ead/BE-A0515_105012_109032_DUT
Bookmark url: https://search.arch.be/ead/BE-A0515_105012_109032_DUT