Het Leenhof van Dendermonde tijdens de vijftiende eeuw. Nadere toegang op het archief van de Rekenkamers, delen en banden, nr. 1102 en denombrementen van Vlaanderen, leenhof van Dendermonde tot 1473 /
1546 resultaten , klik op een van de tabs om het zoekresultaat te tonen.
BE-A0510_000800_006875_DUT
Identificatie van de toegang:
BE-A0510 /
I 548
Het Rijksarchief in België
2013
This finding aid is written in
Dutch.
Beschrijving van het archief
Identificatie van de toegang:
BE-A0510 / I 548
Naam archiefblok:
- Rekenkamer te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven.
- Chambres des comptes à Lille. Dénombrements et autres pièces féodales des cours féodales du comte de Flandre
Periode:
1300-1795
Rekenkamers (A4)
Omvang geïnventariseerd
58.50
m
Laatste bestanddeelnummer
11142.00
Archiefbewaarplaats
Algemeen Rijksarchief / Archives générales du Royaume
Archiefvormers
- Inventaris van het archief van de Rekenkamer, daarna Bureau de Finances, te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven, Kasteel van Kortrijk, 1399-1681 (I 554)
- Inventaris van het archief van de Rekenkamer, daarna "Bureau des Finances", te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven: Burg van Veurne, 1389-1745 (I 440)
Geschiedenis van archiefvormer en archief
Inhoud en structuur
Raadpleging en gebruik
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
- 4140 Zegher Damman doet verhef van zijn leen wezende een hofstede TE CRAYENEMgelegen tegen de kerk TER NUWERBORCH een half bunder en negen roeden groot. Daarbij nog zeven dagwand en vier roeden land daarnaast gelegen. Nog een bunder en veertien roeden voor het klooster TE ZEVENEKEgelegen. Nog zes dagwand en negen en dertig roeden HILDENBORGHEN LANTgenoemd. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 4 juli 1430.
- 4141 Lievin Damman zoon van Zeghers als voogd over Zegheren den Amman zijn broer doet verhef van een leen dat zijn broer houdt gelegen in Dendermonde aan de steenweg aan het kerkhof TE NIEUBORCH. Het leen ligt langs het water tot aan Zwijveke CRAEYENEM genoemd en is vijf bunder groot. De voogdij is verleden voor de keure van Gent. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 30 juli 1440.
- 4143 Eduaert van Ghiseghem, zoon van Godevaerts, doet verhef van zijn leen TGOET TE CRAYENEM genoemd en is vijf bunders groot en ligt in de parochie van den NOUBORCH. Het leen is gelegen langs de dijkskens van het meulenwater en geeft een jaarlijkse geschatte opbrengst van drie ponden tien schellingen groot. Het rapport werd ondertekend en gezegeld door de leenhouder op 4 maart 1514 n.s.
- 4147 Cornelis Scoorman doet verhef van zijn leen gelegen binnen de vrijheid van NUBURG. Tot het hoofdleen behoren diverse achterlenen als volgt: Hildewaert van den Driessche houdt een leen van acht roeden gelegen in Sint-Onolfsbroek. Christiene van Leeuwerghem vrouw van Merten Scrijnmakers houdt ook een leen van drie en half roeden gelegen in het zelve broek. De weduwe van N. Buus houdt ook een leen van zes en half dagwand. N van der Hasselt houdt een leen in Denderbelle. Jan van der Gracht de oude houdt een bunder helftwinning in Belle en Marie Daneel, dochter van Jan, houdt ook een leen in Belle. Een ander persoon houdt ook vier dagwand en half in Belle. Nog van het hoofdleen houd men meersen, winnende land gelegen in diverse parochies te weten in Opwijk zestien bunders, in Belle en in Sint-Onolfbroek een bunder. Deze totale kwantiteit van achtien bunders moeten jaarlijks heerlijke rente gelden.Verder wordt er melding gemaakt van het leenverhef door Mechiel Scoorman van een leen in de vrijheid en de NUBURG gelegen naast Jan Boele en naast het leen van N Scoorman vader van Michiel. Het rapport werd gezegeld door Cornelis Scoorman over hem en als volmacht hebbende over zijn zoon Michiel op 2 augustus 1550.
Vaste URL: https://search.arch.be/ead/BE-A0510_000800_006875_DUT
Bookmark url: https://search.arch.be/ead/BE-A0510_000800_006875_DUT