Het Leenhof van Dendermonde tijdens de vijftiende eeuw. Nadere toegang op het archief van de Rekenkamers, delen en banden, nr. 1102 en denombrementen van Vlaanderen, leenhof van Dendermonde tot 1473 /
1546 resultaten , klik op een van de tabs om het zoekresultaat te tonen.
BE-A0510_000800_006875_DUT
Identificatie van de toegang:
BE-A0510 /
I 548
Het Rijksarchief in België
2013
This finding aid is written in
Dutch.
Beschrijving van het archief
Identificatie van de toegang:
BE-A0510 / I 548
Naam archiefblok:
- Rekenkamer te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven.
- Chambres des comptes à Lille. Dénombrements et autres pièces féodales des cours féodales du comte de Flandre
Periode:
1300-1795
Rekenkamers (A4)
OMVANG GEïNVENTARISEERD
58.50
m
LAATSTE BESTANDDEELNUMMER
11142.00
Archiefbewaarplaats
Algemeen Rijksarchief / Archives générales du Royaume
Archiefvormers
- Inventaris van het archief van de Rekenkamer, daarna Bureau de Finances, te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven, Kasteel van Kortrijk, 1399-1681 (I 554)
- Inventaris van het archief van de Rekenkamer, daarna "Bureau des Finances", te Rijsel. Denombrementen en andere stukken van de grafelijke leenhoven: Burg van Veurne, 1389-1745 (I 440)
Geschiedenis van archiefvormer en archief
Inhoud en structuur
Raadpleging en gebruik
Beschrijvingsbeheer
Bijlagen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen
- 4103 Pieter Pypenpoy doet verhef van zijn leen van zes bunder in zeven percelen gelegen in Brabant in Merchtem TE PEYSEGHEM. Nog een duzel van zeven dagwand groot DEYKEN DUSEL gelegen aan de NEDERSTE PEYSEGEMMER COUTER naast het goed van juffrouw Buys. Nog drie en half dagwand ook op de NEDERSTE PEYSEGEMMER COUTER naast het land van Jan Froyen. Nog drie dagwand land op de MYDDELSTE PEYSEGEMMER COUTER tussen het goed van Willem van der Eede fs Floreys. Nog drie en half dagwand land ook TE PEYSEGHEM op de couter aan het JANS HOF VAN SENTE GOIRIX gelegen. Nog een half bunder op de PEYSEGHEMMER COUTERnaast de BOESMERE COUTER en Jans van Sente Goirix. Nog twee dagwand en drie dagwand op het zelve veld aan DEN GROENEN WECHen aan Zegers van Molders. Het rapport werd gezegeld door de leenhouder op 30 juni 1430.
- 4104 Jan de Hertoghe zoon van Gillis doet verhef van zijn leen van een bunder gelegen in Brabant op de OVERSTE PEYSEGHEM COUTERpalende aan het goed van het Gasthuis van Sinte Kateline van Merchtem aan Jan Froyers goed. Juffrouw Storms houdt haar tochte. Het rapport werd gezegeld door Jan den Coman fs Gillis van Opwijk op verzoek van de leenhouder op 2 juli 1430.
- 4107 Het gasthuis van Sinte Kateline in Merchtem houdt en doet verhef van een leen van een half bunder gelegen TE PEYSEGEM op de MEER COUTER.Het leen is gelegen tussen het goed van Gielyne de Hertoge, de beek en Rubbrecht de Wulve. Nog doet het gasthuis verhef van een bunder op de MYDDELSTE PEYSEGEMMER COUTER nu DE MOLENCOUTER genoemd en ligt tussen het goed van Claessens van Grymbergen en het goed van juffr Kateline sRoyers en Philips Veleins haar meester en wettelijk momboor. Van deze twee lenen is Joes de Keyser sterfman. Het rapport werd gezegeld met de zegel van het gasthuis op 20 juli 1440.
- 4108 Heinric Cruuplandt man en kerkelijk voogd over Lysbette van den Brouke zijn vrouw doet verhef van een leen van zes bunders groot, waaronder in euselen en winnende land in diverse percelen. Namelijk zeven dagwand in een stuk DEIKIN EUSELLE genoemd gelegen aan de NEDERSTE PEISSEGHEM COUTER.Drie dagwand en half ook op dezelfde NEDERSTE PEISSEGHEM COUTER gelegen naast het goed van Jan Froicies. Nog drie dagwand op DE MIDDELSTE PEISSEGHEM COUTER palende aan Willem van den Eede. Nog drie dagwand en half op DE PEISSEGHEM COUTERE gelegen voor het hof van Janne van Sente Ghoricx. Nog op dezelfde kouter een half bunder palende aan DE BOESMEERE COUTERen aan het land van Janne van Sente Ghoricx dat vroeger bezit was van Jan Froicies. Twee dagwand achter de meergezegde Jan van Sente Ghoricx hofstede en drie dagwand achter zijn veld gelegen palende aan de GROENEN WECH lopende naar Melden. Het rapport werd werd gezegeld door Pieter van den Briele de oude op verzoek van de leenhouder op 26 juli 1440.
- 4109 Joos de Kaye zoon van Heindricx doet verhef van zijn leen zes bunders groot gelegen op de MUELWIJCK.Het leen paalt aan het goed van Heyndrick van Langvelde en aan het goed van de armen van Merchtem en aan zijn leen gehouden van de hertog van Brabant. De jaarlijkse waarde van het leen wordt op drie pond geschat. Het rapport werd gezegeld door Jan de Keyser op 12 februari 1514 n.s.
- 4110 Jan van der Meere doet verhef van zijn leen wezende een vijfschoof met de laatschaepe daartoe behorende waarvan de geschatte waarde ongeveer drie pond vier schellingen Brabants bedraagt. Het leen is gelegen in Merchtem TEN HOUTE en wordt DEN BOONHOF genoemd met een oppervlakte van twaalf dagwand meers en paalt oost aan het bos van Jan van Watermale, west tegen aan DEN BOONEN MERSCH. Nog een vijfschoof geheven op zestien dagwand gelegen op de HEYSVELDERE en in heerlijke rente in Leuvense en andere penningen ongeveer achtentwintig schellingen denier par. in speciën, zes hennen een kapoen veertien viertelen evene een gans, een half viertel rogge, dertig eieren. Deze rente wordt op erfgronden met een totale oppervlakte van zesentwintig bunders groot geheven met de vijfde schoof en vier hofsteden alles onder MERCHTEM TEN HOUTEgelegen. Diverse laten bezitten deze percelen. Tot het hoofdleen behoort nog een erfcijns van dertien deniers par. geheven op dertien dagwand erfland die in het bezit zijn van diverse personen in Opwijk in de wijk TEN BROECKE.Uit hoofde van zijn vrouw bezit de leenhouder nog achtennegentig roeden lands in Opwijk aan de watermolen gelegen palende aan het hof van Jan van der Meeren. Jan van der Meere houdt nog een leen in Lebbeke op de MOLEN COUTER, een bunder groot. De jaarlijks geschatte waarde bedraagt zeven schellingen groot. Dit leen paalt aan het hof van Andries van Rossem en west aan DEN ADDELGRACHT. De leenhouder houdt nog een bunder leen in Lebbeke DEN BERVICT genoemd. De geschatte waarde wordt op ook op zeven schellingen groot geraamd en paalt aan het goed van de begijnen van Dendermonde. Nog houdt Jan een leen gelegen in Belle op de MEYSBEKEwezende een werre.Het rapport werd gezegeld op 15 februari 1514 n.s.
- 4112 Arent van der Meere doet verhef van zijn leen van zeven bunder groot gelegen in Brabant in Merchtem TEN HOUTE.Het leen paalt aan DIE HUUVELSTRAET en aan het goed van de erfgenamen van Geert van den Eede. Het leen is jaarlijks negentien Rinsgulden heffende. Negen gulden heffen de erfgenamen van der Weenen van Jan [.] en zes gulden worden geheven door Daneel die Muntre kruidenier in Antwerpen en de vier gulden heft de fermerije van het begijnhof in Brussel. Het rapport werd gezegeld door Jan van der Meere vader van de leenhouder omdat deze laatste geen zegel bezit op 28 februari 1514 n.s.
- 4113 Joes de Keysere zoon van Henricx doet verhef van zijn leen van vier bunders gelegen in TE MOOLWIJCKpalende aan Henricx van Langevelde en aan dezelfde Joes zijn leen gehouden van de hertog van Brabant. Het rapport werd gezegeld door Jan de Keijser zoon van Jan omdat de leenhouder geen zegel bezit op 9 mei 1513.
- 4114 Ayele tSweerts en de cenobieten en de juffrouw van Sinte Katelinen Gasthuis van Merchtem doen verhef van een leen op de WINTMOLEN COUTERE van zes dagwand groot. Een bunder ligt op dezelfde kouter en paalt aan de goederen van Grembergen. De andere twee dagwanden liggen op de MEER COUTERE en palen aan de WINTMOLEN COUTERE en aan de goederen van de erfgenamen Lanchens de Lens. De jaarlijkse pacht van het leen wordt op veertien schellingen groot geraamd. Jan van Anderen Hove is aangesteld als dingelijk man. Het rapport werd gezegeld door Ayele Sweerts op 18 september 1514.
- 4115 Pieter van der Doort als man van Barbara van der Breen, dochter van Daneel, doet verhef van een leen van een dagwand gelegen in twee percelen samen gelegen in de PERREN MERCHSen sommige op DEN BAERDEGHEM COUTERpalende aan Hendricx van Langhenhove. De jaarlijkse opbrengst wordt op vier schellingen groot geschat. Het rapport werd gezegeld door Mertin Hendricx omdat de leenhouder geen zegel bezit op 18 december 1514.
- 4116 Juffrouw Marie van Assche dochter van meester Robbrecht doet verhef van haar twee lenen gelegen te Merchtem. Het eerste leen wordt THOF TEN HOUTE genoemd en het ander in Opwijk is een penning rente. Het rapport werd gezegeld door Willem van Nedervelde omdat de leenhoudster geen zegel bezit op 24 augustus 1540.
- 4117 Margareta Vaenkens moeder van het gasthuis van Sinte Katelijnen van Merchtem en haar medezusters doen verhef van hun leen van een bunder land gelegen op het veld DIE WINTMOLEN COUTER genoemd, palende aan het veld DIE MEERCOUTERen aan het goed van het klooster van Grimbergen. Verder nog twee dagwand op de MEERCOUTER gelegen palende aan de WINTMOLEN COUTER en aan de goederen van de erfgenamen van Lensen Eelens. Het rapport werd gezegeld met het zegel van het gasthuis op 1 oktober 1540.
- 4118 Lancelot Eelens houdt een leen van een bunder gelegen op DE MEERCOUTREbij mer Phelips Vileins en het gasthuis van Merchtem goed - tenetur Joos van der Eyen fs Joos, tenetur Joos van der Heyen fs Symoens.- Andries van der Heyen doet verhef van zijn leen van een bunder gelegen op DE MEERCOUTERE nabij het goed van Mher Phelips Vileyns en van het gasthuis van Merchtem. Het rapport werd door de leenhouder gezegeld op 16 december 1541.
- 4120 Marie de Keyser oudste dochter van Joos, geassisteerd met heer en meester Jacob van der Meere deken en pastoor in Dendermonde, doet verhef van het leen van vier bunders gelegen in DE MOLENWIJCK. Het leen paalt aan het goed van de H. Geest van Merchtem, en aan het leen door de leenhoudster gehouden van de hertog van Brabant. Het rapport werd gezegeld door heer en meester Jacob van der Meere op verzoek van de leenhoudster op 22 december 1600.
- 4121 Jonkheer Nicolaes van der Heyden zoon van heer Jacob in zijn naam en in de naam van zijn broers en zusters doet verhef van leen van vijf bunder DE SPECTgenoemd. Het leen paalt aan het goed van het Gasthuis van Merchtem, aan de SPECTBEKE, en aan HET MOORTGAT. Verder doet hij nog verhef van dertien dagwand meers DIE SPECTBEKE genoemd en paalt aan een bosje DIE DOOT CAMPAMGNE genoemd. Het rapport werd ondertekend door de leenhouder omdat hij geen zegel bezit op 14 april 1608.
- 4122 Jan van Robbrouck als bedienelijk man over Andries van Brouckem causa uxoris en door erfenis van Herman van Berrenbrouc doet verhef van een leen gelegen op DEN MEERCOUTER.Het leen paalt aan de hoeven van de QUAYEMUNTE en aan de goederen van Sint Katelinen Gasthuis en aan de MEULENCAUTERen aan het ACKEN EUSSEL. Het rapport werd ondertekend door de leenhouder Jan van Robbroeck op 30 januari 1612.
- 4124 Charles Brooman zoon van Ludovicus griffer van de schatbewaarder van Brussel doet verhef van een leen over en in de naam van juffrouw Gheertruyt sKeysers weduwe van wijlen Loys Brooman. Het leen is gelegen in Merchtem in de wijk van de MOLEWIJCK en paalt aan de goederen van de H Geest van Merchtem en aan de goederen van zijn zuster ook een leen gehouden van de hertog van Brabant. Sterfman van het leen is heer en meester Loys Brooman zoon van meester Charles die het rapport heeft ondertekend op 25 mei 1617.
Vaste URL: https://search.arch.be/ead/BE-A0510_000800_006875_DUT
Bookmark url: https://search.arch.be/ead/BE-A0510_000800_006875_DUT