De zoekrobot 'archiefvormers' geeft u een systematisch overzicht van de archiefvormers, met andere woorden personen, groepen personen of organisaties die archiefbescheiden hebben ontvangen of opgemaakt. Let wel: het zijn niet de personen of instellingen die vermeld worden in de archieven maar wel degelijk zij die archieven gevormd hebben. Heel vaak vormen de archiefbescheiden van één archiefvormer samen een archiefbestand maar soms zijn de archiefbescheiden over meerdere archiefbestanden verspreid. Omgekeerd beheert het Rijksarchief ook enkele 'verzamelingen' waar archiefbestanden van verschillende archiefvormers samengebracht werden.

Enkele vaak gestelde vragen

Wat zijn 'archiefvormers'?

De zoekrobot 'zoeken naar archiefvormers' geeft u een systematisch overzicht van archiefvormers, met andere woorden personen, groepen personen of organisaties die archiefbescheiden hebben ontvangen of opgemaakt. Let wel: het zijn niet de personen of instellingen die vermeld worden in de archieven maar wel degelijk zij die archieven gevormd hebben. Heel vaak vormen de archiefbescheiden van één archiefvormer samen een archiefbestand maar soms zijn de archiefbescheiden over meerdere archiefbestanden verspreid. Omgekeerd beheert het Rijksarchief ook enkele 'verzamelingen' waar archiefbestanden van verschillende archiefvormers samengebracht werden.

Hoe zoek ik archiefvormers?

Er kan vrij gezocht worden op het voorkomen van woorden in de beschrijvingen. De zoekvraag kan ook beperkt worden tot de gegevens in de naamvelden, de plaatsvelden of een rubriek. Bovendien is het mogelijk om het zoekresultaat naderhand te filteren op basis van het type, de rubriek en eventueel trefwoorden of bronnen.

Hoe zijn de archiefvormers gesorteerd?

Zodra een zoekvraag ingevoerd is, worden de archiefvormers gesorteerd naar relevantie. Je kan echter de volgorde aanpassen door op de titels (naam, periode, plaats) boven de lijst te klikken.

Welke informatie vind ik terug?

De beschikbare informatie is zeer verschillend per archiefvormer. Soms vindt u enkel de naam, de periode en de vestigingsplaats terwijl voor andere archiefvormers meer gedetailleerde informatie beschikbaar is met betrekking tot de geschiedenis, de bewaarde archieven, ... De informatie die in de fiches wordt weergegeven is afkomstig uit de diverse gidsen die de voorbije jaren gepubliceerd werden door het Rijksarchief. Deze informatie wordt momenteel systematisch verwerkt en gekoppeld aan de zoekrobot.

In welke taal is de informatie beschikbaar?

De beschrijvingen van de archiefvormers zijn beschikbaar in het Nederlands, het Frans of in beide talen. De gegevens op de fiches kunnen echter verschillend zijn. De labels en omschrijvingen werden systematisch vertaald, de gegevens daarentegen niet. Indien een fiche in meerdere talen beschikbaar is, ziet u bovenaan de fiche een link naar de andere taal.

Wat zijn archiefrelaties?

Rechts bovenaan staat een link naar de inventarissen waarin archief van de betrokken archiefvormer beschikbaar is. Indien u deze link volgt, komt u in het onderdeel 'archieven'. In het tabblad 'archiefbestanddelen' worden de nummers opgenomen binnen het archiefbestand die gelinkt zijn aan de archiefvormer. Het is mogelijk dat de inventaris nog niet in digitale vorm beschikbaar is en dat u enkel een lijst krijgt van de gekoppelde nummers.

Ask question or report problem