Het Leenhof van Dendermonde tijdens de vijftiende eeuw. Nadere toegang op het archief van de Rekenkamers, delen en banden, nr. 1102 en denombrementen van Vlaanderen, leenhof van Dendermonde tot 1473 /
- 4492 Heer Arma Phillips Halle pbre en possesseur van de Kapelrij van Sint Barbara gesticht in de kerk van Sint Guericx in Brussel doet verhef van een leen van twee dagwand. Het verhef is gebeurd voor Jan van Horenbeke stadhouder van het huis en leenhof van Dendermonde. Het leen behoort de leenhouder toe door overdracht door Jan Boischot van 11 oktober 1611. Tot het hoofdleen behoren nog ongeveer zeven dagwand erfland liggende in twee percelen tegen de VERLOREN COST en aan de meers van de kapelrij van Sint Goedele. Het rapport werd ondertekend door A Geerts op 8 juli 1611.
- 4493 Pieter Verhert kocht van Guillaume Lupaert gehuwd met Francijnen Martens een leen gelegen buiten de Steenpoort van Dendermonde binnen het vrije genoemd SCHORRMANSVELT drie dagwand groot. Het leen is gelegen in een perceel van zes dagwand waarvan de andere drie dagwand jonker Franchoys van Royen over juffr Catharine van Royen zijn dochter toebehoort. Die drie dagwand werden gekocht van Jan van Eerdenbuerch. Het leen paalt aan de Crayeghemstraat, aan Pieter Wouters, aan het goed van het gasthuis van Dendermonde. Het rapport is ondertekend door de leenhouder omdat hij geen zegel bezit op 17 september 1612.
- 4494 Jacob de Beermeers doet verhef van zijn leen op hem overgegaan door het overlijden van Jacop de Bermers van een bunder groot palende aan het goed van Wouter Love. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 5 februari 1612.
- 4495 Pieter Wouters zoon van Pieter doet verhef van zijn leen gelegen binnen het vrije van Dendermonde buiten de Steenpoort drie dagwand groot. Het leen paalt aan het goed van Sinte Blasius gasthuis, de Crayegemstraat, de erfgenamen van jonker Frans van Royen. Het rapport werd ondertekend door de leenhouder omdat hij geen zegel bezit op 17 maart 1614.
- 4496 Dominicus Vermeire, zoon van Jan, doet verhef van een leen hem toegekomen door erfenis van zijn vader. Het leen is een bunder groot waarvan zijn vader het half bunder heeft gekocht van de erfgenamen van R. van Eeckhout en het ander half bunder gekocht van Dominicus Colier. Het leen paalt aan het TGOET VAN THOFF TEN EECKEN, ook aan GOET VAN DE BOYSOTS. Het rapport werd ondertekend door de leenhouder omdat hij geen zegel bezit op 7 september 1614.
- 4497 Jan Vermeire, zoon van Jan, doet verhef van zijn leen dat hij van zijn vader heeft in erfenis verkregen een dagwand groot. Het leen wordt PERREMEERSCH genoemd en ligt aan HET PERREVELT. De vader kocht dit leen van Adriaen de Schietere en paalt aan het goed van Jan van de Voorde, aan HET PERREVELT, en aan het goed van de wezen van Heindrick Verdoorent. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 7 september 1614.
- 4498 Jan Vermere, zoon van Jans, doet verhef van zijn leen dat hij door erfenis van zijn vader heeft verkregen gelegen op HET BOESVELT een dagwand groot. Zijn vader had het leen gekocht van Adriaen de Schietere en paalt aan DEN BLAUWAERT, het goed van Margriete Verleyen zijn moeder en aan DEN WITTEN MEERSCH.Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 7 september 1614.
- 4499 Pieter Wouters, zoon van Pieters, doet verhef van zijn leen dat hij kocht van heer en meester Francoys de Ghistelles als macht hebbende over juffr. Catharina van Royen douariere van mijn heer van Rymeersch. Het leen is een bunder en dertig roeden groot gelegen in de Nouborch binnen het vrije van Dendermonde genoemd SCHOORMANS VELTen paalt aan het goed van meester Jan Baptista van Belle. Een ander deel, een half bunder, van het leen heeft de leenhouder gekocht van Pieter Verhert en de twee lenen [delen] zijn samen zes dagwand en dertig roeden groot. Het rapport is gezegeld door de leenhouder op 17 maart 1617.
- 4500 De dokumenten betreffende de heerlijke tienden geheven op erfgronden in het land van Dendermonde gelegen zijn verdwenen. Denombrement ontbreekt.
- 4502 Erasme van Horenbeke greffier de la court feodale de Tenremonde pour satisfaire a l'ordonnance de Messeigneurs de la Chambre des Comptes de leurs Altezes Serenissimes couchee aux comptes du bailliage de Termonde folio 4 de anno 91 taulx dernier precedens comptes folio 6 in fine. Il declare que pardessus sa certification faite le 17 d'Avril 1586 comme clercq de Maitre Cornille de Briquegny en ce temps greffier de laditte court feodale de Tenremonde. Hierna volgen de leenverheffingen op datum:
- 4140 Zegher Damman doet verhef van zijn leen wezende een hofstede TE CRAYENEMgelegen tegen de kerk TER NUWERBORCH een half bunder en negen roeden groot. Daarbij nog zeven dagwand en vier roeden land daarnaast gelegen. Nog een bunder en veertien roeden voor het klooster TE ZEVENEKEgelegen. Nog zes dagwand en negen en dertig roeden HILDENBORGHEN LANTgenoemd. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 4 juli 1430.
- 4141 Lievin Damman zoon van Zeghers als voogd over Zegheren den Amman zijn broer doet verhef van een leen dat zijn broer houdt gelegen in Dendermonde aan de steenweg aan het kerkhof TE NIEUBORCH. Het leen ligt langs het water tot aan Zwijveke CRAEYENEM genoemd en is vijf bunder groot. De voogdij is verleden voor de keure van Gent. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 30 juli 1440.
- 4142 Machiel Scoorman zoon van Jan doet verhef van zijn leen gelegen in de NUBORGHT van een half bunder. Het leen paalt aan het goed van meester Jan Boels en geldt jaarlijks vier pond par. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 15 februari 1514 n.s.
- 4143 Eduaert van Ghiseghem, zoon van Godevaerts, doet verhef van zijn leen TGOET TE CRAYENEM genoemd en is vijf bunders groot en ligt in de parochie van den NOUBORCH. Het leen is gelegen langs de dijkskens van het meulenwater en geeft een jaarlijkse geschatte opbrengst van drie ponden tien schellingen groot. Het rapport werd ondertekend en gezegeld door de leenhouder op 4 maart 1514 n.s.
- 4144 Zie bijlage voor beschrijving.
- 4145 Zie bijlage voor beschrijving.
- 4146 Bertele van Bouchoute doet verhef van zijn leen van drie bunder gelegen in DE NUBROUC palende Janne den Smet en naast het goed van de kinderen van der Biest. Het rapport werd gezegeld door Jan van Rossem omdat de leenhouder geen zegel bezit zonder opgave van datum.
- 4147 Cornelis Scoorman doet verhef van zijn leen gelegen binnen de vrijheid van NUBURG. Tot het hoofdleen behoren diverse achterlenen als volgt: Hildewaert van den Driessche houdt een leen van acht roeden gelegen in Sint-Onolfsbroek. Christiene van Leeuwerghem vrouw van Merten Scrijnmakers houdt ook een leen van drie en half roeden gelegen in het zelve broek. De weduwe van N. Buus houdt ook een leen van zes en half dagwand. N van der Hasselt houdt een leen in Denderbelle. Jan van der Gracht de oude houdt een bunder helftwinning in Belle en Marie Daneel, dochter van Jan, houdt ook een leen in Belle. Een ander persoon houdt ook vier dagwand en half in Belle. Nog van het hoofdleen houd men meersen, winnende land gelegen in diverse parochies te weten in Opwijk zestien bunders, in Belle en in Sint-Onolfbroek een bunder. Deze totale kwantiteit van achtien bunders moeten jaarlijks heerlijke rente gelden.Verder wordt er melding gemaakt van het leenverhef door Mechiel Scoorman van een leen in de vrijheid en de NUBURG gelegen naast Jan Boele en naast het leen van N Scoorman vader van Michiel. Het rapport werd gezegeld door Cornelis Scoorman over hem en als volmacht hebbende over zijn zoon Michiel op 2 augustus 1550.
- 3879 Jan Soeys priester doet verhef van zijn leen van een bunder gelegen op de SLUYS SLOOT palende aan de MERDAM van jonkvrouw van der Bremt. Van het hoofdleen worden twee achterlenen gehouden door Cornelys Herman. Het éne leen is twee à twee en half en het andere ook twee à twee en half roeden groot liggende samen. Dit alles palende aan de eigendom van O.L.V. van der Dijkpoort. De jaarlijkse geschatte waarde van het leen is tien schellingen groot. De leenhouder zegelde het rapport op de tweede maart 1514 n.s.
- 3880 Godelieve van Ghijseghem dochter van Govaert doet verhef van haar leen van vier bunders en vijftien roeden gelegen in Sint-Onolfsbroek aan DEN SANDTVOORT bij het hof TEN RUUSSCHEN. Het leen paalt aan het goed van Jan Nachtegale en aan het goed van Jan de Hooghe en het goed van de Lazarij van Dendermonde. De jaarlijkse geschatte waarde van het leen komt op zesendertig schellingen groot. Het rapport werd gezegeld door Michiel de Cale op vier maart 1514 n.s.
1.204 gevonden, 321 t/m 340 getoond, pagina 17 van 61