Regestenlijst der oorkonden van de Benediktinessenabdij te Nonnemielen bij Sint-Truiden
Gegeven int jaer onss heeren Jhesu Christi doemen schreeff duysent vijffhondert ende vierenviertich den XXllll dach van merte. De schout en de schepenen van de buitenbank te Herk-de-Stad oorkonden dat de meier en de laten van het Herkse hof van Waenroye bevestigen dat op 2 april 1543 Jan Pelsers aan Katherina Dans, abdis van Nonnemielen, 2 g. Br. kwijtrente heeft opgedragen; daarbij droegen Henrick Oliviers, Peter Oliviers, Aert van Neerhem met zijn vrouw Marie Oliviers, Aert Timmermans, Loeyck Tsmoldersmet zijn vrouw, elk een Rijnsgulden Br. op, tezamen 7 Rg., op het pand van Meuwes Dreyers: een huis en hof met toebehoren, gelegen bij de Wuylbeech, dat toebehoord heeft aan Dionijs Pelsers; en op een ander stuk grond, geheten dat Cofferen; en daarbij op een beemd, gelegen op de Keysers heyde. Meuwis Dreyers mag altijd de rente kwijten met een Rijnsgulden per jaar, de gulden tegen 20 Rg. Br., en volle cijns. Schepenbank: schout: Peter Joes. Schepenen: Merten Goeyvaerts; Peter Otten; meester Jan van Gelhmen; Henrick Ruebens; Pauwels vander Moeien. Hof van Waenroye: meter: Peertsefaelc van Horion. 1544, 24 maart.
Inventarisnummer 280 bevat 2cans .
Gheschiet int iaer nae der zaliger geborten onss heren Jeesu Christi doemen screeff duysent vijffhondert ses ende viertich opden XII dach ianuarii. De schout en de schepenen van Grazen oorkonden dat Art Mathijs, schepen, voor 100 Rg. Br., aan Johanne en Elisabeth van Honsbrock, gezusters, en beiden religieuzen te Nonnemielen, een jaarlijkse erfcijns verkocht heeft van 5 Rg. op huis en hof met toebehoren, gelegen te Orsmael onder Grazen. Dit goed, dat buiten de grondcijns belast is met 2 Rg. Br. erfelijk aan de heer van Duras en 6 vaten koren erfelijk, werd overgedragen alspand aan Jacob Bosmans, in naam der zusters. Schout: Gielis Marien. Schepenen: Jacob Liebaerts; Art Mathijs; Willem van Horion; Robijn vanden Velde; Jacob Bosmans en Herman van Hymomys. 1546, 12 januari.
Inventarisnummer 281 bevat 3cans .
Inden jare ons heren doemen screeff duysent vijff hondert ende ses senvertich inden mert eenentwintich daghe. De meier en de schepenen van Attenhove oorkonden dat Lambrecht Wouters, Vaes Peters, Henrick Peters der Alde, Henrick Peters der Jonge en Henrick Hooghen, als mombers van de kinderen van Henrick Peters, verwekt bij Cristina Wouters aan Geertruyt Moddaerts een erfelijke kwijtrente verkocht hebben van 30 st. Br. per jaar, de gulden te kwijten met 24 Rg. Br. en volledige jaarpacht, op twee delen van een graeshove, gelegen in de Kiesstraat. 1546, 21 maart.
Inventarisnummer 282 bevat 2cans .
Inden jaere ons heeren Jhesu Christi geboirten duysent vijffhondert ende seven ende veertich den twee ende twintichsten dach van merte. De meier en de laten van het cijnshof van Nonnemielen te Sint-Truiden oorkonden dat Gieles van Schoore voor 54 Rg., lopende koers van Sint-Truiden, aan Anna Kempeners, begijn, vertegenwoordigd door Hieronimus Thayen, een kwijtrente heeft verkocht van 3 Rg. op een bunder land, gelegen achter de kerk van Merwele. Bekrachtigd door de schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. Cijnshof: Meier: Jan Menten. Laten: Balduwijn Zuerinc; Thielman Joerdens; Jannes Rausscarts; Kaerle Bollus. Schepenbank: Schout: Godgaff van Alsteren, anders van Hamel. Schepenen: Wilhem van Stapel; Balduwijn Zuerinx; Thielman Joerdens; Jannes Rausscarts. 1547, 22 maart.
Inventarisnummer 283 bevat 2cans .
Gegeven int jaere vander zaliger geboirten Jhesu Christi doemen Screeff duesent vijffhondert ende sevenenvertich opden vijfthiensten dach septembris. De schout en de schepenen van de Luikse bank te Rummen oorkonden dat op 15 april 1546 Gielis Marien, meier van Herairts Hoff, gelegen te Rummen, met zijn laten voor de bank is komen getuigen dat op die datum Jan Prijs en Karle Beckers, voor 42 Rg. Br., aan Johanne en Elisabeth van Hoensbroeck, beiden religieuzen te Nonnemielen, elk 21 st. Br. erfelijk opgedragen hebben, die zij lieten gelden op een huis en hof met toebehoren, eigendom van Marten van Mele, gelegen te Rummen; met daarbij 1/2 st. als godspenning. In naam van de beide zusters trad Jacob Bosmans op, wen te Rummen. Schout: Jannes Everarts. Schepenen: Willem van Horion; Peter Joes; Willem Pauwels; Gielis Smeets; Marten vanden Wijer; Jan Bruyssen; Claes Walt.1547, 15 september.
Inventarisnummer 284 bevat 2cans .
Gegeven int jaer nader zaliger geboirten Jhesu Christi doemen screeff XVc XLVII opden XV sten dach septembris. Dezelfden oorkonden dat Gielis Marien, meier in Herairts Hoff, met zijn laten voor de bank is komen getuigen dat op 28 januari 1546 Jacob Bosmans 41 st. erfelijk, die hij geldende had op huis en hof van Jacob van Mile, gelegen bij Rummen, voor 42 Rg. Br. verkocht heeft aan Johanna en Elysabeth van Hoensbroeck, religieuzen te Mielen. Op dezelfde dag heeft Steyven Gruten 21 st., geldende op hetzelfde pand, verkocht aan de beide zusters voor 21 Rg. Br., waarbij Jacob Bosmans optrad in hun naam. 1547, 15 september.
Inventarisnummer 285 bevat 2cans .
Int jaer naeder zaliger geboerten Jhesu Christi doemen screeff duesent vijffhondert ende zevenenvertich opden vijffthiensten dach septembris. Dezelfden verklaren dat op 12 november 1545 Loyick Smolders, bijgestaan door Gielis Smeets, zijn momber, voor 10 Rg. Br. aan het klooster van Nonnemielen 1 1/2 bunder grond verkocht, gelegen op het Brunen velt te Biesemen, onder Rummen, en 1/2 bunder beemd, eveneens te Biesemen. 1547, 15 september.
Inventarisnummer 286 bevat 2cans .
Gesciet ende ghedaen in onsen goedshuyse voers. inden jair der zaligher geboerten ons heeren, duysent vijfhondert neghen ende viertich na stijls hoefs van Luyck der maent februari des derde daechs. Catherina Courtzoye en het konvent van Nonnemielen verlenen aan een dochter van jonker Jan Juncis, baljuw vande kannuken van Sint-Lambrecht te Luik, het brood om als medezuster in het klooster te treden, met voorrang op alle andere kandidaten. Getuigen: Ida Minten, priores; Maria van Herckenroede die Alde; Maria van Herckenroede die Jonghe; Elisabeth van Eyck; Dimpna de Boys; Katherina van Rijckel; Lucia Wijnants; Anna Uten Broeck; Katherina Verbrugge; Anna vanden Putte; Jehanne Tchoufs; Anna Printhagen; Katherina Colen; Mechtelt Gielkens; Katherina van Horion; Heylwida vanden Putte; Ida van Herckenroede; Leonora van Cranevelt; Maria vanden Wijer; Elisabeth vanMombeeck; Maria van Hinnensdael; Pontiana de Bieulieu; Jehanna van Hoensbroeck; Elisabeth van Hoensbroeck; Maria Rovre; Maria Gielkens. 1549, 3 februari.
Inventarisnummer 287 bevat 2cans .
Inden jare ons heren doemen screff dusyent vijffhondert ende neghenenveertich deniersten dach julii. De meier en de schepenen van Attenhoven oorkonden dat Cornelis Moddairts van Gingelom aan het klooster van Nonnemielen een kwijtrente van 30 st. Br. verkocht heeft, waarin Jannes Dillen in naam van het klooster gegicht is. 1549, 1 juli.
Inventarisnummer 288 bevat 2cans .
Inden jare ons heren doemen screff duysent vijffhondert ende neghenenvertich den iersten dach julii. Dezelfde oorkonden dat dezelfde Cornelis Moddairts aan het klooster van Nonnemielen eveneens een kwijtrente verkocht heeft van 2 Rg. Br., door Jannes Dillen in ontvangst genomen, in naam van het klooster. 1549, 1 juli.
Inventarisnummer 289 bevat 2cans .
Datum feria quarta post Judica, anno domini M° CC° L° X° se-cundo. Jacobus, proost van Sint-Truiden, Egidius Miles, Walterus de Lapidea Domo, Egidius de Serkingem, Willelmus Camerarius en Waltgerus, schepenen van Sint- Truiden oorkonden dat de priores en de kloostergemeenschap van Sint-Catherina te Nonnemielen jegens Walterus de Hadelinghem, diens vrouw Berta en hun zoon Willelmus, een erfrente van4 mudden graan per jaar gekocht hebben, betaalbaar te Gingelom. Hiervoor geeft de voornoemde Walterus twee bunder van zijn landbouwgrond, gelegen te Velm in pand, waarvoor per jaar 2 d., munt van Sint-Truiden, betaald wordt als cijns aan hetzelfde klooster.. 1263, 21 maart (n.s.).
Inventarisnummer 28 bevat 2cans .
Seschiet Anno XVc ende vijftich opden lesten dach decembri. De schout en de schepenen van Grazen getuigen dat Johannes Dillen, rentmeester van Nonnemielen, op voorlegging van een transfix van Katherina Courtyoye, abdis, aan Jan vanden Roye 1/2 bunder, gekocht van Henrijck vander Eycken, en gelegen te Grazen, aan de ts Herenstraet, verpacht heeft voor 3 Karolusgulden jaarlijks, de gulden voor 20 st. Br., met een Karolusgulden als onderpand. Schout: Gielis Marien. Schepenen: Art Mathijs; Willem Pauwels; Robijn vanden Velde; Jacob Bosmans; Herman van Heymomyz; Jan vanden Roye; Mylen Toeten. 1549, 31 december (n.s.).
Inventarisnummer 290 bevat 2cans .
Int jaer ons heeren vijffthienhondert een en vijftich den tweeden dach aprilis. De plaatsvervangende meier en de laten van het Sint-Truidens proosthof oorkonden dat Marie, weduwe van Vrancken van Lechij afziet van het vruchtgebruik van een huis met hof achter het kerkhof van het Heilig Graf, ten voordele van haar kinderen: Hendrick; meester Jan; Vranck van Lechij, gebroeders en Henrick Scroyts der Jonghe, echtgenoot van Marie van Lechij, zuster van de eerstgenoemden. Hierop heeft Vranck van Lechij dat huis met toebehoren gekocht voor 525 Rg. Br. Bekrachtigd door de proost, de schout van de abt en de schepenen van Sint-Truiden. Proosthof: Proost: Rutgerus Vrancken. Meier: Herman Putmans. Laten: Claes Zeelis; Aert Capruyns; Karle Bollen; Jan van kellensvert; Jan vanden Linde; Everart van Mettecoven; Joes vander Borcht; Cornelis Colen; Bernaert vander Borcht; Wouter Everaerts. Schepenbank: Schout: Jan van Riest. Schepenen: Jannes Rausscaerts; Thielman Jordens; Jan van Herck; alias Clingermans; Jan Zuerinx Wilhemszoon. H: 174 mm. B: 338 mm. H plica: 25 mm. 1551, 2 april.
Inventarisnummer 291 bevat 2cans .
Sur lan de grace de la Saincte nativite.... Jhesu Crist mil chincquecens et chincquante ung le vingte troixieme jour de moix de decembre. De meier en de schepenen van Luik oorkonden dat Phelippe..., burgemeester van Pont d'Amercoeur, aan Renard Radon, die optreedt in naam van het klooster van Nonnemielen, zijn huis en hof opdraagt, gelegen te Chock - Outre-Meuse te Luik, in ruil voor een jaarlijkse erfcijns van f. 8. Br. 1551, 23 december.
Inventarisnummer 292 bevat 2cans .
Indt jair onss heeren Christi Jesu doemen screef duysent vijffhondert ende drije ende vijfftich de neghensten daichs der maendt septembris. De schout en de schepenen van de heerlijkheid Binderveld, toebehorend aan jonker Jan Copis, oorkonden dat Emerentiana Vuyten Broek, moeder van Emerentiana, religieuze te Nonnemielen, met als momber Vranck vanden Hove, aan Jan Dillen, optredend in naam van het klooster, een stuk akkerland heeft opgedragen, gespecifieerd in een akte, waaraan deze als transfix was gehecht. Schout: Jan van Lamijns. Schepenen: Anthonis vande Laer; Geert Menten; Goris van Stapel; Mathijs Thijs; Jacob Bosmans; Claes Walt. 1553, 9 september.
Inventarisnummer 293 bevat 2cans .
Gegeven int jaer naeder saligher geboerten Jhesu Christi doemen screef vijfthien hondert vier ende vijftich den twellfden dach julii. De schout en de schepenen van Rummen oorkonden dat Mateuws Hoeveners op 3 maart 1552 zijn huis en hof; gelegen te Blakenborch onder Rummen aan het klooster van Nonnemielen heeft opgedragen als pand en bijpand voor een kwijtrente van 3 Karolusgulden jaarlijks, in ruil voor 30 goudgulden, hem door het klooster betaald. Schout: Jannes Everarts. Schepenen: Willem Pouwels; Maerten vanden Wijer; Jan Bruyschen; Claes Walt; Ghielis Marien; Frans van Horion. 1554, 12 juli.
Inventarisnummer 294 bevat 2cans .
Inden jaere nader zaligher geboerten desselfs ons heeren duysent vijffhondert vijffende vijfftich den vierden daech der maent van meert. Notariële akte van Judocus vanden Venne. Inkt zeer sterk verbleekt. Handmerk van de notaris. Horizontaal en vertikaal in vieren gevouwen. H: 380 mm. B: boven: 480 mm; onder: 490 mm. 1555, 4 maart.
Inventarisnummer 295 bevat 2cans .
Gheschiet int jaer ons heeren Jesu Christi doemen screeft dusent vijfhondert ende sessenvijftijcht opden sevensten dacht januarii. De schout en de schepenen Grazen oorkonden dat Daeneel Kempeners en zijn vrouw Margriet van Hollant aan Katerhina Courtyoye, priores van Nonnemielen, een kwijtrente verkocht hebben van 3 4g. Br. op huis en hof, gelegen te Grazen op Beckersseynde, voor 48 Rg. Br. hem uitbetaald door zuster Margriet Pyra, religieuze te Mielen. Schout: Gielis Marien. Schepenen: Robijn vanden Velde; Jacop Bosmans; Herman van Heymomez; Mielen Toten; Jan Daenels; Henrick Mielen. 1556, 7 januari.
Inventarisnummer 296 bevat 2cans .
Inden jaer ons heeren duysent vijffhondert ende sevenende vijfftich. Johannes Verwuest, notaris bij de Hoge Raad van Mechelen, bevestigt dat Kathijn van Herckenrode, echtgenote van Mathijs van Beversluys, volgens de bepalingen van het huwelijkskontrakt, tussen hen beiden gesloten op 14 mei 1541, voor Lodewich Lodewichs, vicecurier vande collegiale Sint-Sulpiciuskerk te Diest, aan Nonnemielen 24 g. jaarlijks schenkt, uit de 23, die zij jaarlijks trekt op het huis den Ingel, gelegen op de Grote Markt te Diest, tussen Het Gulden Hooft en Den Pelgrom, voor een eeuwigdurend jaargetijde voor haar zieleheil en dat vanhaar eerste echtgenoot Peeter van Schindermael. Getuigen: Sebastiaen Bruyns; Jan Bruyns. 1557,.
Inventarisnummer 297 bevat 2cans .
Anna a nativitate eiusdem domini millesimo auincentesimo octavo indictione prima mensis Augusti die decima sexta. Notaris Henricus Nollens verklaart dat Margaretha, dochter van Johannes de Geel, inwoner van Nonnemielen, een erfelijk legaat van een oude grote jaarlijks schenkt aan het kerkfabriek van de Sint-Lambertuskerk te Luik, en 4 vaten rogge, maat van Sint-Truiden, eveneens jaarlijks en erfelijk aan het klooster van Nonnemielen, voor een jaargetijde ter harer intentie. Getuigen: Otto de Hoorn; Johannes de Kermpt. 1558, 16 augustus.
Inventarisnummer 298 bevat 2cans .
327 gevonden, 201 t/m 220 getoond, pagina 11 van 17