Inventaris van de verzameling 'Diverse Oorkonden', 1151-1825
BE-A0514_108167_106737_DUT
Identificatie van de toegang:
BE-A0514 /
VZ19
Het Rijksarchief in België
1960
This finding aid is written in
Dutch.
Beschrijving van het archief
Identificatie van de toegang:
BE-A0514 / VZ19
Naam archiefblok:
- Diverse Oorkonden
Periode:
1151-1825
Uit hun verband gerukte losse archivalia (Z91)
Laatste bestanddeelnummer
769.00
Omvang geïnventariseerd
4.25 m
Archiefbewaarplaats
Rijksarchief te Gent
Archiefvormers
- Abdij van Beaulieu te Petegem [O.-Vl.- Wortegem-Petegem], 1290-1783
- Borluut (familie), 13de - 20e eeuw
- Bette (familie), 15de eeuw - 1792
- Micault, Jehan, Tweede helft 15de eeuw-ca. 1540
- van Mossevelde (familie), 16de eeuw
- Abdij van Ter Hagen te Gent, Ca. 1230-1796
- Heren van Sint-Denijs-Boekel, 12de eeuw - 1795
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
- 4 Gwijde, aartsbisschop van Reims, kardinaal en legaat van de H. Stoel, maakt bekend op welke wijze de ruiling plaats had van het altaar van "Dai" en het altaar van "Sacia in nemore" tussen de prior en het klooster van Nouvion en de Reimse kanunniken Garnerus, schoolmeester en meester Anselmus. januari 1206.
- 6 De abt, prior en proost van Saint-Elooi te Noyon geven bevel aan de officiaal, meester Hugo de Sarqueus, aartsdiaken van Reims om aan Theodericus, klerk te verbieden nog verder de prior en het klooster van Noyon lastig te vallen omwille van de novale tienden waarvan zij ongestoord genieten, krachtens de overeenkomst die zij vroeger sloten met de graaf van Rethel. 17 februari 1243.
- 7 Proces-verbaal van de verschijning van de procureurs van de abten van Cluny en Mauzac, respectievelijk de prior van Gensac en Petrus de Hasilis, voor Petrus Gicti, kanunnik, gesubdelegeerd rechter van Willem, bisschop van Puy. De rechter beslist dat het geschil scheidsrechtelijk zal beslecht worden. 23 mei 1268 - 14 juni 1268.
- 10 Thibaut, heer van Belvoir, verklaart zich als goed leenman te zullen, gedragen van Thibaut, heer van Neufchâtel, voor de 700 pond "estevenaus" die Hues, zijn vader, van Thibaut, heer van Neufchâtel, in leen ontvangen heeft. De akte van belening is in deze akte opgenomen (7 januari 1293). 29 mei 1325.
- 44 Rapport van Denis de le Bare, koninklijk dienaar in het baljuwschap van Aniens, aan de baljuw van Amiens, waarin hij laat weten dat hij zijn opdracht vervuld heeft in het proces dat Hughemin Courault, klerk van het bisdom Langres, ingespannen heeft tegen de collegiale kerk van Sint-Pieter te Cassel, nopens het bezit van zijn prebende van kanunnik in die kerk. 17 juni 1453.
- 47 Akte van verkoop van ee lijfrente van drie mud koren door Kateline tsGreven, weduwe van Jan vander Sceuren, aan Joes de Keermakere, gezeid "Dueghens", zoon van Joes , welke rente bezet is op de goederen van het sterfhuis van wijlen Henric van Rode, gezeid van Hoensem, verleden voor de schepenen van Wambeke. 13 september 1448.
- 57 Vonnis van de schepenen van het Brugse Vrije in de zaak van Fransoys de Clerc, als ontvanger van de Watering van Bewesteree in Aardenburgambacht, heesscher, tegen Jan van Verden, poorter van de stad Sluis, gevangen verweerder, met hem gevoegd Jeronimus Larin, ontvanger van Sluis, nopens bijdrage in eht onderhoud van de sluis van genoemde watering. De verweerder wordt veroordeeld tot betaling van de geëiste 100 lb. par. 9 maart 1498.
- 63 Akkoord gesloten tussen de erfgenamen van Raoul Dailli, vidame van Amiens, en van Jacqueline de Béthune, zijn vrouw. Hun erfenis komt toe aan Jehan Dailli, hun zoon, mits een rente en andere vergoedingen die hij za betalen aan zijn zuster Margareta, vrouw van Colard, heer van Moy en Buzegnies. 8 januari 1455.
- 80 Akte van erving en onterving van een leen geheten "den Hauborcs", gelegen te Oordegem en gehouden van de heer van Gavere van zijn leenhof van Oordegem, verkocht door Lievin van Overheet en zijn vrouw Margriete vanden Hecke aan ridder Roland van Wedergrate. Verleden voor het leenhof van Oordegem. 6 december 1478.
- 88 Vonnis van de Grote Raad in een proces tussen Anne de Trasegnies, vrouw van Resnes, weduwe van Philippe, heer van Montenaken en Resnes, en Charles de Rubempré, heer van Beveren, haar schonnzoon, enerzijds, Guillaume de Fontaines, heer van Melem, echtgenoot en voogd van Marie de Resnes, weduwe van Godefroid de Montenaken, anderzijds, nopens de helft van de opbrengst in de heerlijkheid van Haveluy. 21 november 1482.
- 89 Vonnis van Walleran du Mez, dit d'Anstaing, luitenant van de goeverneur van het soeverein baljuwschap van Rijsel, Douai en Orchies, in een zaak tussen Micqueil en Pierart Fruit, heesschers, enerzijds, Jehan Chocquiel, Innocent Flanniel, Jehan Dupont, e.a., verweerders, anderzijds, betreffende terugbetaling van een som die de heesschers ten tijde van hun gevangenschap in handen van de Fransen van Doornik als losprijs dienden te betalen. 10 maart 1485.
- 99 Mandement van de Raad van Vlaanderen aan de eerste deurwaarder om de Brugse schepenen te dagvaarden ten einde zich te verantwoorden nopens een vonnis dat zij hebben uitgesproken in verzekeringszaken tussen Diego Danciso, koopman van de natie van Biscaye, en Alonso del Hospital, Fernande de Castro en Diego de Medine. Met rapport van uitvoering van het madement de dato 15 november 1510. 8 oktober 1510.
- 100 Mandement van keizer Maximiliaan en zijn zoon Karel aan de eerste deurwaarder om er voor te zorgen dat meester Anthonis Heenkenshoodt, raadsheer in de Raad van Brabant, rustig in het bezit blijve van het leen van 15 bunder, gelegen te Galmaarden en Waarbeke, dat hij in 1498 kocht van Hubrecht Boonaert en Barbele Dalman, doch wier erfgenamen zich achteraf tegen die koop verzet hebben. Met rapport van uitvoering van het mandement 10 juli 1511. 7 juli 1511.
- 101 Mandement aan de deurwaarder van de Raad van Vlaanderen om de schepenen van het "Ryselsche Vrije" te dagvaarden om zich te verantwoorden nopens het proces dat voor hen werd gevoerd tussen Jehan Waermoes, werkman van de munt, en de ontvangers van de issuerechtenin het "Rysselssche Vrije" daar Jehan Waermoes beweert dat hij, behalve voor moord, ontvoering en diefstal, alleen berecht mag worden door de proost en gezwoornen van de munt. Met uitvoering van het mandement de dato 7 februari 1513. 24 januari 1513.
- 108 Mandement gericht aan alle geestelijken die het aangaat door Zybert van Oussem, proost van Sint-Jacob op den Coudenberg te Brussel, als uitvoerder van een pauselijke bulle die aan Karel V het voorrecht toekent van de benoeming van 100 personen als beheerders van kerkelijke goederen. 12 juni 1516.
- 110 Voor de Raad van Vlaanderen verklaart Elisabeth van Ravescoot, weduwe van Charles van Wedergraete, heer van Landeghem, de som van acht pond groten ontvangen te hebben van Jan Everaert, raadsheer, ten titel van terugbetaling van een rente bezet op het Vennegoet te Waarschoot. Met kwijtschrift de dato 14 december 1518. 15 december 1518.
- 112 Kwijtschrift van zes pond tien sch. door messagier Joris Dinghel afgeleverd aan Jehan Micault, algemeen ontvanger van de koning, uit hoofde van betaling voor het dragen van de akte van confirmatie van de wapenstilstand van Friesland gemaakt te Utrecht, aan Geraard Mylart, raadsheer in Holland. 15 april 1518 [of 1519].
- 113 Kwijtschrift afgeleverd aan Jehan Micault door de messagier Guillaume Blanckart, voor de som van 72 sch.,om vanuit Mechelen gesloten brieven van de koning gedragen te hebben aan de abten van Sint-Bernards en Sint-Michiel te Antwerpen om hen uit te nodigen op de lijkdienst voor de Keizer, te Mechelen, maandag e.k. 22 februari 1519.
- 115 Claeis de Vrome, messagier, erkent ontvangen te hebben van Jehan Micault, de som van 72 sch. uit hoofde van het brengen, tot tweemaal toe, van instructies van de koning aan de heer van Ravesteyn en de heer Lieven van Pottelsberghe te Gent, met het oog op het verzoek dat zij uit naam van de koning aan de Staten van Vlaanderen moesten doen. 7 april 1519.
- 116 Anthoine le Cordewanier, bode van de koning, verklaart van Jehan Micault 50 s. ontvangen te hebben om brieven van de koning aan de heer van Molembaix, de heer van Corenhuse en de seneschalk van Henegouwen gedragen te hebben, om hen te vragen of ze bereid zijn met de koning naar Duitsland te gaan. 22 februari 1519.
- 117 Guy Moulart, bode van de stad Atrecht, verklaart ontvangen te hebben van Jehan Micault de som van 14 pond om, vanwege de regentes, brieven gedragen te hebben aan de heer van Reux en de burggraaf van Gent, te Arras, en het antwoord teruggedragen te hebben; vervolgens om een brief aan de genaamde burggraaf te dragen met opdracht zich naar Engeland te begeven. 28 januari 1519.
- 125 Martin van Hardderlrich, kapitein van het voetvolk, verklaart ontvangen te hebben van Daniel le Clerc, keizerlijk tresortier van oorlog, de som van 560 pond, o.a. om in Duitseland 3.000 voetknechten geronseld te hebben om de keizer op zijn aangestaande reis naar Spanje te vergezellen. 23 maart 1522.
- 133 Bulle van Paus Innocentius VIII waarbiij Pieter Bruyninck, klerk van het bisdom Doornik, familiaris van de bisschop van Sebenico, pauselijk legaat bij Maximiliaan van Oostenrijk, een of twee beneficiën in het vooruitzicht gesteld worden, toe te kennen door de bisschop van het kapittel van Doornik en de abdij van Middelburg. 19 maart 1487.
- 138 Voor hoogbaljuw en leenmannen van Dendermonde, verkopen Joos Vydt fs. Clais, en zijn vrouw Lysbette Borluut fa Jerôme, een erflijke rente van 10 pond groten Vl., leen wezend, aan zijn neef Joos Triest. In de akte is de kopie opgenomen van de verkoop van die erflijke rente door Heinrick Walraven, heer van Massemen en Berlegem, aan Joos Vyd de dato 3 juli 1414. 11 januari 1433.
- 140 Leonardus de Furnariis, vicaris-generaal van de aartsbisschop van Genua, maakt bekend dat voor hem verscheen Lodisius Centurionus, burger van Genua, die verklaarde dat Sanihi de Laries, schipper uit Biscaye, met een lading van 115 zakken wol uit Minorca; die hem door Lucianus en Bartholomeus Centuriones toevertrouwd werden, ten einde die in consignatie te geven aan genoemde Lodisius, op de vlucht geslagen is. Volgens een rugnota heeft dit stuk gediend in ee proces tussen Lazars Lemmelin en Fernande de Salines. 28 april 1475.
- 145 Akte van overdracht door Pieter Eeline aan Matthyd Reins en Margriete, zijn dochter, vrouw van genoemde Matthys, al zijn goederen gelegen te Valkenberghe op het Langehevelt en te Nederbrakel, mits een lijfrente van 21 pond 12 s. 's jaars, verleden voor meier en schepenen van Nederbrakel. 10 oktober 1427.
- 154 Instructies voor de visitators van de provincies Reims en Sens, gegeven in het kapittel, gehouden te Reims op bovenvermeld datum, door de abten van Sint-Richarius te Amiens en Sint-Remigius te Reims, voorzitters van het kapittel. Die instructies bestaan in het onderzoeken van een lange rij vragen nopens de observatie van de kloosterregels, de tucht, enz. 25 april 1348.
- 157 Verkoop van een erfelijke rente van 14 s. gr., bezet op goederen te Destelbergen, door Gijselbrecht Buekel aan meester Jorys van Poelvoorde, surgijn, verleden voor de meier en schepenen van Destelbergen. Aan die akte is het origineel, de dato 4 juni 1517 gehecht van de verbeurte van de goederen, omwille van niet betaling van de rente. 18 april 1448.
- 168 Mandement van de keizer aan de wethouders van Temseke, waarbij hij hen beveelt recht te laten wedervaren aan Adriaan van den Driessche, te Waasmunster, van wie Michiel Coppens, omwille van een schuld die Elisabeth Bogaert, echtgenote van Adriaan, tegenover hem had, voor haar huwemijk met Adriaan heeft "doen afscatten by ulieden zekeren vruchten staende ende wassende" op zijn veld. 16 december 1523.
- 171 Renault Haneton, baljuw van Doornik en het Doornikse, bekrachtigt de schenking van een rente ten laste van de stad Gent, gedaan door Peronne Haccart, weduwe van Noël Cottrel, ten voordele van haar neef, Jacques Haccart, zoon van Lyon, tweede "prévot" van Doornik en Geertruide de Landas. 24 februari 1529.
- 179 Voor Jehan Braure, luitenant van de baljuw Aire, stelt Jehan Merlin, voogd van Jehan Dom, zoon van wijlen Maillard Dom, welke door Bernard de Seninghem, schildknaap vermoord werd, Boudewijn Maillaerd en Josse Verdebault aan om, voor de Raad van Vlaanderen, de vrede die tussen de moordenaar en de erfgenamen van Maillard Dom getekend werd te laten bekrachtigen. 2 maart 1537.
- 187 De "hooftredenaers" van de keizer geven aan de deurwaarder van de "Kamer van Hooftredinghe" in Vlaanderen bevel om Jan Halewin, erfachtig ontvanger van de spijker van Kortrijk, te dwingen de achterstallen van de jaarlijkse rente van 1950 1/2 rasieren evene te betalen aan Jan, hertog van Kleef en Gulek, heer van Wijnendale. 8 december 1538.
- 199 Mandement van de keizer aan zijn eerste deurwaarder om de gebruiken van de moerlanden in de Hulsterse moer,welke zij vroeger met oog op het delven (van turf), van de abdij van de Duinen in pacht genomen hadden, te dwingen de abdij te vergoeden voor het te veel dat zij in tegenstrijd met de overeenkomst, uitgedolven hebben. 27 oktober 1545.
- 200 Rapport van uitvoering van een eksploot van de deurwaarder Cornelis de Aisere te Kaprijke, te Zwijnaarde en te Antwerpen. Hij heeft namelijk de procureur Bertheleus vanden Houtte, die beweerde in het bezit te zijn van een zekere oppervlakte moer te Zwijnaarde, gelegen op het Vlaams hoofd, maar een deel waarvan de abdij van de Duinen eigendomsrecht laat gelden, gedagvaard voor de Raad van Vlaanderen ten einde er zijn eigendomsrechten te bewijzen. 28 september 1546.
- 201 Op verzoek van Hendrik Willems, als voogd van Jan Borluut, verkoper aan Lieven Borluut van de heerlijkheid van Sint-Denijs-Boekel, afhangend van de polders van Namen, en voorzien van hoge, middele en lage justitie, verleend de keizer oktrooi om de galg, die sedert 16 jaar in puin gevallen is weder op te richten "op twee staecken oft pilaeren alleenlyck" daar Lieven Borluut de koopsom niet wil betalen vooraleer heroprichting geschied. 29 januari 1549.
- 202 Contitutie van een lijfrente van zes pond tien schellingen door de Staten van Vlaanderen ten voordele van de kinderen van wijlen meester Jan van Rye. Er aan gehecht akte van verkoop van drie rente door Anthoine del la Fontaine, verleden voor de schepenen van Duinkerke, de dato 8 juli 1626. 6 januari 1554.
- 206 Attest van Adriaan de Monmengy, klerk van de stad Brugge, waarin verklaard wordt dat Jacob Dierkins fs. Joos Staeger wonende te Wachtebeke, maar geboren te Brugge, zich op 13 mei 1536, in het register van de buiten wonende poorters deed stellen. Met attest van burgermeester en schepenen dat bovengemelde attest juist is. 1 december 1550.
- 208 Constitutie door Karel V van een erfelijke rente van 12 pond, te bezetten op de domeinen van Oost-Vlaanderen, ten voordele van Jheronimus Vande Berghe. Die rente, smen met andere, werd verkocht om het bedrag van 120.000 carolus gulden op te brengen, zijnde de koopsom van de stad Lingen, gekocht door Karel V aan Anna van Egmont, dochter van wijlen Maximiliaan van Egmont, graaf van Büren. Met kwijtschrift voor de koopsom van de rente. 4 september 1551.
- 219 Voor de schepenen van Gent stelt meester Jacop Gilleman, raadsheer, twee procureurs aan, in naam van Johanna Borluut, zijn vrouw en als voogd van Magdalena Collins fa. Jan, Christine Colins fa. Jans, weduwe van Joos Colin en Willem Butchemelis, voogd van Guillaume Borluut fs. Jans, ten einde voor de schepenen van Roeselare hun rechten te verdedigen op de erfenis van Passchine Goossens, weduwe van Jan Colins de oude. 14 september 1556.
- 245 Schepenen van Gent verlenen toelating aan Filips de Grutere en Charles vander Camere, als voogden van Charles van der Camere fs. Hendricx, heer van Axel, Hansbeke, enz., om de procedure voor de Raad van Vlaanderen voort te zetten tegen Jan Damman, heer van Oombergen, in verband met verkoping van de tienden van Huisse die aan de wees toebehoren. 18 maart 1574.
- 259 Voor de magistraat van Hamburg stelt Petrus van der Schueren, zoon van Nicasius, zijn verwanten Denis Claudier en Johannes Steyaert als gevolgmachtigden aan ten einde in zijn naam het derde van een goed gelegen te Gent, dat hem toekomt, te verkopen aan Magdalena Pieters, weduwe van Pieter Kotens. 16 juni 1603.
- 269 Toelating verleend door de aartshertogen aan Jan Mason, regent van het College "des fleurs de Lys" te Leuven, om het proces voort te zetten dat zijn voorganger, wijlen Gaspard Winckel, voerde tegen de proost van Harelbeke, in verband met een prebende in Sint-Salvator te Harelbeke. 27 oktober 1611.
- 303 Het klooster van Sion te Oudenaarde schenkt aan de Heer van Oudenaarde, baron van Pamele, een meers van zes roeden, genoemd de "Diependall" gelegen aan de planterij van de baron, bij het Edelaarsbos, ten einde er een gracht te graven, op voorwaarde dat hij de gracht onderhoud. Verleden voor schepenen van Edelare, Leupegem en Volkegem. 22 oktober 1625.
- 310 Voor schepenen van Doornik stelt Charles Destrompes kanunnik te Doornik, procureur van zijn zuster Isabel Destrompes, Jacques Wincleman uit Ieper, aan om te Gent, uit handen van de stadstresorier, de kapitalen en achterstallige intresten van renten in ontvangst te nemen voor rekening van zijn zuster Isabel genoemd. 9 maart 1628.
- 354 Vonnis van de Raad van Vlaandere in een proces tussen Jan de Zomere en Jan van der Vynct, curateurs ten sterfhuize van Joanna van den Velde, weduwe van Adriaan de Rekenaere, enerzijds, de proost van Sint- Pieters, anderzijds, betreffende de betaling door de eerste aan de tweede van het recht van de "15de penning ter doot" op gronden gelegen in de heerlijkheid Crombrugge te Merelbeke. 16 mei 1650.
- 363 Overeenkomst gesloten voor de magistraat van Assenede tussen Antoine van Bourgondië en Adolf van Wakken, erfnamen van wijlen Andries, heer van Wakken, enerzijds, de erfgenamen van Jeronimus Laurins, heer van Watervliet, anderzijds, nopens rechten op landen en tienden nagelaten door genoemde Laurins, liggende in Sint-Andries en de Sint-Jorispolder. 16 september 1525.
- 381 Mandement aan de eerste deurwaarder van de Grote Raad om, in gevolge het beroep van Charles van Aerd, cipier van het kasteel van Gent, die op klacht van de raad fiskaal bij vonnis van de Raad van Vlaanderen uit zijn ambt onzet werd, de Raad van Vlaanderen, de raden fiskaal en Charles van Aerd voor de Grote Raad te dagvaarden. 7 maart 1660.
- 386 Mandement aan de eerste deurwaarder van de Grote Raad om, ingevolge het beroep van Jean-Jacques de Maulde, Nicolas de Lens en N. Donneu Alferis, tegen een vonnis van de Raad van Vlaanderen hen veroordelen wegens beledigingen aan het adres van Eugène van Haveskerke, heer van Watervliet, de Raad van Vlaanderen te dagvaarden voor de Grote Raad. 5 oktober 1662.
- 392 Akte van vergiffenis verleend door de koning aan Marten Martens en Joos de Keuckekaere, schepenen van Sint-Joris-ten-Distel die, niet kunnende lezen of schrijven, te goeder trouw een akte van veroordeling van Jan van Poelvoorde, veroordeels wegens overspel, ondertekend hadden, die niet conform was met een vroeger akte, waarin materiële fout begaan was in de datering. 18 februari 1664.
- 393 Constitutie van een erfelijke rente van drie pond groten bezet op een nieuwe molen met huizingen te Deurle, door Adriaan de Schuyter ten voordele van Simon Rodrigues d'Evora, baron van Rode, verleden voor de vierschaar van de heerlijkheid Broucstrate te Deurle. Terugbetaling van het kapitaal op 21 juli 1669. 23 september 1666.
- 397 Dagvaarding van de Raad van Vlaanderen voor de Grote Raad, op verzoek vande abdij van Sint-Pieter en de Bijloke te Gent, die in beroep gaan tegen een vonnis van de Raad van Vlaanderen in een proces met de magistraat van Assenede Ambacht te Zelzate, alsmede de pastoor en koster van Zelzate, nopens "compententie pastorale ende costrale". 17 november 1673.
- 404 Koninklijk bevel aan de ontvangers van de in en uitvoerrechten in Vlaanderen om 50.000 patacons en 15.000 florijnen aan de Staten van Vlaanderen te betalen binnen een bepaalde termijn, bedragen welke de Staten voorgeschoten hebben, het eerste om aan de Fransen te betalen, het tweede om militaire kosten te dragen. 15 december 1679.
- 408 Mandement van de koning aan de eerste deurwaarder van de Grote Raad om, in gevolge het beroep van Jan Cardan tegen een vonnis van de Raad van Vlaanderen in een proces dat hij voerde tegen Toussaint vander Wee, echtgenoot van Marie Anne Librecht, de raadslieden van de Raad van Vlaanderen voor de Grote Raad te dagvaarden. 12 juli 1680.
- 456 Oktrooi verleend door Maria Theresia aan de Staten van Vlaanderen om door Jean Walkiers, heer van Oostwinkel en commis van de belastingen in het kwartier van Gent, een loterij laten inrichten, ten einde met de opbrengst er van 500.000 florijnen erfelijke renten in lijfrenten om te zetten. 24 juli 1748.
- 460 Benoeming voor een termijn van 50 jaar van Jacques van den Driessche tot messagier van de Raad van Vlaanderen. Er aan gehecht rekest van dezelfde gericht tot de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent ten einde zijn zoon Petrus Joannes te laten benoemen tot deurwaarder bij die rechtbank, mits welke benoeming hij geen schadevergoeding zal eisen omwille van het afschaffen van zijn functie van messagier (12 mei 1787). 28 juni 1749.
- 485 Oktrooi verleend door Jozef II aan het magistraat van het Ambacht Boekhoute om renten uit te schrijven ten belope van 30.000 florijnen, som die zij gehouden zijn te betalen aan het ambacht van Assenede met het oog op de uitvoering van werken om de overstromingen te keer te gaan. 20 augustus 1785.
- 495 Bulle van paus Clemens VI of VII gericht tot de bisschop van Luik waarbij hij deze verzoekt om aan Jean Renier (?) gezeid le Vial, geestelijke van het bisdom Luik, een geestelijk beneficium toe te kennen, na voorafgaandelijk onderzoek naar zijn goed gedrag en levenswijze. 4 januari 1351 of 1387.
- 496 Akte van erving en onterving, verleden voor Jan, heer van Dampierre en Saint-Disier, Jan van Gistel, heer van de Woestine, Rogier van Gistel, zijn broeder, Willem van Martagne, heer van Rumes, Jan van Syssele, Jan Reinfin, Gillis van Schendelbeke, Lambrecht van Rosebeke, Willem, kastelein van Laisse, Jan van Vormzele en Joffrois de Ransieres, leenmannen van de graaf van Vlaanderen, van een bedijkte polder (polre dikié) van 400 gemeten, gelegen tussen Nieuwpoort en Nieuwheide, verkocht door Gwijde, zoon van Gwijde, graaf van Vlaanderen, aan Zeger van Belle, voor de som van 3.800 lb. vl., aan welke polder hij in leen zal houden van Gwijde, zoon van de graaf. Als voogden van Gwijde traden op zijn vader, zijn moeder Isabella, en zijn broeder, Robrecht, Willem en Boudewijn. 26 december 1285.
- 499 Baljuw en laten van de heerlijkheid van de Karthuize te Rooigem buiten Gent maken bekend dat de helft van een hofstede toebehorend aan Jan de Keyser, gelegen in de Veerstraat, aangekocht werd door Adriaan van Wildemeersch, als recht hebbende over Pieter van der Weede, "vervolger van decreete" ten laste van het genoemde goed. Met rekening van de kosten van decreet van dezelfde datum. 16 oktober 1582.
- 503 Akte van erving en onterving van een partij land geheten "Cleen Polderken" groot 400 roeden, gelegen te Waasmunster, verkocht door de erfgenamen van Corneille Wouters fs. Jan aan Pieter van Steelandt, verleden voor de baljuw en twee laten van de heerlijkheid Hoorsele te Waasmunster en twee leenmannen van het Land van Waas. 20 mei 1586.
- 506 Akte van erving en onterving van een hofstede en stukken land te Knesselare gelegen, verkocht door Pieter van de Velde, als voogd van Clayes en Hanske van den Bussche, aan Pauwels de Queeldre, waarvan de koopsom zal dienen tot onderhoud van de wezen, inzonderheid om genoemde Claeys van den Bussche te leren bakken; verleden voor de hoogbaljuw en schepenen van de heerlijkheid Woestijne te Knesselare. 1587.
- 509 Voor de magistraat van Menen verhandelen Jan en Jacob Nollet, Passchier Pariet en de weduwe van Jan van Masiere een rente van 4 lb. groten bezet op gronden in de heerlijkheid Geluwe, Namense en Ammanie in de Vrij eigen van Geluwe, aan Karel de Verlaere die zij bezitten krachtens een akte van 27 juli 157 verleden voor de vierschaar van genoemde heerlijkheden. Deze laatste akte is aan de eerste gehecht. 26 september 1590.
- 512 Verkoop van een rente van 4 lb. groten bezet op een leen gehouden van de heerlijkheid Reygaertsvliet te Damme, door Willem Borluut, griffier van Damme, aan Willem Loyseel, griffier van de wezen van Brugge, ten voordele van Marie Anchemant, weduwe van Geraard van Volden de Oude, verleden voor leenmannen van Reygaertsvliet. 13 november 1592.
- 522 Jan Olivierszone van der Most, pastoor van Boekhoute, verkoopt aan zijn broeder Hughe van der Most al het recht dat hij geeft op een reate van 4 lb. par., bezet op het goed van den Venne te Waarschoot, die zij samen gekocht hadden van Jan van den Venne en zijn vrouw Clementina, verleden voor de amman en schepenen van het ambacht Zomergem. 4 maart 1330.
- 527 Bernardyne Goetghebuers, abdis van de Groenenbriel te Gent, stelt Jan de Lobel, doctor in de rechten, kanunnik van Sint-Baafs, en Guillaume Kethele aan tot haar procureurs in het proces dat zij voert tegen de "tauxateurs" van Kamerijk die ook goederen in het bisdom Doornik belast hebben. 15 januari 1538.
- 528 De abt van Sint-Pieter verzoekt de vicarisser-generaal en de bisschop van Gent om Johannes Dauwe, kapelaan van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw- in Sint-Veerle te Gent, te willen benoemen tot pastoor van Kallo; waar de abt het patronaatschap bezit, ter vervanging van Cornelis Gilleau, die de plaats van kapelaan wenst te bezetten. 21 augustus 1673.
- 532 Jan, hertog van Brabant, maakt bekend dat hij aan Mahaut van Durbuy en haar echtgenoot, Geraard van Luxemburg, een rente van 200 pond bezet op grond te Lovignois, in leen gegeven heeft, te heffen op de tol van Tiel, zonder enig last voor de 200 pond rente die vroeger toegekend werden aan Isabella, moeder van Mahaut, eveneens bezet op de tol van Tiel. april 1272 of 1273.
- 534 Vercijzing van 14 1/2 gemeten land te Assenede door Margareta Jan Jacob Willemssens dochter, vertegenwoordigd door haar voogd Pieter Collin, aan Clais Gheeraerd Claes sone en zijn echtgenote Margareta Jacob Diericx soens dochter, verleden voor schout en schepenen van ambacht Assenede. 19 december 1369.
- 540 Schepenen van Oudenaarde maken bekend dat Marie Bouwens gezeid Frans, weduwe van Arend Wittebroot, de helft van een rente van 4 schilden, bezet op gronden te Kruishoutem, verkocht heeft aan Geraard van der Schelden fs. Dierlays. Die rente was vroeger gekocht door haar vader Jan Bouwins aan Gillis Pottier. 5 mei 1494.
- 545 Gabriel, baron en heer van Allegre, prévot van Parijs, maakt bekend dat voor Jehan Dupré en Jacques Regnot, notarissen van het Châtelet te Parijs, Marion, weduwe van Adam Eschevin, uit Parijs, uit haar naam en uit naam van haar kinderen, als procureurs aanstelde Simon Wallaert, Augustin Boven en Bertrand Knyf uit Gent, ten einde een huis met grond te verkopen staande en gelegen bij Gent en toebehorend aan haar kinderen. 12 juni 1516.
- 550 Jan, heer van Aksel, maakt bekend dat hij verkocht heeft aan Jan Rym, poorter van Gent, circa twee bunder en ee half gemet moer te Zelzate gelegen moer die vroeger toebehoorde aan ser Wasselins van den Pitte, poorter van Gent. Als getuigen traden op schepenen van ambacht Aksel en ambacht Assenede. 31 mei 1347.
- 555 Voor notaris Roland van den Bussche, pastoor van O.-L.-Vrouw te Dendermonde, maakt Gillis metten Penninghen, wonend te Waasmunster zijn testament op ten voordele van zijn erfgenamen Jan Pieteres, zoon van Diederik, uit Dendermonde, en van Margareta, weduwe van Olivier van Riselberghe, te Waasmunster, zuster van Gillis. 21 mei 1464.
- 558 Voor baljuw en schepenen van Moerzeke en Aubrouck verklaren Jan de Bruyne fs. Jans, echtgenoot van Katarina de Moor, weduwe van wijlen Adriaan Camemman, alsmede de voogden van diens wezen, schuldig te zijn aan Jan de Bruyne, echtgenoot van Adriana van Paddenbrouc, in betaling van de koop van een meers geheten "de Kelderwaerdy", gelegen te Aubroeck, een rente van 226 gr. bezet op genoemde meers. Er aan gehecht: een afschrift van de overname te hunnen laste door Adriaan Camerman fs. Willem en Katerina de Moor, zijn echtgenote, van een rente van twee ponden par. bezet op bovengenoemde meers (21 mei 1568), papier. Compromis van verkoop van de genoemde meers door Jan de Maesschalk fs. Hillewars, aan Dominicus Colier (19 juni 1600); papier. 4 februari 1570.
- 559 Akte van verkoop van een half bunder land gelegen in Aubroeck, te Moerzeke, door Gillis van Payenbrouck, als procureur van Geertuyt de Mulder, weduwe van Adriaan van Thielen, zijn huisvrouw, aan François Nys, glasmaker te Antwerpen, verleden voor baljuw en schepenen van Moerzeke. 23 februari 1587.
- 562 Schepenen van Moerbeke leggen getuigenis af, na onderzoek nopens een klacht bij hen ingediend door Maarten de Keyser volgens dewelke enige personen hem uitgescholden hadden voor bastaard, dat gezeide Maarten geboren is uit het wettelijk huwelijk van Jan de Keyser en Meyne de Ghemackelike. 21 maart 1461.
- 563 Meier en schepenen van Moerbeke maken bekend aan Gillis van Wolfzwyncle c.s., tollenaars van de grote watertol van Brabant te Antwerpen, dat zij zich borg gesteld hebben voor de schippers van Moerbeke die tol moeten betalen te Antwerpen en dit voor al de tijd dat het proces tussen het Land van Waas en de genoemde tollenaars zal duren. 22 augustus [15]62.
- 576 Gwijde, graaf van Vlaanderen, maakt bekend dat hij door tussenkomst van meester Eustache, monnik van Cambron, aan Simon Drieghe 31 roeden grond, gelegen op de Muide te Gent tegenover zijn huis, verkocht heeft, voor zeven pond Vl. en mits een jaarlijkse cijns van 6 d. te betalen aan de "brieven" van Assenede. februari 1290.
- 578 Mandement van Fillips, koning van Frankrijk, gericht tot zijn officieren, om Jan van Ponthieu, graaf van Aubewalle te helpen bij het heffen op zijn onderdanen, van de belastingen en diensten die de koning hem heeft toegestaan ten titel van schadevergoeding voor de deelname aan de oorlog van Vlaandere. 10 augustus 1328.
- 580 Madement van Fillips, koning van Frankrijk, gericht tot de ontvanger van de subsidie van de oorlog van Vlaanderen, om Aubert de Hangest, uit hoofd van zijn persoonlijke deelname en die van zijn onderhorigen aan de Vlaamse oorlog, ongestoord het subsidie bij zijn onderdanen te laten innen om zijn kosten te dekken. 17 augustus 1328.
- 591 Akte van contitutir van een erflijke rente van 12 s. par., verleden voor de schepenen van Haaltert, door Geraard en Jan van Cuddelsbroecke ten voordele van Jan ser Pieters van Gent. De rente wordt bezet op een goed te Cuddelsbroecke, groot drie dachwand en gehoud van de graaf van Vlaanderen. 30 oktober 1345.
- 592 Mandement van Karel, koning van Frankrijk, gericht tot de ontvangers van de aiden in de stad en het bisdom van Noyon, ten einde aan de graaf van Dampmartin en zijn vrouw Jehanne d'Amboise, de som van 1.331 1/4 goudfranken, bezet op de genoemde aiden, in de gestelde voorwaarden te betalen. 25 maart 1371, n.s.
- 593 Filips, bisschop van Doornik, geeft aan de inwoners van Waasmunster, die wonen op het gehucht generzijds de Durme, de toelating om, gezien de lange afstand naar de parochiale kerk, de H. Sacramenten te ontvangen en mis te horen in de kapel van het gehucht alsmede hun doden te begraven op de grond er omheen die door de bisschop te dien einde gewijd werd. 16 september 1373.
- 595 "Record" van de schepenen van het graafschap Evergem gericht tot het leenhof van de Oudburg te Gent, waarin zij om hoofdvonnis vragen in het geding van Geraars van Cockelberghe, baljuw van Sint-Baafs tegen Jan Gillis Boudin Jans zone en Raas de Ruede, beschuldigd van verkrachting. s.d. [14de eeuw].
- 599 Mandement van Jan, hertog van Bourgondië, gericht tot Jehan le Chien, baljuw van het Land van Beveren, waarin hij o.a. beveelt aan de luitenant van de kapitein van het kasteel van Beveren de onkosten te betalen gemaakt ter gelegenheid van de terechtstelling van Symonnet Cocqueriel. 22 augustus 1414.
- 601 De schepenen van Gedele van Gent laten weten aan de magistraat van Munkzwalm dat zij aan de voogden, familieleden en vrienden van de weeskinderen van Willem Cadijns, de toelating gegeven hebben om een erf met huizingen, "gelegen ter nieuwer meulen" te Munktzwalm, en toebehorend aan de wezen te verkopen. Verzoeken diensvolgens de erving en onterving naar behoren uit te voeren. 4 juni 1421.
- 604 De burgermeester en schepenen van Sluis laten weten aan de lieden van de Rekenkamer te Rijsel dat zij de renten, die door de stad aan verschillende personen verkocht werden, regelmatig betaald hebben. Het bedrag van die rente, namelijk 198 lb. 10 s. groten, hebben zij in de rekening van Florent Deschamps, ontvanger van de stad, afgetrokken van 200 lb. die de stad hem verschuldigd was via hoofde van het hertogelijk oktrooi der assizes. 4 juli 1414.
- 609 Guilbert de Lannoy, heer van Willerval en Drongen, raadsheer en kamerheer van de hertog van Bourgondië en kapitein van het kasteel van Sluis, en Guillaume Dablain, soldenier, bevestigen dat al de werken, die in de rol gehecht aan dit stuk opgetekend zijn, aan het kasteel van Sluis uitgevoerd werden gedurende de jaren 1431 tot 1433. De kosten werden betaald door Jehan de Scillebeke, ontvanger van Sluis. 8 april 1434.
- 610 Jan Godevaert en Martin Lammin, proosten van de werklieden en munters van de munt van Vlaanderen, erkennen hertog Filips hem bij akte van 27 mei 1434 100 schilden heeftgekend, in twee jaar te betalen ter bekostiging van de goddelijke diensten en ter ere van de HH. Lodewijk en Elooi, patroons van de kapel de munters, onlangs opgericht in de hof van het Gravenkasteel, op voorwaarde dat die 100 schilden omgezet worden in rente ten bate van de fabriek van de kapel. 7 juni 1435.
- 612 Guilbert de Lannoy, heer van Willerval en Drongen raadsheer en kamerheer van de hertog en kapitein van het kasteel van Sluis, Gerard de la Mote, zijn Luitenant en Symon de Dienat, soldenier en gewezen meester van het garnizoen van het kasteel, bevestigen dat al de werken, die in de rol gehecht aan dit stuk opgetekend zijn, aan het kasteel van Sluis, uitgevoerd werden en door Jehan van Scillebeke, ontvanger van Sluis, betaald werden. 28 december 1441.
- 613 De schepenen van de Keure van Gent maken de overeenkomst bekend gemaakt tussen Jan Moens en Jan van de Putte, schepenen van Kruibeke, enerzijds en Willem van Dordrecht en Jan Vudt, religeuzen in het klooster van Sint-Bernard te Kruibeke, nopens onrechtmatig geheven belastingen op het gebied van het klooster te Kruibeke. 25 september 1443.
- 615 Michiel, constavel van Vlaanderen, maakt bekent dat hij aan Walterus, protonotarius van Vlaanderen, een allodium, zijnde een moeras gelegen te Pene, dat hij gekocht had van ridder Walterus van Schiervelde, geschonken heeft. Omgezet in een leen, gehouden van de gravin, ruilt Walterus het daarna met Michiel tegen een leen van 25 lib. par. 's jaars, bezet op de brieven van de gravin. 16 januari 1224.
- 618 Kwijtschrift afgeleverd door de deken van het kapittel van Doornik aan Wittone de le Zippe, schildknaap voor de som van 12 lb. gr. Vl., die hij uit hoofde van een erflijke rente, ten bate van de dienst van de refter van genoemde kerk en bezet op zijn heerlijkheid van Dentergem, voor de jaren 1451, 1453 en 1454 verschuldigd was. De deken verklaart hem de rente voor het jaar 1452 kwijt te schelden omwille van de oorlog. 19 augustus 1456.
- 628 Kwijtschrift van Pierre Augmenton, kleermaker en kamerdienaar van de hertogin, voor de som van 82 lb. 15 s., die hij van Thibault Barradot, raadsheer van de hertog en meester van de schatkamer van de hertogin, ontvangen heeft in afkorting van de 200 lb. 10 s. die men hem verschuldigd is uit hoofde van onkosten gedaan voor het hotel van de hertogin douariere van Bourgondië en Brabant, en van de hertogin van Bourgondië, erfgename. 20 september 1479.
- 629 Kwijtschrift afgeleverd door Eloys Quarré, ontvanger-generaal van de hertog van Oostenrijk, aan Jehan Salmon, ontvanger van de aiden van Namen, voor de som van 800 lb., die deze laatste hem voorgeschoten heeft op hetgeen hij hem zal verschuldigd zijn van de opbrengst van de aiden voor het jaar beginnend in februari 1482, opbrengst die bestemd is voor de gewone uitgaven van de hertogin. 11 maart 1482.
- 630 De schepenen en raadslieden van Gent maken bekend dat voor hem verschenen Mathijs de Smytere, pastoor van Sint-Michiel, en Jan de Loese, pastoor van Sint-Jacob, welke de echtheid erkenden van een schuldbekentenis getekend door de bisschop van Doornik, ten voordele van de abt van Sint-Baafs en die hen voorgelegd werd door Jan Bogaert, procureur van de abt. 9 januari 1486.
- 632 Voor meier en schepenen van Hoei sluiten Jehan de Berlamont, gezeid de Hoyoy, baljuw van Haspengouw, en Jacquemon, heer van Hodoumont, een ruilovereenkomst af waarbij Jehan van Jacquemon een erfelijke rente van 20 Rijnguldens ten laste van de stad Hoei afstaat in ruil voor de heerlijkheid van La Motte, gezeid d'Awir. 16 november 1500.
- 635 Denombrement van twee lenen: 1. het kasteel van Oudenhove gelegen te Sint-Goriks-Oudenhove;2. de heerlijkheid Zuverdinghe, gelegen te Sint-Maria-Oudenhove, gehouden door Adriaan Vilain, heer van Ressegem, van Jacques van Luxemburg, heer van Fiennes en van het Land van Zottegem, van zijn leenhof van Zottegem. 30 december 1503.
- 638 Schuldbekentenis van 500 rijnguldens door ridder Corneille de Berghes, heer van Zevenbergen, aan Lauren de Gorrenod, gouverneur van Bresse, baron van Monteney uit hoofde van verkoop van een muilezel. De Berghes belooft de som te voldoen zodra hij daartoe verzocht wordt, doch niet voor het hertogdom Gelder onder de heerschappij van de keizer of de aartshertog teruggekeerd is en Floris, heer van Ysselstein, er gouverneur benoemd is. 4 mei 1508.
- 642 Rekening van de werken uitgevoerd gedurende het jaar 1516 aan het Gravenkasteel te Gent. De onkosten werden vergoed door Lievin van Pottelsberghe, algemeen ontvanger van Vlaanderen. Gevolgd door de akte de dato 2 mei 1517 waarbij Lievin Alaert en Jehan Hugaert, leenmannen van de koning, getuigen dat zij van de werklieden de bevestiging onder eed verkregen dat werken noodzakelijk waren en dat de vermelde bedragen in de rekening juist zijn. 1516.
- 643 Mandement van Karel V aan het leenhof van Aalst, waarbij hij beveelt het leen van Lede, dat van dat leenhof gehouden wordt door Filips de Grutere die het gekocht heeft, en waarvan eertijds twee renten van drie lb."geësclisseerd" werden ten bate van de voorzaten van de Grutere, op verzoek van deze laatste terug in zijn vroegere toestand te brengen. 3 juli 1518.
- 644 Jehan van Nyemeghe, goudsmid te Antwerpen, erkent te hebben ontvangen van Jehan Micault, raadsheer en ontvanger generaal van de Financiën, de som van 2.280 lb. 7 s. 9d., voor levering van stukken huisraad in goud en zilver, gedaan op bevel van de koning, de regentes en de heren van de Geheime Raad. 6 januari 1519, n.s.
- 651 Voor twee schepenen van het Vrije wordt op aanvraag van Pieter de Zanghere, gevolmachtigde van de abt van Sint-Pieter te Gent, overgegaan tot de prijsie van de bezetting van een achterstallige erfelijke rente ten bate van de abt, bezet op een stuk grond gelegen te Sint-Pieters-op-den-Dijk. 5 november 1529.
- 653 Akte van Karel V waarbij deze op verzoek van de magistraten van Kortrijk en Oudenaarde, van de voogden der wezen van Oudenaarde en van de magistraten van Aalst, Geraardsbergen en Dendermonde, de procedure van het beroep van de partijen voor de Raad van Vlaanderen tegen vonissen door hen uitgebracht, regelt. 23 oktober 1531.
- 665 Schepenen van de Keure van Gent bekrachtigen de voor hen door Jan Heyman gedane eis ten laste van Jacob van der Eertbrugghe, geestelijke in de Lazerij te Gent en uit dien hoofde "landheer van het hof van Alleyn" in de Peperstraat, toebehorend aan de weduwe en erfgenamen van Pieter Stappaert, krachtens hetwelk Jacob van der Eertbrugghe, zonder de toelating van Jan Heyman niets vermag te kopen, te verkopen of te belasten. 15 januari 1549.
- 669 Voor schepenen van Oudenaarde bevestigen Balthazar du Metz en Paquet Mailliez, oude dienaars van de heer van Fontaines, dat Pierre Chappius, meester van het hotel van de heer van Reninghe, voor Antoine de Croy, heer van Fontaine, 34 lb. 14 s. betaalde, waarvan slechts 8 lb. 7 s. 6 d. terugbetaald werden, zodat er nog 26 lb. 6 s. 6 d. te vereffenen zijn. 4 januari 1560.
- 671 Voor de schepenen van Brussel staan Pieter Rufelaert en Jan Ansselier, procureurs van Anna Rufelaert en haar man Sigmund Bombick, tapijtwever te Weimar, het zesde deel van het vierde van een huis af aan Simon Danoot en zijn vrouw Elisabeth van der Gothen, tegen een erfelijke rente van 4 Carolusgulden. 5 september 1562.
- 676 Akte waarbij Simon de Warluzel, abt van Sint-Adriaan te Geraardsbergen, en het klooster van die plaats bekend maken dat zij aan Margaretha Fourneau, weduwe van Guy Dassegnies, uit Bergen, een erfelijke rente van 125 lb. torn. Verkocht hebben, bezet op goederen van het klooster gelegen te Henegouwen. 30 juli 1570.
- 680 Overeenkomst getroffen tussen Cornelius Breydele, secretaris van de proost van Sint-Baafs te Gent, c.s. enerzijds, en Gedeon de Grutere, ontvanger van Françoise van Zickele, c.s. anderzijds, betreffende een meers gelegen op Sint-Baafs in de Ham achter de kerk van Sint-Amandus. Verleden voor de Vierschaar van Sint-Baafs. 28 april 1575.
- 684 Akte waarbij Jan van Bourgondië, heer van Froymont erkent verkocht te hebben an Charles Philippe de Croy, markies van Haveé, hoofd der Financiën, voor de som van 4.500 lb. van 40 gr., een met edelstenen versierde ring. In ruil belooft de markies van Havré aan de heer van Froymont en zijn vrouw Loyse de Croy een jaarlijkse rente van 281 lb. 5 s. Gevolgd van het ontvangstbewijs getekend Ch. Ph. de Croy. 4 oktober 1578.
- 685 Akte waarbij Filips II, op advies van Mathias, aartshertog van Oostenrijk en gouverneur van de Nederlanden, en van de prins van Oranje, meester Joos van Bracle, benoemt tot gewoon raadsheer bij de Raad van Vlaanderen te Gent en hem oplegd de eed af te leggen in de handen van Adolf van Meetkerke, voorzitter van de Raad van Vlaanderen. 12 juli 1580.
- 690 Voor de luitenant civiel van zijn majesteit te Gent, François de Brune, verklaart Olivier de Clercq verkocht te hebben aan Antoine Vairier, fs. Gerard, 31 mud en 6 halster haver, en dat zijn factor Pierre Lobbergois beloofde de haver te betalen ten bedrage van 97 lb. 16 s. gro. 30 augustus 1595.
- 691 Voor de luitenant civiel van zijne majesteit te Gent, François Brune, verklaart Jacques Lust dat, aangezien hij op de gestelde termijn niet voldaan werd voor de som van 97 lb. 13 s. gro. vanwege Anthoine Carlier, deze bij vonnis van de schepenen van de Keure veroordeeld werd tot het betalen van bedoelde som. 2 september 1595.
- 692 Eis van Joos Gilloen, echtgenoot van Elisabeth van Ghendt, tegen de leenmannen van Wijnendale, ten einde de verificatie te bekomen van de wapens van de Van Ghendt's die zich bevinden in de kerken van Wevelgem, Blankenberge en Zandvoorde, ten einde de genealogie van zijn vrouw op te maken. s.d., [16de eeuw].
- 697 Franciscus del Rio, kanunnik en aartsdiaken van Sint-Baafs en officiaal van het bisdom, verklaart dat de relieken van enkele heilige mannen en vrouwen, die door de biscchop Charles Maes uit de reliekschrijnen genomen werden, door dezes erfgenamen aan David Meynaert gerestitueerd werden. 21 juni 1612.
- 703 Constitutie van een erfelijke rente van 100 florijnen door Charles Philippe d'Ongnies, graaf van Estrees, baron van Rollencourt, ten bate van Jacques de Hainin, kolonel van een regiment van de prins van Barbançon, en zijn broeder Louis de Hainin, heer van Cornet. Verleden voor Pierre de le Court, meier van Lens, bewaarder van het zegel der contracten in Artesië. 16 augustus 1624.
- 710 Burgermeester en schepenen van de stad Kortrijk erkennen uit naam van de stad, aan Jeanne Denijs, weduwe van Joos van der Straete uit Gent, een erfelijke rente van 10 lb. 13 s. 6 d. groten verschuldig te zijn uit hoofde van een lening van 1.025 florijnen in 1624 aan de stad geleend door Gillis van der Straete, zoon van Abraham. 16 februari 1637.
- 719 Vonnis van de Raad van Vlaanderen in het geschil tussen de inwoners van Deurle en de heerlijkheid van 's Graven Aersele enerzijds, de baljuw van het land van Nevele anderzijds, betreffende het grazen van de paarden en koeien in de Leymeerschen te Sint-Maria-Laarne, ieder jaar van 8 september af. 12 september 1670.
- 738 Voor baljuw en leenmannen van het grafelijk leenhof te Aalst dragen meester Simon van Formellis en zijn echtgenote Catherine van Lovendeghem hun allodiaal goed, geheten het Zottegemse, gelegen te Sint-Denijs- Boekel op aan Hughe Milen, baljuw van de graaf van Namen; zij krijgen het daarna van genoemd graaf terug in leen en zullen het houden ten zelfden titel als hun leen gelegen in de polders Poucke bij Axel. 1415.
- 741 Procuratie verleend door Gaspard Zouters en Barbara van Campen, zijn echtgenote, uit naam van zijn schoonbroeder Bartholomeus van Campen, Joos van Campen en Karel Gallant, erfgenaam van Johanna van Campen, aan Adrien Bouters uit Zingem om over te gaan tot de verkoop van een stuk land te Nazareth, verleden voor de leenmannen van Boelare. 11 maart 1559.
- 743 De testamentarissen, voogden en erfgenamen van een sterfhuis (?) verklaren akkoord te zijn om de oorkonden die op rollen gekopieerd zijn te beweren in een kist die zal geplaatst worden "ten freren in Hontnessen of ten Jacoppinen", gesloten met twee sleutels, waarvan Roegier de Hont en Niklaas van Peronne er elk een zullen bewaren. Een ieder die er belang in heeft zal die oorkonden mogen raadplegen. 2 augustus 1319.
- 745 Voor het leenhof van de Oudburg stelt meester Anthonis van der Heetvelde, kanunnik van de Sint-Baafs te Gent, uit zijn naam en als voogd van de wezen van Bartholomeus van der Heetvelde, zijn broeder, enkele personen an als procureurs om voor het leenhof van Brabant de heerlijkheis Tieldonck te verheffen, die hen ten deel gevallen is krachtens testementaire beschikking van wijlen meester Jan van den Heetvelde, kanunnik van Sint-Donaas te Brugge. 4 december 1571.
- 747 Voor leenmannen van de heerlijkheid van Sint-Ursmaars-Baasrode maken Lysbette van Ghisegem, weduwe van Apertine Freniere en haar zoon Henneken enerzijds, Atnhonijs van Ackere en Kateline Freniers anderzijds, bekend dat zij onderling een overeenkomst gesloten hebben nopens de erfenis van genoemde Apertine Freniere. 8 mei 1492.
- 754 Akte van constitutie van een rente van 2 lb. gr. door Karel de Cuekelere fs. Karel ten voordele van Jan Damman te Gent, bezet op drie dagwand meers in Roodonk te Schellebelle, verleden voor de meier en schepenen van Schellebelle en Wanzele. Met kwijting van de hoofdsom, de dato 24 maart 1616. 23 maart 1616.
- 760 Akte van erving en onterving van een rente van 6 lb. gr. verkocht door Jan des Prees en Magdalena Amman fa. Zeger aan Lieven Amman fs. Matheus en Lysebette van der Moere, ten behoeve van hun dochter Kateline Amman, bezet op het leengoed geheten "ter Meere". Verleden voor baljuw en leenmannen van Nevele. 21 mei 1438.
- 762 Lodewijk, graaf van Vlaanderen, maakt bekend dat het bevel dat door hem en zijn raad werd gegeven aan de lieden van Kaprijke, Lembeke, Bassevelde en Oost-Eeklo om te helpen aan de dijk die de bewoners van Riede moeten bouwen om het land tegen de zee te beschermen, in de toekomst geen afbreuk zal doen aan hun rechten. 11 juni 1377.
- 764 Paschariis Willems, Jhan de Coninc, Jhan de Moelnaere, Jhan de Pape, Gillis Veynoed, Fense van den Walle en Willem de Bliec, schepenen van Aellaerd van den Poele van zijn heerlijkheid te Beveren, oorkonden dat Jhan de Wulf kocht van Roegaer Wuwe en zijn vrouw Griele, 4 gemet 1 lijn 10 roeden diverse percelen aldaar, die hij hun wederom verkoopt mits 4 1/2 lb. par. 's jaars erfrente. 1 januari 1372.
- 767 Martinus, abt van de abdij van Sint-Vaast ("ecclesie beati Vedasti"), bevestigt de "vrijheid" van de "familia", van Sint-Vaast in Nevele, Aarsele, Poesele, Lovendegem en Hansbeke, die daarvoor bij huwelijk 6 dagen en bij overlijden 12 dagen moet betalen. Hierbij worden alle leden van "familia" opgesomd, met naam, toenaam en woonplaats. s.d. [2de helft 12de eeuw].
- 768 Proces voor de "curia Morinensis" tussen "officieren" van Kassel, enderzijds en bepaalde "clerici" van sommige dorpen en parochies van het ambacht ("territorii") Kassel anderzijds; betreffende de "subsidie" onlangs aan de gravin toegestaan. Overzicht van het standpunt en de proceshandelingen van de "clerice". s.d. [2de helft 14de eeuw - begin 15de eeuw].
Vaste URL: https://search.arch.be/ead/BE-A0514_108167_106737_DUT
Bookmark url: https://search.arch.be/ead/BE-A0514_108167_106737_DUT