Werkbeschrijvingen van de nrs. 7.325 tot 10.566 van de dossiers (in portefeuilles) van het Officie-Fiscaal van de Raad van Brabant
BE-A0541_005628_807724_DUT
Identificatie van de toegang:
BE-A0541 /
I 98
Het Rijksarchief in België
2024
This finding aid is written in
Dutch.
Beschrijving van het archief
Identificatie van de toegang:
BE-A0541 / I 98
Naam archiefblok:
- Officie-Fiscaal van de raad van Brabant. Portefeuilles.
- Office fiscal du Conseil de Brabant. Portefeuilles
Periode:
1483 - 1795
Justitieraden (Raad van Brabant, Raad van Vlaanderen...) (B6)
Omvang geïnventariseerd
205.00
m
AANTAL BESTANDDELEN
1330.00
Archiefbewaarplaats
Rijksarchief te Vorst / Archives de l'Etat à Forest
Archiefvormers
- Fiches de travail des n° 7.325 à 10.566 des dossiers (en portefeuilles) de l`Office Fiscal du Conseil de Brabant (T 012)
- Index partiel des noms de personnes, de lieux et de matières des descriptions des portefeuilles de l`OfficeFiscal du Brabant (I 915)
- Inventaires du XVIIIe siècle sur les archives de l`Office Fiscal, portefeuilles (A 5/1-6)
- Inventaire de l`Office Fiscal de Brabant, portefeuilles 1029-1330 (grands numéros). (Z 001)
Geschiedenis van archiefvormer en archief
Inhoud en structuur
Raadpleging en gebruik
Verwant materiaal
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
- 7358 Procesdossier van baron van Rynegom, amman van Brussel (Bruxelles), tegen de baron van Perck, burgemeester van Brussel (Bruxelles), betreffende de bevoegdheid van de amman en burgemeester van Brussel (Bruxelles) over de nachtpatrouilles en de compositie (afsluiten van compromissen voor misdrijven). 1736.
- 7372 Advies van het Officie-Fiscaal betreffende de overeenkomst naar aanleiding van een proces voor de Tolkamer te Brussel (Bruxelles) tussen de raadsheer ontvanger der domeinen te Brussel (Bruxelles) en de erfgenamen van de weduwe Walpot inzake het planten van bomen op de steenweg naar Etterbeek. 1737.
- 7488 - 7489 Stukken van een proces begonnen in de Tolkamer te Leuven tussen de ontvanger-generaal der domeinen en Bernard Delport, brouwer uit Leuven, wegens overtreding van het plakkaat van 10 mei 1539 waarbij bepaald werd dat alle voor het brouwen gebruikte grondstoffen gemalen moeten worden in de molens van de vorst. 1743.
- 7503 Procesdossier van Hendrik Claesens tegen Peter Verijt uit Antwerpen over het kwetsen van een paard, dat gehouden werd voor 'de Roskam' een rechtbank in Antwerpen die recht sprak in zaken in verband met paarden. Het Officie-Fiscaal protesteerde echter dat deze instelling geen jurisdictie bezat. 1734-1739.
- 7509 Proces van Jules Ferdinand Rahier, Heer van Sprimont en van Fraipont, inwoner van Villers-aux-Tours, land van Limburg, tegen de paters Jezuïeten van Aywaille, land van Luxemburg, over een jursdictiegeschil ten gevolge van het feit dat de paters Jezuïeten op de plaats van de molen Amblève het lijk van een meisje van de oever hadden weggenomen. 1730.
- 7583 Kopiën van brieven van landvoogdes Maria Elisabeth, betreffende ambtelijke stukken van wijlen fiscaal Charlier, over de liquidatie van een bedrag aan het officie verschuldigd, over het verbod van drukken zonder octrooi, over de afschaffing van de straf en de invrijheidsstelling van enkele inwoners van Hoboken, over de afschaffing van de straf opgelopen door enige inwoners van Hoboken, over een verbod aan een Luikenaar het ambt van griffier waar te nemen tijdens de minderjarigheid van zijn zoon en over de straffen voorzien bij het plakkaat van 2 mei 1626 tegen het verkopen en afstaan van ambten tegen geld. 1729-1736
- 7604 Brief van landvoogdes Maria Elisabeth met opdracht het stilzwijgen te bewaren over de troebelen die te Leuven hadden plaats gehad naar aanleiding van de verkiezing van Christophe Robert tot professor primarius in de rechten, vacant door het afsterven van Dr. Hacqius, en de straffen kwijt te schelden die sommige inwoners van Leuven hadden opgelopen wegens buitensporigheden en opstootjes. 1741.
- 7699 Brief van graaf Karl-Ferdinand von Köningsegg-Erps, gevolmachtigd minister, met vraag om advies over het rekest van Simon-Joachim Van Rechteren, secretaris van Pulderbos en schout van Massenhoven, voor het bekomen van kwijtschelding van een boete opgelopen voor het tonen van een zakpistool aan Jan-Egidius Peeters. 1743.
- 7701 Kopie van een brief van Marie-Anne en Karel [van Lotharingen], landvoogd met vraag om advies over het bijgevoegd rekest van Antoine Scheys, inwoner van Sterrebeek en Pieter Verhulst, inwoner van Nossegem, aangehouden wegens valse getuigenis tegen het Officie-Fiscaal om de vrijlating te bekomen uit de Treurenberg gevangenis in Brussel (Bruxelles). 1744.
- 7708 Rekest van Louis Lhost, inwoner van Genappe tegen Joseph George, priester en beneficiarius van Court-Saint-Etienne, die het loon van de dienstmeid, dochter van Lhost, niet betaald had en pretendeerde dat hij in zijn hoedanigheid van priester niet kon terechtstaan voor de Raad van Brabant, met advies van het Officie-Fiscaal. 1736.
- 7765 Rekest van de zoon van de baron de Reynegom, en van Ambrosius Philippus De Bie, voogd van de minderjarige kinderen van wijlen Jan-Baptist Simon, baron van Reynegom, in zijn leven amman van Brussel (Bruxelles), over het proces door deze laatste ingesteld tegen Pierre De Kinder, koopman te Middelburg, en andere lopende processen. 1737.
- 7840 Rekest van de procureur-generaal om uitstel te bekomen van het proces tussen de rentmeester-generaal der rechten in het kwartier van Tienen en Mathias De Wilde, pachter der tolrechten (doorvaarttol), met een uittreksel uit het register van de Staten van Brabant die deze zaak in handen stelde van het Officie-Fiscaal. 1740.
- 7856 Brief van Fr. Crabeels, rentmeester van de vorst in Leuven, over de herpublicatie van het plakkaat van 5 mei 1673 aan het brouwersambacht, de magistraat, de universiteit en het molenaarsambacht van het plakkaat waarbij verboden werd 'vetsaecken' te laten malen in andere dan de vier aangegeven molens. 1744.
- 7864 Proces van Guilielmus De Vos, secretaris van Berlaar, drossaard van het graafschap Morkhoven, tegen advocaat Portemont, optredende in naam van de hertog van Croÿ, heer van Berlaar. Het Officie-Fiscaal had dit proces tot zich getrokken omdat De Vos in gebreke was gebleven de rekeningen van de weeskinderen over te maken en andere buitensporigheden had begaan in zijn ambtsuitoefening. 1744.
- 7885 Voorwaarden gesteld voor de openbare verkoop van enige goederen in de dode hand vanwege de Grauwzusters te Tienen, de kapelanen van de Sint-Pieterskerk te Leuven, de pastoor van Eigenbrakel, de Onze-Lieve-Vrouwbroeders te Leuven, de alexianen te Leuven en twee geschriften van Natalis De Bois, professor te Leuven, over de aankoop van land. 1714-1746.
- 7925 Kopie van een brief van landvoogd Carlos de Gurrea, hertog van Villahermosa, aan de Raad van Brabant waarin hij opdracht gaf om een procedure stop te zetten die de Raad had opgestart tegen een deurwaarder van de Geheime Raad, naar aanleiding van een precedentiekwestie in het dragen van het koninklijk wapen bij de Sint-Goedelekerk. 1679.
Vaste URL: https://search.arch.be/ead/BE-A0541_005628_807724_DUT
Bookmark url: https://search.arch.be/ead/BE-A0541_005628_807724_DUT