Het Leenhof van Dendermonde tijdens de vijftiende eeuw. Nadere toegang op het archief van de Rekenkamers, delen en banden, nr. 1102 en denombrementen van Vlaanderen, leenhof van Dendermonde tot 1473 /
1546 resultaten , klik op een van de tabs om het zoekresultaat te tonen.
BE-A0510_000800_006875_DUT
Identificatie van de toegang:
BE-A0510 /
I 548
Das Staatsarchiv in Belgien
2013
This finding aid is written in
Dutch.
Beschrijving van het archief
Identificatie van de toegang:
BE-A0510 / I 548
Naam archiefblok:
- Rekenkamer te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven.
- Chambres des comptes à Lille. Dénombrements et autres pièces féodales des cours féodales du comte de Flandre
Zeitraum:
1300-1795
Rechnungskammer (A4)
OMVANG GEïNVENTARISEERD
58.50
m
LAATSTE BESTANDDEELNUMMER
11142.00
Archiefbewaarplaats
Algemeen Rijksarchief / Archives générales du Royaume
Archiefvormers
- Inventaris van het archief van de Rekenkamer, daarna Bureau de Finances, te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven, Kasteel van Kortrijk, 1399-1681 (I 554)
- Inventaris van het archief van de Rekenkamer, daarna "Bureau des Finances", te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven: Burg van Veurne, 1389-1745 (I 440)
Geschiedenis van archiefvormer en archief
Inhoud en structuur
Raadpleging en gebruik
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
- 4518 Jan metten Penninghen doet verhef van zijn leen van dertien bunder waaronder land, meers, gelegen in Waasmunster in de GULDE VAN SINTE ANNEN genoemd TE BODELBUREaan de Durme. De leenhouder is een paardendienst schuldig. Aan het leen behoren diverse mannen namelijk: Jan Clocman houdt twee bunder leens zijnde meers en het tweede Arent van Clapdorp houdt zeven bunder leens , de derde Jan van den Brande houdt een derdedeel van een [.] en een viertelsaet. De vierde man Lysbette Smeets houdt vier bunder gelegen in Opwijk en is schoofland. De vijfde Jan de Weert houdt een tiendeken van jaarlijks vijf halster rogge. Aan het hoofdleen zijn nog dertig bunders erfland verbonden gevende een jaarlijkse heerlijke rente van zesendertig schellingen par. Het rapport werd door de leenhouder gezegeld op 25 juni 1430.
- 4519 Jan metten Pennynghen doet verhef van zijn leen gelegen in Waasmunster in de GHULDE VAN SENTANNEN, dertien bunders groot. Het leen wordt BODELBUREgenoemd strekkende aan de Durme en aan Roem van Diere. Aan het hoofdleen behoren vijf manschappen te weten : Jan Clocman houdt twee bunder meers, de andere Arent van Clapdorp houdt zeven bunder land, de derde Jan van den Brande houdt het derde deel van een viertelzaad, de vierde Lysbette Smeets houdt vier bunder schoofland binnen Opwijk, de vijfde is Jan de Weerde die een tiendeke houdt van jaarlijks vijf halsters rogge. Bovendien behoort het leen nog een rente van zesendertig schellingen par. jaarlijks de welke verscheidene personen moeten opbrengen, geheven op dertig bunder erfland. Het hoofdleen is onderhevig aan een paardendienst in tijd van veldslagen en/of oorlogen. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 13 juli 1440.
- 4520 Philips Pieters zoon van meester Jan doet verhef van zijn leen gelegen in Waasmunster in de Ghulde van Sint-Annen onder de vierschaar van Hamme groot dertien bunder palende aan de Durme. Het leen heeft een geschatte jaarlijkse opbrengst van zes ponden groot Vlaams. Het leen heeft vijf achterlenen namelijk Jan de Kethele zoon van Gillis houdt twee bunders meers gelegen INT BUELBUER, het andere Daneel van den Brande houdt een viertelzaad meers gelegen in het zelve BUELBUER. De derde is jonkvrouw Marie van Clapdorp dochter van Philips de vrouw van Everaert van Hincxem die zeven bunders houdt in leen gelegen in de voornoemde gulde. De vierde is Johanna sWeerts fa Heindric de vrouw van Hennen de Paeu te Brussel die een tiendeken houdt in Opwijk. De vijfde is Pieter de Keyser zoon van Pieters die een vijfschoof houdt ook in Opwijk gelegen. Verder heeft de leenhouder een heerlijke rente van zesendertig schellingen par. geheven op dertig bunder erfgrond, bezit van verscheidene laten, het hoofdleen toebehorende. De leenhouder heeft ook het recht van de vogelvangst in het BUELBUER BROUCKen op de heerlijkheid mag hij een schout en zeven schepenen aanstellen. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 1 maart 1514 n.s.
- 4521 Jan Pieters zoon van Philips als voogd over Magdaleene Pieters dochter van Jacop, doet verhef van een leen van dertien bunders groot. Het leen omvat zowel winnende land als meersen. Het is gelegen binnen de GULDE VAN SINT-ANNEN in Waasmunster onder de vierschaar van Hamme en wordt nu HET LEEN TEN PENNYNGHENgenoemd, van ouds het leen of de heerlijkheid TEN BUELBUERE.Van deze dertien bunderen bezit Magdaleene slechts zes bunderen en een half en de resterende helft behoren toe aan de leenhouder. Tot het leen behoort een jaarlijkse heerlijke penningrente van zesendertig schellingen par. geheven op dertig bunders erfland. Ook heeft de leenhouder het recht van de vogelvangst in het broek TBUELBIER.Bovendien houdt men van dit hoofdleen nog vijf achterlenen namelijk: Jan de Keghele zoon van Gillis houdt twee bunders meers, Daneel van den Brande houdt een vaatzaad meers. De derde is Jacop Malaert die houdt zeven bunder leen in de voornoemde Gulde van Sint Annen. De vierde is Jannne Sweert vrouw van Jan de Pic van Merchtem die een tiendeken houdt gelegen in Opwijk jaarlijks twee zakken rogge als opbrengst. De vijfde man is Joos de Keysere fs Pieters die een vijf schoof heeft ook gelegen in Opwijk. Het hoofdleen is belast met de levering van een paardendienst aan het leenhof. Het rapport werd ondertekend en gezegeld door de leenhouder op 16 maart 1541 n.s.
- 4522 Jacop Jacopssone doet verhef van zijn leenrolleken waarvan men dertig vaatzaad erfgrond houdt in diverse partiijen gelegen in Waasmunster onder de vierschaar van Hamme in Sint-Anna geldende een mijt bij verkoop van elk vaatzaad. Het rapport werd ondertekend door de leenhouder op 13 januari 1550 n.s.
Vaste URL: https://search.arch.be/ead/BE-A0510_000800_006875_DUT
Bookmark url: https://search.arch.be/ead/BE-A0510_000800_006875_DUT