Regestenlijst der oorkonden van de Benediktinessenabdij te Nonnemielen bij Sint-Truiden
Inden jare ons heren Jhesu Christi dusent vierhondert twe intnegentich in octobri. De meier en de laten van het hof van Nyssem te Gingelom oorkonden dat beslag werd gelegd op het pandgoed van Lambrecht Smeets, gelegen te Gingelom aan de Kiezelstraat. Na oproepen van de schuldeisers, en overdracht van de zaak aan het hoechgerichte van Gingelom, kreeg Peter Nijs, zaakwaarnemer voor de priores van Nonnemielen erkenning van de rechten van het klooster op dit pand. Meier: Henrick Smeyers. Laten: Stheven Bogaerts; Jan Stas; Jan Danels; Henric Vorstermans. 1492, oktober.
Inventarisnummer 226 bevat 2cans .
Ghegeven inden jare der saligher ghebuerte ons heer Jhesu Chris te doen men screef duysent vierhondert ende drijenneghentich in mert vijfentwintich daghe. De schout en de schepenen van de bank van Nonnemielen oorkonden dat Jan Leenarts van Jacob Cole, gevolmachtigde voor depriores van Nonnemielen, een stuk land gepacht heeft, gelegen bij Sint-Truiden, bij de Enghelbampt, voor 5 Rg. jaarlijks en een grondcijns van 4 oude groten en 4 Kapuinen. Schout: Coenraet Zanders; Schepenen: Jan Menten; Rijkaut van Stapele; Jan van Hamme; Henrick van Lechij; Anthoenis vande Lare, wenne te Minsinghen; Flips Copijs; Willem Pelsers. 1493, 25 maart.
Inventarisnummer 227 bevat 2cans .
Inden jare ons heren geboerte duysent vierhondert sevenendenegentich des tweendetwintichste daechs der maent decembris. Henrick vander Heyden, pater van het klooster van Zepperen en minister-generaal van de Derde Orde, ratificeert de grondwisseling tussen het konvent opden Steynart te Sint-Truiden en Henrick van Lechy alias Amelijs, schepen van dezelfde stad. Hij bevestigt ook dat Henrick 2 bunders en 6 roeden heeft teruggekocht, met alle verplichtingen, die erop rusten. A. Origineel: Perkament. Oorspronkelijk als transfix aan een andere oorkonde bevestigd. Drie horizontale gleufjes in de plica. Horizontaal dubbel, vertikaal vroeger in drieën gevouwen. H: 128 mm. B: 279 mm. H plica: 15 mm. 1497, 22 december.
Inventarisnummer 228 bevat 2cans .
Int jaer der geborten ons Heren Jhesu Christi doemen screeff duysent vierhondert achtennegentich inder mey des sevende daigs. De meier en de laten van de Sint-Truidense laathoven van de Heilige Geest en van Coeninxhem, oorkonden dat Ozielie van Tille, priores van Nonnemielen, Katherine van Home, en Eva Haex, ten behoeve van de kosterij, de munt, gelegen in de Scuerhovenstraet, met haar toebehoren en 10 gouden Peters, die de kosterij daarop jaarlijks deed gelden geruild hebben voor twee stukken land respektievelijk 16 en 15 roeden groot, gelegen op de Dooden Berch, en een Rijnsgulden jaarlijks, op een goed, gelegen te Nieuwenhuizen. Bezegeld door de schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. H. Geesthof: Meier: Machiel Tsgroets. Laten: Jan van Reick; Robeert vanden Rouschout; Jannes Wyemen; Henrick Bloemen, bakker. Hof van Coeninxhem: Meier: Kerstiaen Alarts. Laten: Jan van Reick; Robeert vanden Rouchout; Vasterart van Verssen; Jannes Weymen. Schepenbank: Schout: Jan Ghisebrechts. Schepenen: Jan van Reick; Robeert vanden Rouchout; Carle van Goten; Jan Bollis. 1498, 7 mei,.
Inventarisnummer 229 bevat 2cans .
Actum et datum anno domini millesimo ducentesimo quinquagesimo, feria secunda ante festum Beati Johannis Baptiste. Arnulf [lV], graaf van Loon, keurt de overdracht goed, die Arnoldus, ridder van Ruilingen ( Roelingem ), doet van 7 bunder landbouwgrond en weidegrond aan het klooster vanSint-Catherina te Nonnemielen tegen een jaarlijkse rente van 4 d., Luikse munt. Deze grond is gelegen te Stevoort. 1250, 20 juni.
Inventarisnummer 22 bevat 2cans .
Int jaer der saliger geborten ons liefs heeren Jhesu Christi doemen screeff duysent vierhondert achtennegentich in mey vierthien dage. Op verzoek van Jan Int Scep hebben schout en schepenen van Sint-Truiden den noetbauwe van de munt geïnspecteerd en het gebouw met toebehoren in zeer vervallen staat bevonden. Schout van de prinsbisschop: Everart van Haren. Schepenen: Jan van Reick; Willem Zelichs: Jan Copi; zoon van Willem; Jan Copi, zoon van Henrick. 1498, 14 mei.
Inventarisnummer 230 bevat 2cans .
Inden jare der saligher gheboerten ons heren Jhesu Crhiste doen men screef duysent vierhondert ende achtenneghentich in junio derteen daghe. De schout van priores Ozielie van Tylle en de schepenen van de bank van Nonnemielen doen uitspraak in een geschil tussen Willem van Ordingen en vier gesworen moelensleghers van Sint-Truiden, in verband met een resbalc. Schout: Coenraet Zanders. Schepenen: Rijkaut van Stapele, Jan van Hamme; Henrick van Lechy; Anthoenis vanden Lare, wenne te Minsinghen; Flips Copijs; Willem Pelsers; Jannes Menten. Moelensleghers: .....wenberchs; Aert Noetens; Pauwels Zeeghers; Willem vander Eyken. 1498, 13 juni.
Inventarisnummer 231 bevat 2cans .
Int jaer XIIIIc achtennegentich in septembri elff dage. De meier en de schepenen van het Sint-Truidense proosthof te Staden oorkonden dat Merten Loësen heeft opgedragen in de handen van Coenraet Zanders, 3 cijnsgulden, die de pitantie van Nonnemielen van oudsher reeds bezat op zijn hofstede, gelegen te Halmaal bij de Molenbeek, tegenover de Molen. Bezegeld door de schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. Proosthof: proost: Arde vanden Huys. Meier: Jannes Custers. Schepenen: Rigoult van Stapel; Geert Warniers; Jan Ghisebrechts; Carle Oebrechts. Schepenbank: Schout: Jan Ghisebrechts. 1498, 11 september.
Inventarisnummer 232 bevat 2cans .
Ghegeven inden jare der saligher gheboerten ons heren Jhesu Christi doen men screef duysent vierhondert ende achtenneghentich in october twee. De schout van Ozielie van Tylle en de schepenen der bank van Nonnemielen, oorkonden dat Jan Smeyers aan Jannes Menten een jaarlijkse erfcijns heeft verkocht van een mud koren op 3 bunders land, bij Sint-Truiden, tussen het bos dat aan de Prins-Bisschop toebehoort en dat van Coenraet Zanders. Schout: Coenraet Zanders. Schepenen: Rykaut van Stapel; Jan van Hamme; Henrick van Lechy; Anthoenis vanden Lare; Flyps Copys; Willem Pelsers; Jannes Menten, te Mielen. 1498, 2 oktober.
Inventarisnummer 233 bevat 2cans .
Gegeven ind jaer der saligher gheboerten Jhesu Christi doen men screef duysent vijf hondert in octobri sesse daghe. De schout en de schepenen van Mielen oorkonden dat Ozielie van Tylle, priores, met toestemming van haar konvent een bunder en 18 grote roeden grond in erfpacht heeft uitgegeven aan Wouter Tyrions, tegen 17 vaten koren jaarlijks en een grondcijns van 2 oude groten en een kapuin per bunder. Schout: Coenraet Zanders. Schepenen: Rijkaut van Stapele: Jan van Hamme; Henrick van Lechy; Anthoe nis vanden Lare, wen te Minsinghen; Fflips Copys; Willem Pelsers; Jannes Menten, wen te Mielen. 1500, 6 oktober.
Inventarisnummer 234 bevat 2cans .
Ghegeven ind jaer der saligher gheboerte ons heren Jhesu Christi doen men screef duysent vijfhondert ende twe in Sprockille vijf daghe. De schout en de schepenen van Mielen oorkonden dat Ozielie van Tylle, priores, aan Leys van Riekdel heeft uitgegeven in erfpacht 4 1/2 bunder en 3 grote roeden grond, gelegen te Mielen, voor 17 vaten koren per bunder en 2 groten met 2 kapuinen als grondcijns. Schout: Coenraet Zanders. Schepenen: Rykaut van Stapele; Jan van Hamme; Henrick van Lechy; Anthoenis vanden Lare; Flips Copys; Willem Pelsers; Jannes Menten, wenne te Mielen. 1502, 5 februari.
Inventarisnummer 235 bevat 2cans .
Ghegeven ind jaer ons heren doen screef XVc ende twee in sorickille vijf daghe. Jannes Menten en Louwerijs Richdel getuigen voor de schout en de schepenen van Mielen, dat de 4 1/ 2 bunders, door Ozielie van Tylle aan Richdel verpacht, volgens de bevindingen van de landmeter, grenzen aan de grond van de priores, beneden den wingart. 1502, 5 februari.
Inventarisnummer 236 bevat 2cans .
Ghegeven inden jare der saligher gheboerten ons heren jhesu Christi doen men screef dussent vijff hondert ende twee in mert. De schout en de schepenen van jonker Raes van Guigoven in zijn bank te Gorsem, oorkonden dat Ghielis Cole van Coenraet Zanders, als zaakwaarnemer van Nonnemielen, een beemd en een stuk land in erfpacht heeft genomen tegen jaarlijkse betaling van de grondcijns en 6 Rg. ten voordele van de pitantie en de kosterij van Nonnemielen. Schout: Augustijn Gherinx. Schepenen: Coenraet Zanders; Anthoenis vanden Lare; Henrick Laduens; Jannes Menten, wen te Mielen; Henrick Winckele alias van Kalsbeeck. 1502, Maart.
Inventarisnummer 237 bevat 2cans .
Ghegeven inden jare der gheboerten ons heren doen men screef duysent vijf hondert ende twee in appril sdsteen daghe. De schout en de schepenen van jonker Raes van Guigoven in zijn bank te Gorsem, oorkonden dat Mathijs Vos van Coenraet Zanders, als gevolmachtigde van priores Ozielie van Tylle, in erfpacht genomen heeft een beemd, gelegen in Gorsem, bij het goed van Jonker Willem van Horion van Ordingen, voor anderhalve Rijnsgulden, lopende koers van Sint-Truiden, jaarlijks. Schout: Augustijn Gherinx. Schepenen: Coenraet Zanders; Anthoenis vanden Lare; Jannes vanden Leene; Henrick Laduens; Jannes Menten, wen te Mielen; Henrick Winckelen, alias van Kalsbeeck. 1502, 16 april.
Inventarisnummer 238 bevat 2cans .
Ghegeven inden jare der saligher gheboerten ons Heren Jhesu Christi doen men screef duysent vijf hondert ende twee in julio sesteen daghe. De schout en de schepenen van priores Ozielie van Tylle in haar bank en heerlijkheid van Mielen, oorkonden dat Jan Stas van Coenraet Zanders een bos ontvangen heeft, waarvan de kosterij van Mielen jaarlijks 3 vaten koren trekt als pacht. Jan Stas heeft de 3 vaten koren opgedragen in handen van de schepenbank, met het bos als onderpand. Schout: Coenraet Zanders.Schepenen, niet met name genoemd. 1502, 16 juli.
Inventarisnummer 239 bevat 2cans .
Datum Mediolani, IIII nonas septembri, pontificatus nostri anno nono (1). Indulgentieoorkonde van paus Innocentius [IV] (1) aan de priores en de kloostergemeenschap van Sint-Catherina te Nonnemielen. [1251], 2 september.
Inventarisnummer 23 bevat 2cans .
Die octavo mensis septembris Anno Domini M CCCCC secundo. Bisschop Raymundus, apostolisch legaat, verleent een aflaatbrief aan Oda de Fecht, religieuse te Nonnemielen. 1502, 8 september.
Inventarisnummer 240 bevat 1can .
Int jaer der saligher geborten ons liefs heeren Jhesu Christi vijf-tien hondert ende vijff inden mey des elfde daigs. De meier en de laten van het cijnshof van de kellerij van Nonnemielen te Sint-Truiden, oorkonden dat Lambrecht van Sint Jans der Jonge, in ruil voor een som van 21 Rg., aan Gowart Pickarts een erfrente verkocht heeft van 1 Rg. 20 St. de gulden, lopende koers van Sint-Truiden, op zijn huis met toebehoren, gelegen te Sint-Truiden in de Cloppenstrate, bij de stadsvesten. Deze overdracht wordt bekrachtigd door de prinsbisschoppelijke schout en de schepenen van Sint-Truiden. Laathof: Meier: Jan Menten der Alde. Laten: Henrick van Lexhi; meester Henrick van Herckenraede; Mercielis van Holzete; Jan Menten der Jonge; Carle Strune. Schepenbank: Schout: Pouwels Abertijns; Schepenen: Henrick van Lexhi; Jan Copi; Mercielis van Holete; Jan van Mettecoven. 1505, 11 mei.
Inventarisnummer 241 bevat 2cans .
Inden jare der saligher gheboorten ons lieffs heren Jhesu Christi doemen screeff XVc ende elff in julio opden XXII sten dach. De schout en de schepenen van Alken bekrachtigen op verzoek van Mambrecht van Schoenbick, in naam van Katrijne van Hoerne, abdis van Nonnemielen, een oorkonde van 19 juni 1508: Francis Bruninck alias van Nerom staat het vruchtgebruik op bepaalde bezittingen te Alken af aan zijn kinderen Francisken, Willem, Wouter en de onmondige Merlien, die het op hun beurt overdragen aan het klooster van Mielen, dat erin gegicht wordt door bemiddeling van Gheert Scosertii, op 15 februari 1509. Schout: Johan Hilma. Schepenen: Willem Mobben; Willem Persoens; Jan Jorijs; Jaspaert vander Lijnden; Gherijt vanden Hove; Jannes vanden Hove. 1511, 22 juli.
Inventarisnummer 242 bevat 2cans .
Ghescheyt ende gedaen inden jare der salyger geboertten ons liefs heeren Jhesu Christi doemen screeff duysent viefhondert ende vierthien inde maent den vierthiensten daege. De schout en de schepenen van Wezeren oorkonden dat Wouter Tuteleer, inwoner van Gingelom, voor 20 goudgulden, de gulden gerekend voor 28 st. aan Pieter Nijs, de wen van Camerijck, als gevolmachtigde van het klooster van Nonnemielen een jaarlijkse erfrente van een mud haert corn (tarwe of rogge), heeft opgedragen, op 13 grote roeden akkerland, op de Toemme kouter, bij de weg van Walsbets naar Baertommen. Schout: Willem van Baerle. Schepenen: Bauwen Laddoens; Aert Dangels; Jan Baex; Henrick Lambrechts; Mathijs Mottha; Henrick Boesmans; Andries Laddoens. Schepenen: Bauwen Laddoens; Aert Dangels; Jan Baex; Henrick Lambrechts; Mathijs Mottha; Henrick Boesmans; Andries Laddoens. 1514, 14 maart.
Inventarisnummer 243 bevat 2cans .
327 gevonden, 141 t/m 160 getoond, pagina 8 van 17