Het Leenhof van Dendermonde tijdens de vijftiende eeuw. Nadere toegang op het archief van de Rekenkamers, delen en banden, nr. 1102 en denombrementen van Vlaanderen, leenhof van Dendermonde tot 1473 /
1546 resultaten , klik op een van de tabs om het zoekresultaat te tonen.
BE-A0510_000800_006875_DUT
Identificatie van de toegang:
BE-A0510 /
I 548
Het Rijksarchief in België
2013
This finding aid is written in
Dutch.
Beschrijving van het archief
Identificatie van de toegang:
BE-A0510 / I 548
Naam archiefblok:
- Rekenkamer te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven.
- Chambres des comptes à Lille. Dénombrements et autres pièces féodales des cours féodales du comte de Flandre
Periode:
1300-1795
Rekenkamers (A4)
Omvang geïnventariseerd
58.50
m
Laatste bestanddeelnummer
11142.00
Archiefbewaarplaats
Algemeen Rijksarchief / Archives générales du Royaume
Archiefvormers
- Inventaris van het archief van de Rekenkamer, daarna Bureau de Finances, te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven, Kasteel van Kortrijk, 1399-1681 (I 554)
- Inventaris van het archief van de Rekenkamer, daarna "Bureau des Finances", te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven: Burg van Veurne, 1389-1745 (I 440)
Geschiedenis van archiefvormer en archief
Inhoud en structuur
Raadpleging en gebruik
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
- 10559 Jan van den Douie heer van Nieukerke en van Muelebeke doet verhef van zijn leen en manschip dat hij houdt van het huis en het hof van Dendermonde. Het heerschip is vier bunders en half groot en wordt het HOF TER BORCHTgenoemd. Het omvat een hofstede met land, bos, weide en water. De leenhouder bezit de drie graden van justitie, hogere, middele en lage. Onder zijn heerlijke rechten vernemen wij dat hij een over- en onderbaljuw, een prater die een vol hof van leenmannen uitmaken. Ook een bank van zeven schepenen die recht mogen spreken behoort tot het heerschip mag aanstellen. Verder mag de leenhouder boeten van 60 pond par. en minder opleggen, heeft hij het recht op tol, vond, bastaard- en stragiersgoed. De baljuw mag in alle criminele en civiele zaken recht spreken. Het bijeenroepen van de vierschaar gebeurt alle zeventien weken. Op het heerschip staat een windmolen die de leenhouder bezit. De heerlijke renten worden op Sint Bavendaege, Sint Martinsdaegeen op Sint Stevinsdaege geïnd. Ze bestaan uit o.a. negen halster en elf havot evene Kortrijkse maat, zevenenzeventig kapoenen een vierde en een zevende deel, hoenderen, honderd zevenendertig broden, twee honderd drieënzeventig eieren en een half. Uit één razier rogge moeten tien broden gebakken worden. In speciën heeft de leenhouder twaalf pond vier s.ingen twee deniers par. en jaarlijks vier opwinningendie telkens 12 penningen par. waard zijn. Tot het heerschip behoren dertig manschepen die elk een leen houden. In het rapport wordt nog gewag gemaakt dat de leenhouder een kapel mag oprichten en een kapelaan aanstellen. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 8 juli 1441.
- 4131 Jonker Claude Damas als baljuw van het huis en hof van Dendermonde en als volmachtdrager van jonker Pieter Damas zijn broer doet verhef van een leen zijnde de helft van een heerlijke erfelijke leenrente van honderd vijftig pond par. jaarlijks te betalen in twee deelbetalingen. De oorsponkelijke bescheiden van het aangaan van deze rente dateren van 1453 en is bezet op de heerlijkheid van MUELEBEKE en het THOF TER BORCHTtoebehorende jonker Pieter Damas door het overlijden van jonkvrouw Adriana van Catz zijn moeder. Het rapport werd ondertekend en gezegeld op 28 april 1606 door de leenhouder op 28 april 1606.
- 4501 Jan van der Beke, zoon van Jacop, als voogd over Grietken Eghels, dochter van Willem, doet verhef van een leen van drie vaatzaad groot. De helft hier is afgescheurd van een oude losselijke jaarlijkse rente van hondert vijftig ponden par. te betalen in Philips Braspenningen van twee schellingen par. het stuk. Deze rente is bepand en verzekerd op de heerlijkheid van MUELEBEKE en THOF TER BORCHT.Het rapport werd gezegeld door de leenhouder maar niet gedateerd.
- 4132 Adriaan de Beer, schildknaap heer van Muelebeke doet verhef van de heerlijkheid Muelebeke en het hof TER BORCHT gelegen in de kasselrij van Kortrijk. De heerlijkheid komt aan Adriaan toe door het overlijden van jonker Jan de Beer, schilknaap, zijn vader. Het hof TER BORCHT omvat de wallen, moten, land, bossen, weiden en het huis van plaisance vier bunder en half groot. Verder wordt de opsomming gemaakt van de hoge, middele en lage justitie met alle rechten en plichten zoals het aanstellen van een overbaljuw en onderbaljuw en een prater om met een vol hof recht te spreken. De leenhouder bezit ook een windmolen. Tevens krijgen we de opsomming van alle inkomende renten o.a. negen mudden en twee pinten rogge Kortrijkse maat. In even rente vijftien mudden negen razieren en een havot en twee pinten. In penningrenten heeft hij twaalf pond vier schellingen par. Nog in even spijnchalstermaete tien razieren twee havot in mout tweeentwintig razieren en twee havot. Verder nog tweeenzeventig kapoenen en een vierde, zevenenveertig hoenderen, honderd zevenendertig broden en een vierde. Uit een razier Kortrijkse maat moeten tien broden gebakken worden. Verder nog twee honderd drieenzeventig eieren en nog eens vier schellingen par. in speciën. Er wordt nog melding gemaakt van een penningrente van tweeënzestig schellingen par. en jaarlijks nog eens tweeentwintig razieren drie havot en een pinte evene. Een rente DE RENTE VAN VRIESEN genoemd omvat zeventien kapoenen en twee honderd eieren en tevens een tiende op de erfgronden zijnde van de drie schoven de twee schoven. Tot de heerlijkheid en hof behoren dertig manschepen die elk een leen houden. De voornoemde heer mag twee kappelrijen oprichten en twee kapellanen aanstellen. Het rapport werd ondertekend en gezegeld door de leenhouder op 11 juli 1608.
- 4133 Adriaen de Beer, schildknaap, heer van Muelebeke doet verhef van een leen hem gesuccedeerd door het overlijden van Jan de Beer, schildknaap heer van Muelebeke zijn vader. De leenhouder doet verhef van zijn leen wezende een heerlijke ervelijke en onlosselijke rente van tweeënzeventig ponden par. eertijds in het bezit van de edele en eerzame heer Jan Veyse in huwelijke geweest met jonkvrouw Isabella van den Douve die heren waren van Muelebeke en van het HOF TER BORCHT. Meester Jan de Beer verkreeg de heerlijkheid en hof door koop van jonkvrouw Catherijne van Overtvelt en haar zoon. Het rapport werd ondertekend en gezegeld door de leenhouder op 11 juli 1608.
Vaste URL: https://search.arch.be/ead/BE-A0510_000800_006875_DUT
Bookmark url: https://search.arch.be/ead/BE-A0510_000800_006875_DUT