Het Leenhof van Dendermonde tijdens de vijftiende eeuw. Nadere toegang op het archief van de Rekenkamers, delen en banden, nr. 1102 en denombrementen van Vlaanderen, leenhof van Dendermonde tot 1473 /
1546 resultaten , klik op een van de tabs om het zoekresultaat te tonen.
BE-A0510_000800_006875_DUT
Identificatie van de toegang:
BE-A0510 /
I 548
Het Rijksarchief in België
2013
This finding aid is written in
Dutch.
Beschrijving van het archief
Identificatie van de toegang:
BE-A0510 / I 548
Naam archiefblok:
- Rekenkamer te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven.
- Chambres des comptes à Lille. Dénombrements et autres pièces féodales des cours féodales du comte de Flandre
Periode:
1300-1795
Rekenkamers (A4)
Omvang geïnventariseerd
58.50
m
Laatste bestanddeelnummer
11142.00
Archiefbewaarplaats
Algemeen Rijksarchief / Archives générales du Royaume
Archiefvormers
- Inventaris van het archief van de Rekenkamer, daarna Bureau de Finances, te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven, Kasteel van Kortrijk, 1399-1681 (I 554)
- Inventaris van het archief van de Rekenkamer, daarna "Bureau des Finances", te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven: Burg van Veurne, 1389-1745 (I 440)
Geschiedenis van archiefvormer en archief
Inhoud en structuur
Raadpleging en gebruik
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
- 3474 Jacop Verzeelin doet verhef van een deel van een leen genoemd AETBERCXbestaande uit een tiende geheven op diverse percelen nl. de twee delen van vlees of lammertiende in Axel. Nog de twee delen van de vlees of lammertiende in Beoostenblije en ook in Zuiddorpe. Tevens behoort tot het leen in West Saemslacht de tiende op xij bunders de drie in NIEUHOTENEvan de twaalf bunderen en vijf aan het einde gelegen. Nog in SCRAVEN POLDERE heeft hij de twee delen van de vlees of lammertienden. Nog in het goed van Mer Philips van Axsele polder de twee delen van de vlees of lammertienden. In SCREYDIC ook de twee delen van de vlees of lammertienden. Nog in MOERMANS POLDER ook de twee delen van die tienden. Nog behoort aan het zelve leen de smaltienden en beset in de GANSPOLDER en ook de smaltiende op de vijf gaderingen in de NIEUHOTENE.Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 28 februari 1514 n.s.
- 4526 Anthonis van den Vagheviere poorter van Brugge als vader over Barbele zijn dochter doet verhef van een leen van vijf gaderinghe tienden met de vleestiende, lammertiende, smalletiende. Hiervan liggen drie gaderinge tienden in GHENDERDIJK in Zaamslachtt en de andere twee gaderinge tienden in Houdhotene. De leenhouder bezegelde het rapport op 26 juni 1430.
- 4528 Urbaen Pottreel alias Damman doet verhef van zijn leen van drieentwintig gemeten gelegen in Zaamslacht genoemd TGOED VAN HAERBRECHTS ZEE samen met de visserij met de ettingen. Tot het leen behoort ook de vlees of lammertiende in SCREPDIJC en de twee delen van die tiende in MOURMANS POLDER.Nog de twee delen van de smalletiende en het bezet in de GANS POLDERen nog de twee delen en bezet in de SGRAVEN POLDER.De twee delen van een vleestiende in de polder waar Willem Gilliszone woont en ook twee delen in de NIEUWEN POLDER er naast gelegen. Van het hoofdleen worden nog twee manschepen gehouden. Het rapport werd door de leenhouder gezegeld op 4 juli 1430.
- 4529 Anthonis van den Vagheviere poorter in Brugge doet verhef van zijn leen zijnde drie gaderingen tienden en een ander deel van een gadering tiende met de vleestiende, lammertiende en smalletiende. Dit alles gelegen in de parochie van Zaamslacht in de Vier Ambachten binnen Axelambacht liggende in Ghenderdijc. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder in februari 1442 n.s.
- 4531 Andries van den Vagheviere poorter van Brugge doet verhef van zijn leen van twee gaderingen tiende en het derde deel van een andere gaderinge tiende gelegen in Axelambacht in Zaamslacht in OUTHOTEN met een kleine tiende, en een vleestiende. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 22 [juni] 1441.
- 4532 Jan Pardo poorter van Brugge als vader en administrateur over Silvester Pardo zijn zoon doet verhef van een leen dat de zelve Silvester is houdende. Het leen behelst vijf gaderingen tienden liggende in West Zaamslacht met de vleestiende en de smalle tienden. Het leen is op Silvester gesuccedeerd door het overlijden van Katheline van der Vlamyncpoort zijn moeder. Het rapport werd door de leenhouder ondertekend op 27 september 1540.
- 4533 Lieven Cappe doet verhef van een leen zijnde een tiende haar bestrekkende binnen Zaamslacht op en aan de west zijde van de vaart en haven gelegen tussen Axel en DER NEUSEN. De tiende omvat de drie schoven van iedere hoop. Men is ook gerecht jaarlijks veertig s.ingen par. erfelijke rente te heffen op de tienden van de cure van Zaamslacht ongeveer zestien Karolus Gulden waard. Het rapport werd door de leenhouder gezegeld op 17 februari 1542 n.s.
- 4534 Jacop Nieulandt als vader en als administrateur over Franskin zijn oudste zoon gewonnen bij Anna Christoffels de Salines dochter van wijlen zijn vrouw doet verhef van twee leengoederen liggende in Axelambacht in Zaamslacht. Het leen is op de zoon gesuccedeerd door het overlijden van zijn moeder. Namelijk een leen zijnde een heerlijkheid gelegen in Zaamslacht en in de POLDRE VAN OUDOTENE zijnde een streek en het derde van een streek koren tiende, vleestiende, vlastiende en heerlijke tiende. Het ander leen van drie gaderingen tienden in Ghinderdijc en twee gaderingen tiende in OUDOTENEmet de bezette van vleestiende, lammertiende, smalletiende. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 27 februari 1548 n.s.
- 4535 Jan Damman zoon van Jan, heer van Oomberge als kerkelijk voogd over jonkvrouw Elizabeth de Baenst dochter van mher Anthuenis doet verhef van zijn leen. Het leen is gelegen in Zaamslacht zijnde een tiende liggende in GHEENDERDIJCK en het andere een halve streek in Westzaamslacht. De leenhouder zegelde het rapport op 12 april 1554.
- 4536 Francois Pardo heer van FREMICOURT macht hebbende over Sieur Diego Pardo Lymros zijn oom, feodaal erfgenaam van wijlen heer en meester Silvester Pardo licentiaat in de Godheid en kanunnik van de kathedrale kerk van O L V te Antwerpen. De volmacht werd verleden voor schepenen van Rijsel op 19 april 1605. Sieur Diego Pardo houdt een leen vijf gaderingen tienden groot in Westzaamslacht met de vlees tiende en andere smalletienden. Het leen is Diego Pardo toegekomen naar aanleiding van het overlijden van Silvester Pardo. Het rapport werd ondertekend en gezegeld door Francois Pardo op 26 september 1605.
- 4134 Henric van Roeselaer heer van DER ROEST doet verhef van zijn leen hem toegekomen van wege vrouw Carolina Sersanders zijn vrouw, omvattende drie gaderingen tienden groot gelegen in Nieuhottene binnen Axelambacht. Het leen wordt op een jaarlijkse pacht van zes pond tien schellingen groot geschat. Het rapport werd gezegeld door Symoen van der Eecken ontvanger van de leenhouder op 25 augustus 1430.
- 4135 Arent de Wint als voogd over Hanneken de Wint zijn kind gewonnen bij jonkvrouw Joozijne sButs dochter van Jan doet verhef van een leen wezende een tiende. Het leen omvat het derde van de geheele tiende van de hele polder van DIEPENEEDE liggende in de parochie van Nootene. De tiende wordt geheven op alle tiendebare vruchten behalve de vleestiende. Tot de leenverplichtingen behoort een wagen om de zelve vruchten te verzamelen. Het leen wordt op een jaarlijkse pachtsom van twee pond groot geschat. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 9 september 1540.
- 4136 Raphael van der Sare gehuwd met jonkvrouw Jakemijns sWints dochter van Arendt doet verhef van zijn leen zijnde het derde van de gehele tiende in de polder van DIEPENEEDE in Notene. Tot het leen behoort een wagen om de gehele tiende mee te vervoeren en op te halen. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 27 november 1540.
- 4137 Pieter van Roosbeke zoon van Jan doet verhef van zijn leen zijnde een derde deel van de hele tiende in de POLDER VAN DIEPENEEDEgelegen in de parochie van Notene. Pieter kocht het leen van zijn vader die het op zijn beurt gekocht had van Joos van der Saren zoon van jonker Frans. Tot het leen behoort een wagen om de tiende op te halen. Het rapport werd getekend en gezegeld door Hector de Bocq op 29 juli 1613.
Vaste URL: https://search.arch.be/ead/BE-A0510_000800_006875_DUT
Bookmark url: https://search.arch.be/ead/BE-A0510_000800_006875_DUT